Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

beton z gruszki

SAVAGE7

Recommended Posts

to, ze zadna szanujaca sie cementownia nie bawi sie w oszukiwanie klientow to powiedzmy jedna sprawa, ja draze inny problem - zlecam np. komus fundamenty - firmie, albo jak to sie mowi "metoda gospodarcza panu Ziutkowi" i wybieram oferte ciekawsze ekonomicznie - i teraz nie wiem, zjechal z ceny zeby dostac zlecenie i np. wyleje mi lawy z czegos innego niz powinny byc - zaoszczedzi na betonie i z tad konkurencyjna cena

albo po prostu jest Pan Ziutek, ktory siedzi w budowlance i mi mowi, ze on zalatwi beton za 70% ceny ktore maja pobliskie cementownie - skad to jego sprawa bo ona ma niby upusty, znajomosci itp

Pzdr.

vib

VIB mieszasz teraz na maksa, sam już nie wiesz o co ci chodzi.

Wyprostuje Ci to. Gdybyś kupował w betoniarni beton sam, płacisz cenę rynkową, gdy zlecasz to jakieś dużej firmie, płacisz cene z rabatem, o ile się dogadasz z tą firmą, ponieważ duże firmy wykonawcze mają najczęściej umowy podpisane z betoniarniami. Dalej jeżeli ten poczciwy Pan Ziutek ma kolegę w betoniarni to nie tylko załatwi Ci taniej beton, ale jeszcze dorzuci ci troche więcej, niż potrzebujesz. Minęły już co prawda czasy, gdy zamiast 7 m3 kręciło się 8m3 i wiozło 1m3 do siebie na budowę, ale nadal są możliwości oszukiwania. Pytanie tylko kto odpowie za oszustwo jeżeli zostanie wykryte?? I Na to pytanie sobie odpowiedz sam gdzie lepiej załatwic beton.

no moze mieszam :) - przepraszam

generalnie chodzi o to, ze kupowanie jakiegos materialu np. bez faktury jest jak zauwazylem dosc czesto przyjete na tym forum po zmianach w Vat (ale nie rozpisujmy sie w tym watku czy faktycznie tak jest czy nie) - i mam ten swoj betonik i nie mam swistka tylko ustne zapewnienie, ale w takim razie jak juz wczesniej jeden kolega wyzej napisal mam bol glowy bo nie wiem tak na pewno co to za beton - cegle to sobie rozpoznasz, drewno tez

dlatego prosilem o jakies wskazowki, rade

Pzdr.

vib

Dalej jeżeli ten poczciwy Pan Ziutek ma kolegę w betoniarni to nie tylko załatwi Ci taniej beton, ale jeszcze dorzuci ci troche więcej, niż potrzebujesz. .

Minęły czasy kiedy pan Ziutek dozował szypą materiały na beton. Teraz idzie tylko zlecenie "9 kubików B20" i materiały są dozowane automatycznie wg określonej receptury.

A słyszałeś o czymś takim jak strata materiału uzytego do mieszania.

Psy nasrały, koty nasrały.... zawsze pewna częśc piasku, cementu itp jest określona na stratę, jak ktos przypilnuje to ta strata firmy może być jego prywatnym zyskiem.

Jak doleje pół kubika wody do gruchy też.

buhahaha

ale się uśmiałem :-) :-) :-)

ale bzdury piszecie

"Tu nie ma miejsca na przekręty........ "

to ja się gościu uśmiałem z Ciebie, akurat pracuję w takiej firmie i zapewniam CIę, tu nie ma miejsca na przekręty.....

a to co piszesz to bzdury, "wywożenie betonu dwukułką" :D :D :D :D ha...ha...ha...

Poważnie betoniarnie, mają oczywiście porządnie ogrodzony teren, system monitoringu wwożenie iwywożenie (np. waga przed i po), nie wspominająć o tym iż na plac nie masz prawa wjechać z przyczepką, i nie chodzi tu o kradzieże, ale czyste wzgędy bezpieczeństwa

a skąd to wiem ?, pracuję w betoniarni

więc gdzie oszustwa ?, a np. panowie z gruszek, oferują za dodatkową niedużą kasę drobnemu inwestorkowi zamiast np. 5,25m3 to o metr więcej, oczywiście to bzdura, poważniejsze firmy mają kontrolę wagi, oprócz tego iż linia automatycznie robi tyle ile jest na zleceniu. Inwestor płaci za głuportę. Sam kierowca ma możliwość trochę zwiększyć objętość wodą, ale sam inwestor przecież tak chciał zaoszczędzić. Niektórzy nieuczciwi kierowcy sprzedają paliwo na lewo z aut, mimo iż zbiorniki są plombowane. I inne dziwnie oszustwa w tego typu firmach, ale jak się robi do 100m3 betonu na godzinę, to jedyną opcją jest uczciwość w stosunku do klienta....

Ostatnio są problem z betonem, związane z problemem dostaw cementu i kruszyw, moża nie dostać betonu na czas, ale jakość i produkcja jest wg. norm np. ISO 9001:2000 (system zarządzania jakością)

niestety bede wiarołomcą...

nie pieprzcie mi głupot panowie pracujący w betoniarni..

może i pracujecie ale może na takim stanowisku z którego nie idzie działka z lewego betonu... wasz problem

ostatnio 1/3 betonu miałem na lewo i nie był to 1 m3..

te lewe metry kosztują >1/2...

nie jest to jednak miejsce odpowiednie do rozmowy na takie tematy..

tak że Pan Ziutek dalej istnieje... tylko w większym podziemiu..

niestety bede wiarołomcą...

nie pieprzcie mi głupot panowie pracujący w betoniarni..

może i pracujecie ale może na takim stanowisku z którego nie idzie działka z lewego betonu... wasz problem

ostatnio 1/3 betonu miałem na lewo i nie był to 1 m3..

te lewe metry kosztują >1/2...

nie jest to jednak miejsce odpowiednie do rozmowy na takie tematy..

tak że Pan Ziutek dalej istnieje... tylko w większym podziemiu..

ale to możliwe, kij ma dwa końce ta betoniarnia która tak Ci sprzedała prawdopodobnie nie ma do końca kontroli nad produkcją, więc i mogłeś dostać beton o gorszych parametrach.

no niestety mylicie sie mdzalewscy...

lewy beton jest po prostu lewy i nikt nie może (poza zainteresowanymi) wiedzieć że coś jest nie tak... betoniarnia jedna z większych w regionie i file w całym kraju i na pewno nie da się wybrać m3 dla mnie o gorszych parametrach bo sa lewe... betonu idzie setki metrów dziennie..

czas zakończyć temat, bo to co piszesz to trochę fikcja w nowoczesnych firmach i nie ma co się sprzeczasz, sama kontrola wagi (praktycznie co do grama) elyminuje te praktyki + dodatkowe zabezieczenia. Owszem w Polsce wszystko jest możliwe, (znana afera z firmą okniarską -"lewe okna") . Jeśli beton wyjeżdza bez kontroli to tylko świadczy źle o danej firmie, jeśli to jest większa ilość tak jak piszesz, to znaczy iż może być nawet celowe działanie firmy, czy zwykłe przestępstwo, które w następstwach może nawet położyć firmę i zaczyna się tragedia wielu ludzi. Temat zamknięty, Prokurator już jedzie.......... :D