Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm - 1, 2 czy 3 warstwy?

Gość

Recommended Posts

Co prawda temat porothermu jest już dośc ostro eksploatowany na forum i opinie na jego temat są zdecydowanie pozytywne, pozostaje jednak kwestia wyboru rodzaju ściany (jedno, dwu czy trójwarstwowa).

Dotąd byłem zdecydowanym zwolennikiem układu dwuwarstwowego (porotherm 25 lub 30 + wełna mineralna Ecorock), do którego przekonywałem również na forum. Jednak ubiegły tydzień spędziłem w Austrii i to co tam zobaczyłem zachwiało mój spokój ducha.

99,9% domów (a buduje sie ich na oko więcej niż u nas) to 1-warstwowa ściana z Porothermu (Ytong widziałem tylko w jednym składzie budowlanym).

Nikt nie kombinuje, nie dociepla, nie bawi się w tynki szlachetne, w kotwy, szczeliny wentylacyjne itp.

Już słysze argumenty, że tam inne ceny robocizny, szybkośc cyklu inwestycyjnego itd, ale jeśli te ściany nie byłyby wystarczająco ciepłe (a klimat w Alpach niczego sobie...) to nikt by w nich nie zamieszkał mając perspektywę płacenia słonych rachunków za energię.

A ze ścianą jednowarstwową odpada mnóstwo problemów (punkty rosy, obwieszona wełna, itd. itp, było o tym na forum bardzo dużo).

I tak sobie myślę, czy nie pójśc właśnie w kierunku tej maksymalnej prostoty i spać spokojnie bez glówkowania "co się akurat teraz dzieje w mojej szczelinie...".

I na koniec ciekawostka - na austriackiej stronie wienerbergera (http://www.wienerberger.at - niestety po niemiecku) jest nowy produkt: porotherm 38 S.i. plan - wsp. k=0,25 W/m2K.

Pytałem o to w Wienerbergerze Polska, ale jeszcze nic o tym nie wiedzą.

Ciekaw jestem jak z ceną ale to moze być to...

Pozdrawiam - Alek

Wybierająć projekt z katalogu interesował mnie przede wszystkim rozkład pomieszczeń z uwagi na działkę i strony świata. Najbardzej zbliżony moim wymaganiom projekt uwzgledniał technologie trzywarstwową (łącznie 44 cm) ocieplenie styropian. Rozważałem z archtektem zmiany na dwuwarstwową z tykiem w technologi lekkiej mokrej, ale teraz wórciłem do poprzedniego rozwiązania tyle, że z porothermu 25/10/8 (poprzednio był MAX).

Nie ukrywam, że wpływ na moją miały również wypowiedzi na Formum.

Nie tylko na oko bo nie do oka się go kupuje :wink:

Anula - skoro dajesz styropian, to rozumiem, że i tak, a skoro dajesz tynk to i tak mogłaś go dać prosto na blocki, więc 1-wartwowy by Ci wystarczył, a taki właśnie jest moty wątku. Jakkolwiek Twoja uwaga jest cenna dla tych co wybierają materiał. Przypuszczam jednak, że z tym kruszeniem to nie wada materiału, o obchodzenia się z nim. Ale o to należy pytać producenta i tych użytkowników co też go mają.

Ano właśnie Frankai - i tu trafiłeś w sedno.

Pustak porotherm produkowany w częstochowie się nie kruszy - to napradę świetny materiał. natomiast ten produkowany chyba w środzie śląskiej - tragedia. Ja zamawiałam 30 P+W i te bloczki były z Częstochowy - poszły na mury częsci mieszkalnej - proste, gładkie i naprawde mocne. Natomiast 24 P+W ze środy śląskiej poszły na garaż - Boże - nikomu nie życzę - brzydkie i kruche.

pozdrowienia

użytkownik porothermu :grin:

Agnicha

przy Was to ja jestem cienki fachowiec w tych kwestiach. Ale przyznam,ze jak czytałam o mat. budowlanych, to odniosalm wrazenie,ze "filozofia" porothetrmu jest jednowarstwość. Zaczeło mnie dziwic, kiedy usłyszałam,ze ludzie traktuję go 2 a nawet 3 warstwowo. Rozumiem,ze jest to potraktowanie go jako zwykłej ceramiki. Czy tak??Ale czy to nie za drogie podejście??

