Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszystko o "bateria termostatyczna"

AdamEda

Recommended Posts

niezły (i nie tylko) proszę o opinię o bateriach termostatycznych. Czy one sprawdzają się pod wzlędem bezzawodności w perspektywie używania kilku lat. Czy tak jak w klasycznych bateriach po kilku latach wymieniając kilka gumowych uszczelek, może ceramiczną głowicę i jak nowa za 20zł(koszt renowacji). Bo wybierając batrię wannową pomiędzy termostytyczną za 350zł a klasyczną z mieszaczem za 100zł(na aukcjach widziałem już za 60-70zł) czy po 5 latach termostatycznej nie będę musiał wyrzucić bo albo się nie naprawia albo się nie opłaca. Więc zaoszczędzane powiedzmy 4litrów wody dziennie razy 365dni razy 5lat daje ok.7m(sześciennych). 7m3 razy 10zł (za wodę,ścieki w Piasecznie) czyli widzę różnicę i raczej bym nie kupił termostatycznej. Proszę o opinię użytkowników, wskazania marek godnych uwagi i wszystko w tym temacie. Pozdrawiam

ja kupiłem do prysznica, krakowskiej firmy KFA, cena około 200zł, sprawuje się znakomicie, wygoda, zabezpieczenie przed poparzeniem na 38 stopniach. Nic mnie nie interesuje ustawione na około 38 stopni, a Żona mi przestawia na czasami na około 40 stopni.

w 2000 wprowadzałem się do nowowydudowanego mieszkania, wykańczałem w zasadzie na bezdechu finansowym i poszedłem do hipermarketu (potocznie Liroja) i kupiłem najtańsze z 5-letnią gwarancją. Udało się działają do dzisiaj (wannowa, umywalkowa, kuchenna wszystkie z mieszaczami) więc jak na razie zaufam każdej baterii z długą gwarancją. Jeśli chodzi o termostatyczną to raczej boję się, że przestanie działać i zacznę używać jak klasycznej baterii

8-9 lat temu w trakcie remontu mieszkania kupiłem baterię termostatyczną Grohe.

Działała bez zająknienia do momentu przeprowadzki (i działa nadal) więc siłą rzeczy do nowego

domku kupiłem identyczną.

Nie wyobrażam sobie kabiny bez baterii termostatycznej, i żałuję, że nie kupiłem także

termostatycznej do wanny.

Pozdrawiam

Witam,

Ja mam takie uwagi:

- bateria termostatyczna swietnie sprawdza sie pod prysznicem gdzie nic nie regulujemy, woda leci sobie caly czas tak samo (wolniej albo szybciej)

- mniej sie sprawdza przy umywalce (tutaj sie czesciej reguluje ale i tak warto (oszczednosci)

- bez sensu jest stosowanie w kuchni - tam sie ciagle wajchluje z zimnej na ciepla i odwrotnie - a czesto jest do dyspozycji tylko jedna reka - tutaj zwykla jednowajchowa bateria z mieszaczem jest najlepsza.

Bateria termostatyczna musi byc "pod cisnieniem" - jak ktos ma ogrzewacz przeplywowy to niech zapomni o komforcie.

Pozdrawiam

Mirek

Od niedawna użytkuję baterie Grohe, więc trudno wypowiedzieć się o ich niezawodności. Ich zaletą jest dobra głowica ceramiczna (twardość 9 w skali Mosha - chyba tak to się pisze).

KFA jest tańsze, ma również dobrą opinię, lecz gwarancja (do 100 lat) dotyczy korpusu, a nie np. głowicy ceramicznej... A co z korpusem może się przez ten okres stać?...

a na głowice ile dają? też szukam dobrych baterii. i z tego co wiem to kfa ma b. dobrą opinię.

głowica KFA termostatyczna 2, albo 3 lata, kiedyś czytałem w gwarancji. W KFA są różne gwarancje na różne wyroby, a sam jeden wyrób potrafi mieć 3 granice gwarancji, np. 1rok to 2 lata na to, a na koniec 100lat na nic.

• 1 month później...