bwojtek 30.11.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Jeżeli na dolocie ciepłej wody będzie w danym momencie woda o temp. minimum 40 stopni to tak. Jeżeli rury będą "wychłodzone" to poczekasz tak samo jak przy zwykłej baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 30.11.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 eksploatuję ósmy rok baterie Oras w tym jedna pod prysznicem właśnie termostatyczna ,żadnych kłopotów wymian ,raz przesmarowałem płytki ceramiczne specjalnym smarem silikonowym.Warto było wydać trochę kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milimetr198 01.12.2006 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Też bardzo polecam termostatyczne.Nie wyobrażam sobie pod prysznicem innej.U rodziców jest zwykła na dwa kurki i jak tak jestem to już ciężko się przyzwyczaić.W bloku miałem ORAS'a. przez 8 lat i niestety z biegiem czasu na 38 stopni leciała coraz cieplejsza woda. Trzeba było ustawiać coraz niżej, gdy doszło do takiego punktu, że nie mogłem już ustawić właściwej zadzwoniłem, przyjechali z serwisu wymienili na nową (na szczęście było jeszcze w ramach gwarancji - chyba gwarancja 5 lat) i potem już wszystko było OK.Teraz mam GROHE i jak na razie bez najmniejszych problemów.Przy zasobniku i cyrkulacji to rewelacja.Woda o zadanej temperaturze dostępna natychmiast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 05.02.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Właśnie zainstalowałem w bloku jakąś włoską baterie wannową termostyczną z natryskiem z wyprzedaży. Pod kątem wypływu stabilności nastwionej temperatury działa OK ale dzieje się coś innego tzn. gdy jest nieużywana bateria staje się gorąca tak jak i dopływ zimnej wody. Natomiast w kuchni z baterii zamiast zimnej wody przez jakis czas leci ciepła woda. Jak nieużywam żadnej to liczniki wody stoją a rura zasilająca zimną wodą jest gorąca tak jak zasilania ciepłą. Wygląda, na to że bateria termostayczna przepuszcza ciepłą wodę w obieg zimnej. Przy zakręceniu pokrętła regulacji temperatury bateria staje się zimna i zjawisko ciepłej wody w kuchni nie występuje. Czy to normalne? Czy w takim razie za każdym razem muszę zakręcać regulację temperatury na "0"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 05.02.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 W zestawach tych lepszych baterii sa zaworki zwrotne. W tych tańszych może ich nie ma albo wypadły z pudełka. Teraz mam porównanie bo zakupiłem baterie kfa i musze powiedziec ze kludi jest lepsza. Kludi w porównaniu do kfa lepiej współpracuje z przepłyowym ogrzewaczem. Jesli brakuje jej ciepłej wody to zmniejsza cały strumień i trzyma zadaną temp. Druga sprawa - to jej korpus nie nagrzewa się tak jak kfa, trzecia zaleta to niemal 100% gwarancj, ze z kranu nie poleci woda cieplejsza niz nastawianoa.W kfa zawsze jest moment tuz po odkręceniu kranu kiedy leci troche gorętsza i dopiero po kilku sekundach stabilizuje się na zadanym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 05.02.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 W baterii w miejscu wejscia zimnej i gorącej wody były takie plastykowe elementy widoczne od tyły podobne do krzyżyków. Czy to nie te zaworki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 05.02.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Mamy baterię termostatyczną pod prysznicem od 2 lat i jest super. Kupiliśmy w Castoramie, polska marka, kosztowała ok 200 zł. Główną zaletą jest ograniczenie gorącej wody. Przy mieszaczu mała często parzyła się podczas kąpieli Teraz nie ma tego problemu. W drugiej łazience też zamontujemy termostatyczną. Pozdrowienia A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 05.02.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 ja zakupiłem hansgrohe. pan z castoramy chyba był na ostrym szkoleniu bo dosłownie kipiał wiedzą. na razie zamontowałem ale jeszcze nie brałem prysznica. wiem tylko że spełnia swoje zadanie. podobno hansgrohe to b. dobra jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 05.02.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Jeżeli na dolocie ciepłej wody będzie w danym momencie woda o temp. minimum 40 stopni to tak. Jeżeli rury będą "wychłodzone" to poczekasz tak samo jak przy zwykłej baterii. Ale nie będziesz musiał dostosowywać temeperatury do tych 38C. Ja mam przy kotle dwufunkcyjnym - nawet jak żona odkręci inny kurek to mam mniej wody ale nadal o dobrej temperaturze. U teściów brak takiej baterii i komfort korzystania z prysznica dużo gorszyy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 05.02.2007 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 CZy fakt że ktoś posiada kociołek 2 funkcyjny bez zasobnika powoduje że traci sens zakupu baterii termostatycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 06.02.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 CZy fakt że ktoś posiada kociołek 2 funkcyjny bez zasobnika powoduje że traci sens zakupu baterii termostatycznych? Nie- poprostu trzeba kupic baterię która dobrze współpracuje z takim źródłem ciepłej wody. U mnie optymanie sprawdza sie kludi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 06.02.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 NA podstawie czego Twoja wypowiedź czy kupując baterie termostatyczną masz w instrukcji napisane że współpracuje z kociołkiem 2f.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 06.02.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 NA podstawie czego Twoja wypowiedź czy kupując baterie termostatyczną masz w instrukcji napisane że współpracuje z kociołkiem 2f.? Każda współpracuje z piecem dwufunkcyjny. Różne są tylko czasy reakcji na zmianę temperatury i ciśnienia. Ja kupiłem prostą GROHE i ... jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 06.02.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Te droższe współpracuja lepiej. Ja wiem ze idealnie pod tym wzgledem działa kludi NOTO pisze że Grohe tez mu się sprawdza. Wniosek może zbyt dalekoidący ale moim zdaniem jak kupisz baterię za 600-1000 zł to bedzie lepiej działac niz taka za 300.Przychodzi mi do głowy jeszcze że sa dwa rodzaje termostatów w bateriach. Gazowe i woskowe - woskowe wolniej reagują. W kfa z pewnościa sa woskowe. jakie sa w kludi i innych musisz pytac sprzedawce albo wyczytac na stronach producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 06.02.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 W mojej baterii zaczęła się stopniowo obniżać temperatura wypływającej wody. Już pokrętło temperatury mam ustawione ma max. Czy jest jakiś sposób regulacji? ZCWU mam ustawiony na 55deg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 06.02.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Z moich doświadczeń: kupiłem baterię termostatyczną KFA (podobał mi się design i 3 letnia gwarancja). Padła po dwóch latach. Serwis wymienił mi na nową baterię (plus dla KFM). W starej był termostat woskowy (wosk się wylał ). Nowa bateria miała nowy termostat, ale też nowy design (który mi się nie podoba). Nic się nie wylewa, ale co pół roku muszę rozciągać sprężynę w termostacie, bo woda jest zimna, mimo że odręcam na maxa (minus dla KFM). KFM jest do d... Albo tania chińszczyzna co roku, albo coś droższego i lepszego i zapomnij! KFM jest po środku, czyli drogie i co roku Mam też wylewkę Kludi od kilku lat, i ją używam, a nie naprawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts