Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabudowa siedliskowa?

dorian

Recommended Posts

Witam, jestem tu pierwszy raz i jeszcze nie zdążyłem przejżeć całego forum, dlatego proszę o szybką poradę :D

Chcę postawić dom, ale nie na działce budowlanej, tylko na rolnej. Wiem że istnieje możliwość budowy tzw. zabudowy siedliskowej. Napiszcie proszę jak to wygląda od strony fomalno-prawnej, jakie trzeba spełnić warunki i jakie złożyć/uzyskac papiery? Z góry dzięki!

Witam,

Tutaj

Jeśli nie ma planu zagospodarowania przestrzennego to najpierw występujesz o warunki zabudowy.

Aby je dostać, twoja działka musi spełnić jednocześnie kilka warunków:

* co najmniej jedna działka sąsiednia dostępna z tej samej drogi publicznej musi być zabudowana;

* teren musi mieć dostęp do drogi publicznej;

* istniejące lub projektowane uzbrojenie działki ma być wystarczające do rozpoczęcia budowy;

* teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na nierolne i nieleśne.

A wszystko pisze tutaj

Pozdrawiam i zycze milej lektury.

Podstawowym warunkiem do zabudowy zagrodowej jest posiadanie własnej lub dzierżawionej ziemi, w ilości większej niż średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego w gminie. Bardzo często wymogiem jest posiadanie tego areału w danej gminie.

Przepisy nie okreslają jaki budynek ma być budowany, co więcej nie obowiazuje np. linia zabudowy, oraz inne "ograniczenia". Co więcej możesz, a właściwie powinienes wybudowac jakiś budynek gospodarczy.

Areał ma być większy - nawet o 1m2.

Czy w takim przypadku muszę uprawiać w tym gospodarstwie to, co jest uprawiane w gminie? Moja działka nie musi graniczyć z inną-zabudowaną? Czy jeśli moje pole otaczają tylko pola to będzie się kwalifikowało (abstrahując od kosztów podciągnięcia mediów)?

Nic nie musisz uprawiać. Po wybudowaniu mozna sprzedać "nadmiar" ziemi. Domek może stać w szczerym polu nawet teoretycznie 100 km od najblizszego zabudowania (oczywiście w granicach gminy). Na tym własnie polega urok zabudowy zagrodowej.

Ok. to teraz po kolei, o ile mi wiadomo gmina nie ma planu i nieśpieszy się z nim. Powinienem udać się go UG przedstawić akt własności/umowę dzierżawy odpowiedniej ilości ziemi, przedstawić projekt budynku i złożyć podanie o wydanie zgody na budowę? Co i z czym po kolei?