Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jako że pogoda jaka jest każdy widzi,nastrój świateczno-noworoczny tez nie sprzyja budowaniu opowiem o tym czym poprawiałam sobie humorek.

Nie były to jedynie procenty ma sie rozumiec :oops: :wink: :D

Dach nadal jest pozbawiony połowy połaci południowej-czyli u mnie tej od ogrodu.

Zainstaklowano za to oba okna dachowe nad garaże i zrobiło sie tam naprawdę jasniutko!!

Nie pozostaje mi nic innego jak poszukac drzwi przeszklonych do pomieszczenia nad garażem i bedziemy miec dodatkowe doswoetlenie schodów!

Nasz wykonawca wypłakał sie nam wczoraj w kołnierz,że ma ogromne problemy z pracownikami-kilku zwiało za granicę,a ci co pozostali to gwiazdy a nie robotnicy. Zwrócic uwage im ciężko,troszkę spadnie temperatura grożą katarkiem i porzuceniem z tego powodu pracy.

U nas też stwierdzioli że pewnie zachorowaliby od dalszej pracy na dachu i nie przyszli,choc mieli dokonczyc daszek nad wejsciem. Ręce opadają.

A z drugiej strony świateczny nastrój mnie nieco wycisza,bo skonczyc i tak muszą,a jak za kilka dni to tez sie nie zawali.

Boje sie tych wichur które zapowiadają,żeby mi dachu nie przeniosło :cry: :-?

Nowe rolety prezentuja sie bardzo ładnie,jestem zadowolona że pomyslelismy o ich montażu,bo bez puszek na murze prezentuja sie duzo ładniej. System alarmowy mężus wypróbował ostatnio niechcacy,mylac kod i nie oddzwaniając. Panowie przybyli po 4 min,całkiem niexle,prawda? :D

Zwiedzilismy kilka hurtowni sprzetu hydraulicznego i wyposażenia łazienek i kuchni,ale Kielce to nie miejsce na zakupy. Bede sie starała odwiedzic Opoczno,Konskie,i Max-Fliz w Krakowie.

Wybór jest ogromny,ale po pierwszym zachłysnięciu juz wiem ze postaram sie wybrac wzory klasyczne i ponadczasowe,bo nie bedzie mnie raczej stac by co 3 lata zmieniac wystrój by podążac za modą.

Choc nowoczesne rozwiązania tez pociągaja,nie powem :wink: :-?

No i znalazłam łytki które powaliły mnie na kolana

nazywaja się Porcelanosa Trawertino i juz wiem że ich nie kupię :wink: :D

No bo na zdrowy romum do niczego stylistycznie mi nie beda pasowały :cry: :-? :D

Chce dopasowac sie do kolorów kominka,więc przynajmniej w dolnej łazience będzie kolor śmietankowy i jakis odcień brązu,choc zarzekałam sie że takie zestawienia są juz u każdego więc nie u mnie-kobieta zmnienna jest.

Bardzo mnie cieszy że udało nam sie w końcu rozplanowac ustawienie sprzetów w górnej łazience- mielismy problem spowodowany oczywiście skosami,ale mój małż doznał olśnienia na swiezym powietrzu i wymyslił!!!

Zmiescimy bezkolizyjnie wszystko co zmiescic sie maiło-i kabina i wanna,kibelek,bidet,umywalka,znajdzie sie tez kacik na pralkę i kosz na brudna bieliznę.

Z umiejscowieniem pralki miałam niejakie problemy,bo kotłownia gazowa z projektu została przez nas zamieniona na poimeszczenie biurowo-komputerowe.

Nie chciałam pralki w kuchni,w ogóle doszłam do wniosku że pralka na dole nie jest dobrym pomysłem-jak wszyscy czworo zrzucimy wieczorem odziez do prania to nie bedziemy z nią gnac na dół do prania,a w łazience na górze schowamy pralke za natryskiem i po problemie :D

Miłego budowania,bez bólu zarabiania,twórczego wyposażania i kolejnego Sylwestra juz przy własnym kominku-tego sobie i Panstwu najszczerzej życzę :D :D :D

https://forum.murator.pl/topic/63619-sowie-gniazdo/#findComment-1524513

• 2 weeks później...

STRASZNY TŁOK W FAWORYCIE :D :D

Jak przyjemnie rano wstac!!! Pogoda jak nejpiekniejszy sen inwestora,fachowcy uwijaja sie ajk w ukropie.

Tynkarze packają po scianach zaprawą,hydraulicy kuja w tym dziury,elektrycy poszukują swoich gniazdek :D

https://forum.murator.pl/topic/63619-sowie-gniazdo/#findComment-1540795

• 2 weeks później...

Odrabiam zaległości w pisaniu dziennika-sporo sie dzieje,wiec i zamieszanie na budowie niezłe.

Przede wszystkim Koparkowy zrył nam teren przed domkiem i od strony tarasu,wylano ławy i zacznie sie konstruowanie schodów przed wejsciem i tarasu.

Do domu wchodzimy po desce :-? :D

Pomieszczenia na górze+nad garazem+gabinet+garaż mamy otynkowane,dodatkowo garaż i pomieszczenie za garażem zyskały wylewkę.

Tynki bardzo zmieniły wyglad pomieszczen-są jakby widniejsze,co bardzo mnie cieszy.

Mamy już ściankę między łazienką a pomieszczeniem gosp.-u mnie to bedzie pralnia-jest malutkie,wg.mnie w sam raz.

Tutaj zdarzyło mi sie niedopatrzenie-zapomniałam :oops: :-?

że planowałam wmontowac w scianke kilka szklanych pustaków dla doświetlenia i ku ozdobie :o

Nasz kierownik zamieszania pocieszył mnie że przy kładzeniu glazury zrobia mi te pustaki.

Zadowolona jestem też z pomieszczenia,które wydzieliłam podziału pomieszczenia nad garażem. Teraz mam pokój hobby i małe pomieszczenie gospodarcze.

https://forum.murator.pl/topic/63619-sowie-gniazdo/#findComment-1563746

• 2 weeks później...

TO JUŻ HISTORIA

Teraz na tych czarnych foliach jest gładziutka wylewka,na razie na poddaszu,a jutro także na dole.

Piec odpalony,grzał 20min po czym jego sterownik odmówił współpracy :-? :cry:

Zaatakowany producent-firma Ogniwo z Biecza,ich pracownik obiecał dostawę nowego sterownika na jutro,zobaczymy jak będzie po wymianie sterownika.

No i jeszcze jedna wielka dla nas nowina-mój inwestor/mąż został współpracownikiem KERMI-firmy sprzedającej niemieckie grzejniki!!

W razie potrzeby zapraszam po wyceny :D

https://forum.murator.pl/topic/63619-sowie-gniazdo/#findComment-1596517

:D :D Wylewki gotowe :D :D

Wylewki typu półsuchego,z agregatu,gładziutkie już mamy w całym domku.

W sumie ich powierzchnia wyniosła 224m bez garażu.

Zapłaciłam 12/m za robociznę.

Ogrzewanie też skonczone-sterownik dojedzie jutro rano,a serwosant z firmy sprzedającej piec pojutrze-ma ustawic parametry pracy pieca i nauczyc nas obsługi :wink:

Podobno mamy zbyt mały zasobnik,ale poczekam już na serwisanta,bo opinii sprzecznych jest duzo na ten temat.

Przedwczoraj mielismy przygodę nocną-o godz.23.30 zadzwonił sąsiad że jego psy cały wieczór ujadają (a ma pitbulle,które nie szczekają z byle powodu),alarm u nas wyje i żeby przyjechac. Ledwo mąż wskoczył w odzienie zadzwonili z firmy ochroniarskiej że alarm wyłączyli,włamania nie stwierdzili,i żeby przyjechac.

Mąż pojechał do domku,wchodzi z ochroniarzami,a tam przerazony kot siedzi na środku kotłowni i ani drgnie z wrażenia :o :D

Mieliśmy przed wylewkami próg zabezpieczony prowizorycznie i kocisko widocznie przelazło do domku.

Przez najblizsze dni nie będziemy wchodzic do domu,nie wylewki stygną,a my bedziemy zwiedzac kotłownię.

Powoli z ziemi wyłaniają się murki frontowe,taras i schodki do kotłowni,tzn.mam wylane ławy pod nie,wymurowane bloczkami,zasypane itd-zupełnie te same etapy co przy budowie domu :o :D Cena też niestety nieiwele mniejsza :-?

Dzisiaj opracowalismy pierwszą oferte na grzejniki-15szt

https://forum.murator.pl/topic/63619-sowie-gniazdo/#findComment-1598291

Wczoraj wieczorem spacerowalismy sobie z mężem po domku i uświadomiłam sobie z całą jaskrawoscią,że WYBUDOWALIŚMY SOBIE DOM!!!!!!

Co prawda prowadzi do niego droga czołgowa,bajoro błota po kolana,nie ma elewacji,ale budowa jest skończona :D

W domku jest cieplutko-całe dnie okna są uchylone,ogrzewanie działa non-stop. Powolutko zapach wilgoci jest coraz mniej intensywny,ale wiadomo że suszenie zajmie kilka tygodni.

Mamy więc czas na wybór glazury i zamówienie kuchni.

Macie jakieś pomysły na te elementy?

https://forum.murator.pl/topic/63619-sowie-gniazdo/#findComment-1603232

No prosze jaka ja jestem pracowita mróweczka!!!

WQ piatek pracowicie powklejałam zdjęcia-wiem jak budujacy sa spragnieni widoku tego co sami mają zamiar wybudowac :D

Niestety w sobote rano juz leżałam w szpitalu,wyszłam dzisiaj,ale z wenflonem i dojeżdżam na oddział na zastrzyki dożylne :-?