Jestesmy na etapie stanu surowego. Mamy sciane 1-warstwowa z Porothermu 44 P+W. Obecnie szykujemy sie do wykonczeniowki. Nasze uwagi co do jakosci Porothermu:

-jest kruchy, nie da sie go docinac diaxem, jest specjalna pila do Porothermu, ktora kosztuje 200 zl. Straty - na dom 180 m mielismy okolo 50 pustakow do reklammacji.

-nie zawsze trzyma wymiar. Przed zdecydowaniem sie na zaprawe (tradycyjna czy ciepla Winerrberga - 4 razy drozsza) jedzilismy po okolicznych budowach, murarze nam powiedzieli, ze PHT nie trzyma wymiaru, przez co zuzywali o ponad 50% wiecej zaprawy niz podaje winerrberg. My zdecydowalismy sie na tradycyjna, ale spoiny poziome kladlismy w trzech rzedach (pisal o tym Murator).

-mamy szpary w murze. Na budowie spedzalismy bardzo duzo czasu starajac sie kontrolowac murarzy, ale niestety sa niedokladnosci - po czesci z ich winy, a po czesci PHT

-niedawno spotkalismy sie z facetem od wykonczenowki, ktorego zapytalismy, czy ludzie docieplaja jeszcze PHT 44. Odpowiedzial ze wiekszosc dociepla, docieplaja tez ytonga.Po zastanowieniu zdecydowalismy sie i my docieplic mur. Szpara w murze nas o tym przekonala.

Gdybysmy jeszcze raz budowali zdecydowalibysmy sie na sciane dwuwarstowa ceramika (odpowiednik PHT-- 30, ale jakis tanszy, polski odpowiednik) + docieplenie. Zaczynajac budowe i wybierajac PHT 44P+W kierowalismy sie tymi samymi wzgledami co Anonim, ale nasze Polskie realia (jakosc PHT) odbiegaja troche od rzeczywistosci.

Pozdrawiam,

odnośnie sensu docieplania Porothermu 44P+W nasuwa mi się takie skojarzenie.

Wyobraźmy sobie polskiego podróżnika Marka Kamińskiego ubranego w polar i kurtkę gore-tex na biegunie południowym ,bo ten jest dużo zimniejszy i obok niego grupkę Eskimosów w kożuchach z foki ,niedźwiedzia polarnego itp. Gdyby zadać któremuś z tych Eskimosów pytanie czy Kamiński ma się jeszcze ubrać, ich odpowiedź brzmiałaby ,że tak i najlepiej w kożuch. to było odnośnie rad `fachowców`. Ja osobiście myślę ,że Kamiński nie dokonałby tego czego dokonał w kożuchu napewno nie w takim czasie

Tak nawiasem mówiąc to docieplenie takiej ściany 10 cm wełną czy styropianem zwraca się dopiero po 42 latach przy ogrzewaniu gazem.biorąc pod uwagę,że w życiu jest trochę inaczej niż w laboratorium można powiedzieć powyżej 35 lat.

POZDRAWIAM

• 2 weeks później...
A co sądzicie o porothermie sprowadzanym z Niemiec przywiezli mi 2000 prost.o ze składu pod Berlinem na plac budowy wyszło taniej niz przywiezienie z Lęborka ( mieszkam koło Szczecina) Wygląda ładnie nie wiem co z kruchością. Jaką wybrac zaprawę i jakie są rzeczywiste zużycia tej zaprawy

Za ściana 2 warstwowa Z ceramiki przemawia jescze fakt niestarannego wykonania spoin poziomych jak i wtracenia pionowych tam - gdzie ich nie powinno być. Radzę porównać również omawiany współczynnik przenikania ciepła w PTH 44 i 30 +10 styropianu. Jak wyszło? Żeby porównać rzeczywiste koszty dodajcie koszt styropianu (yunku nie liczcie , bo idzie i do 44 i do 30. Pozdrawiam