dorian 11.10.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Witam, jestem tu pierwszy raz i jeszcze nie zdążyłem przejżeć całego forum, dlatego proszę o szybką poradę Chcę postawić dom, ale nie na działce budowlanej, tylko na rolnej. Wiem że istnieje możliwość budowy tzw. zabudowy siedliskowej. Napiszcie proszę jak to wygląda od strony fomalno-prawnej, jakie trzeba spełnić warunki i jakie złożyć/uzyskac papiery? Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 11.10.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Witam, Tutaj Jeśli nie ma planu zagospodarowania przestrzennego to najpierw występujesz o warunki zabudowy. Aby je dostać, twoja działka musi spełnić jednocześnie kilka warunków:* co najmniej jedna działka sąsiednia dostępna z tej samej drogi publicznej musi być zabudowana;* teren musi mieć dostęp do drogi publicznej;* istniejące lub projektowane uzbrojenie działki ma być wystarczające do rozpoczęcia budowy;* teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na nierolne i nieleśne. A wszystko pisze tutaj Pozdrawiam i zycze milej lektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.10.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Podstawowym warunkiem do zabudowy zagrodowej jest posiadanie własnej lub dzierżawionej ziemi, w ilości większej niż średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego w gminie. Bardzo często wymogiem jest posiadanie tego areału w danej gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorian 11.10.2006 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Czy to znaczy, że jeśli moja działka jest większa od średniej gminnej o np.10 ar to tak poprostu mogę się budować? Czy są przepisami określone budynki jakie ją mają tworzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.10.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Przepisy nie okreslają jaki budynek ma być budowany, co więcej nie obowiazuje np. linia zabudowy, oraz inne "ograniczenia". Co więcej możesz, a właściwie powinienes wybudowac jakiś budynek gospodarczy.Areał ma być większy - nawet o 1m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorian 11.10.2006 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Czy w takim przypadku muszę uprawiać w tym gospodarstwie to, co jest uprawiane w gminie? Moja działka nie musi graniczyć z inną-zabudowaną? Czy jeśli moje pole otaczają tylko pola to będzie się kwalifikowało (abstrahując od kosztów podciągnięcia mediów)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.10.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Nic nie musisz uprawiać. Po wybudowaniu mozna sprzedać "nadmiar" ziemi. Domek może stać w szczerym polu nawet teoretycznie 100 km od najblizszego zabudowania (oczywiście w granicach gminy). Na tym własnie polega urok zabudowy zagrodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorian 11.10.2006 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 ...i nie jest powiedziane, że te powiedzmy 6 ha ma być jednym kawałku, przy domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 11.10.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Musi byc w obszarze gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.10.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Może być nawet w 100 kawałkach, ale w sumie całość ma wynosić wiecej niż ....... Masz możliwośc wybrania dogodnego dla siebie miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorian 11.10.2006 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Dzięki! To bardzo fajny patent. Czy dana gmina może od siebie dorzucić jakieś ograniczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.10.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Teoretycznie tylko wtedy, gdy istnieje MPZP i są w nim takie zapisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorian 11.10.2006 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Ok. to teraz po kolei, o ile mi wiadomo gmina nie ma planu i nieśpieszy się z nim. Powinienem udać się go UG przedstawić akt własności/umowę dzierżawy odpowiedniej ilości ziemi, przedstawić projekt budynku i złożyć podanie o wydanie zgody na budowę? Co i z czym po kolei? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk11 11.10.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Wystąp do gminy o wydanie warunków zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 11.10.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 czyli idz do Urzedu Gminy i wez wniosek o wydanie warunkow zabudowy - tam Ci wszystko powiedzą. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorian 11.10.2006 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Wielkie dzięki za pomoc!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts