Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piekarnik i płyta elektryczna - jakiej firmy?

Dancer

Recommended Posts

Przymierzam sie do zakupu piekarnika pod zabudowe i ceramicznej płyty grzejnej. W każdym sklepie sprzedawcy chwalą to co mają, więc to mało obiektywne. Jakiej firmy macie kuchenki i czy sobie chwalicie, czy tez zalujecie swojego wyboru?

Co sadzicie o kuchenkach i plytach firm Whirlpool oraz Gorenje?

Pozdrawiam

Dancer

Witam.

Ja mam piekarnik i płytę (gazowa) gorenje.Jestem bardzo zadowolona z wyboru tej marki i chyba nie zamieniłabym na zadną inną.Modelu piekarnika nie pamietam (musialabym zerknąć w papiery) niemniej jest on sterowany sensorycznie.Na początku obawiałam się, ze sobie nie poradzę z tyloma funkcjami, lecz czas pokazał, ze byly to obawy bezsasadne.Piekarnik jest niezwykle prosty w obsłudze. I piekny i elegancki:)Przyznam szczerze, ze nie pozwoliłabym sobie na jego zakup, gdyby nie fakt, ze w moim miescie Makro wyprzedawało sprzet i piekarenik razem z płyta kosztował połowę taniej:)

....... a ja mam to:

http://www.maximedia.pl/?c=kuchnie_do_zabudowy&p=amica_hks_84413

Wprawdzie nie są to firmy wyżej wymienione, ale co tam takie cudo kupiłem i już. Cena jak dla mnie była przystępna za kompletną kuchnie, no i po trzech miesiącach gotowania/pieczenia/itpd żona nie zgłosiła żadnych zastrzeżeń.

• 1 month później...

Witajcie

Mam pytanko do użytkowników piekarników Gorenje. Jest w nich system Aqua Clean. Znalazłem do niego taki opis:

Aqua Clean - wystarczy woda i specjalny program Aqua Clean, a czyszczenie piekarnika nie sprawi najmniejszego kłopotu. Do blachy nalewamy pół litra wody, uruchamiamy funkcje Aqua Clean. W czasie 30 minut woda podgrzewana jest w temperaturze 50 stopni C. Następnie ściany piekarnika wystarczy wytrzeć miękką ściereczką

Czy to prawda? :roll:

Czy ktoś to sprawdzał i może potwierdzić?

Jakie zanieczyszczenia można w ten sposób usunąć... spalony tłusz z kurczaka na rożnie?

Pozdrawiam

PC

Przymierzam sie do zakupu piekarnika pod zabudowe i ceramicznej płyty grzejnej. W każdym sklepie sprzedawcy chwalą to co mają, więc to mało obiektywne. Jakiej firmy macie kuchenki i czy sobie chwalicie, czy tez zalujecie swojego wyboru?

Co sadzicie o kuchenkach i plytach firm Whirlpool oraz Gorenje?

Pozdrawiam

Dancer

Ja kupiłem Amice, tyle, że sterowanie płytą przez pokrętła w piekarniku. W domku będzie piekarnik oddzielnie więc płyta sensorowa. Wybrałem Amicę, bo serwisant stwierdził, że płyty ceramiczne robi chyba jedna firma dla wszystkich (schott ceran czy jakoś tak), a piekarniki też działają podobnie, z tym, że w razie awarii części do Amici będą gdzieś o połowę tańsze :wink:

Co do płyt sterowanych sensorowo - koleżanka ma z dziewięcioma stopniami regulacji mocy na każdym polu, druga ma tylko z trzema. Po ich opiniach będę szukał na pewno z dziewięcioma :wink:

Bierz taką która ci się bardziej podoba

:wink:

Co do płyt sterowanych sensorowo - koleżanka ma z dziewięcioma stopniami regulacji mocy na każdym polu, druga ma tylko z trzema. Po ich opiniach będę szukał na pewno z dziewięcioma :wink:

Ja chcę kupić płytę Gorenje ECT 2700 P2

ma 18 stopni regulacji :D

Szukam jednak piekarnika...

GORENJE B 9010 E?

Czy może AEG COMPETENCE B 5741- 4 M?

Może ktoś coś doradzi... :-?

PC

My od roku mamy i płytę i piekarnik AMICI sterowane sensorami. Jesteœmy zadowoleni. Trochę wkurzajšcy jest to piszczanie po każdym dotknięciu sensora. Mamy tez pralke i lodówkę AMICI i tez nie narzekamy. Więc po co przepłacać za innš zachodniš markę jak w Polsce mamy całkiem dobrego producenta i to tańszego. A poza tym, wspierajmy polskie produkty!

My od roku mamy i płytę i piekarnik AMICI sterowane sensorami. Jesteœmy zadowoleni. Trochę wkurzajšcy jest to piszczanie po każdym dotknięciu sensora. Mamy tez pralke i lodówkę AMICI i tez nie narzekamy. Więc po co przepłacać za innš zachodniš markę jak w Polsce mamy całkiem dobrego producenta i to tańszego. A poza tym, wspierajmy polskie produkty!

Patriotycznie kupiłam okap Amici - a w środku "made in Italy" :lol: :lol: :lol:

Ja mam płytę ceramiczną , piekarnik , lodówkozamrażarkę , zmywarkę , okap , pralkę Amici . Wszystko działa od 7 lat , pralka od 10 lat bez zarzutu . Aha jeden drobny element nawalił . A mianowicie włącznik (sterowanie) polem grzejnym tym powiększanym - najczęściej używanym . Po kontakcie z serwisem wskazano mi sklep internetowy . Na drugi dzień miałem włącznik . Wymiana dziecinnie łatwa . Nie uważam tego za wadę tylko normalne zużycie eksploatacyjne . To samo w pralce w tym roku nawaliła pompa która kosztowała 40 zł + robocizna 20 zł .

Wtedy jak kupywałem Amica nie produkowała płyt ceramicznych ze sterowaniem sensorowym .