Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jeśli nie dysperbit to co?

agnieszkakusi

Recommended Posts

Do izolacji pionowej ścian fundamentowych użyłem dysperbitu i visbitu (o ile dobrze pamiętam to ta nazwa). Malowali i malowali a efekt był mizerny. Wychodziły prześwity na bloczkach i odniosłem wrażenie, że nie jest to dobra izolacja. Natomiast do izolacji poziomej użyłem Emulbit-u. Ten środek polecili mi murarze. Zupełnie inaczej. Po nałożeniu tworzy się z niego 'gumowa' powłoka, która mocno wnika i wiąże z betonem. Trudno ją później oderwać czy zeskorobać. Polecam

Witam

my zastosujemy hydroizolację system Izohan Izobud W - sposób stosowania zależnie od warunków gruntowych.

Ja mam glinę, nisko woda gruntowa, będę robiła opaskę drenażową z ujściem do rowu melioracyjnego, hydroizolacja ma stanowić ochronę fundamentów przed naporem wody podczas deszczu.

Będziemy robić tak: gruntowanie ścian (rozcieńczenie1:1 izohan WL), następnie od wewnątrz WL bez rozcienczenia, na zewnątrz 2warstwyx2 mm Izonah WM, na to styropian Hydromax, klejony na Izohan WM.

http://www.izohan.pl

pozdrawiam

Dabell

Mam pytanko, co zamiast dysperbitu (nie wiem czy dobrze piszę nazwę :oops: ) na fundamenty jako izolację? Podobno dysperbit się łuszczy.

Ja zastosowałem Penetron Admix. To dodatek do betonu który uszczelnia beton i nic nie musiałem izolować (a mam płytko wody gruntowe). Coś takiego tobi zdaje się też firma Xypex. Dysperbit dawałem na izolację poziomą pod papę pod wylewki i nic się nie łuszczyło.