Mój synus tez chorował,ale duzo lżej,co nie przeszkodziło szanownemu Ojcu Rodziny popaśc w totalny stres-żona w szpitalu,dziecko haftuje na odległośc :cry:

Teraz już jest OK,jesteśmy razem :D

Mąż opowiada że w piecu fajnie sie hajcuje-na razie maszyna pożera sporo groszku,ale na rozruchu to zupełna norma-tak pouczał serwisant.

W domku wszystko schnie powolutku,codziennie wietrzenie też oczywiscie czynimy,ale wilgoci w murach i podłogach jest masa :-?

Jak sie cieszę że mogę tu pisac :D

https://forum.murator.pl/topic/63619-sowie-gniazdo/#findComment-1610538

Coraz bardziej mi się podoba Faworyt i bardzo się cieszę że właśnie ten projekt wybraliśmy :D

Wygląd frontu nieco się zmienił dzięki łukowatym mutkom i schodkom wejściowym.

W każdym razie odczuwam przyjemny dreszczyk oczekiwania na ciąg dalszy-czyli wybieranie glaury,farb,mebli.

Przecież nic tak nie poprawia kobiecie humoru jak zakupy :D :wink: :D

Jutro wyjeżdżam do Opoczna,popatrzec sobie na ekspozycje z prawdziwego zdarzenia. Lubię wybierac płytki oglądając gotowe płaszczyzny kolekcji,bo czasem jedna płyteczka jest sliczna a w szerszym gronie koleżanek wyglada bee,a czasem niepozorna ułozona na całej ścianie daje super efekt.

Oczywiscie relacje przekażę :D

https://forum.murator.pl/topic/63619-sowie-gniazdo/#findComment-1612215

Dzisiaj miałam barzdo pracowity dzionek i jestem wykonczona,ale przeczytałam tak miły komentarz do dziennika że nie mogę nie pisac :D

Dzisiaj zwiedzilismy salon firmowy płytek w Opocznie,i zaliczyłam wielkie rozczarowanie. Kilka lat temu byłam tam ekspozycja kilkunastu czy wiecej zaaranżowanych łazienek,obecnie tylko wielki hol i płytkami wyeksponowanymi na standartowych tablicach-jak w każdej hurtowni.

Poza tym żaden wzór nie powalił mnie na kolana.

Podjechaliśmy do hurtowni Cer-gres,tam juz lepiej-płytki z wielu firm,niezłe ceny,mozliwośc zamówienia projektu za 100zł.

Niestety znów nie zanlazłam jakiegos zdecydowanego faworyta :wink: ,ale mamy się nad czym zastanawiac. Jak wybierzemy płyteczki wysyłamy zamówienie projektu.

https://forum.murator.pl/topic/63619-sowie-gniazdo/#findComment-1614803

Tak naprawdę to nie jest tak źle,dwudniowa wycieczka po sklepach przyniosła jednak wymierne efekty-

mam projekt kuchni!!!

Tak jak sie przymierzaliśmy-firma BRW,meble z zestawu Royal,drewniane fronty z orzecha włoskiego,meble klasyczne.

Wczoraj odwiedził nas szef ekipy montażystów BRW,sprawdził kuchnię tzn.poprosił o korekte położenia kilku punktów-np.gniazdko el. nie może byc za zmywarką,więc trzeba będzie przesunąc.

Ale to już detale :D

Prawdopodobnie zamówimy kuchnię,ale zamówienie zostanie zatrzymane,aż damy sygnał że jestesmy gotowi. Firma ma 5tyg. na realizacje i sugerują że lepiej odebrac towar od razu,a mnie troche potrzeba czasu na schnięcie :wink:

Wiem juz na pewno że podłoga w kuchni będzie jaśniutka,bez ozdóbek.

Wczoraj wstapilismy do Media Markt i kupiliśmy sprzęt AGD.

Na środę zamówiłam transport i korzystając z pomocy rodziny przechowam sprzęt do przeprowadzki.

Kupiliśmy zmywarkę,pralkę,lodówkę i płyte kuchenną+piekarnik.

Czyli kolejny etap zakupowy mam z głowy,przyznam szczerze że lubię zakupy hurtowe-nie przepadam za tym całyjm korowodem związanym z wybieraniem,zastanawianiem się która firma,jakie funkcje,kto daje lepszą cenę itp.

Koniec-nie myslę o ADG 8)

Mam wrażenie że jednak najbardziej uciążliwe będzie wybranie płytek,w końcu maja sie podobac przez długie lata :-? :D

https://forum.murator.pl/topic/63619-sowie-gniazdo/#findComment-1617775

Wczoraj zostalismy oficjalnym partnerem firmy INSTAL KONSORCJUM-

sprzedajemy kotły gazowe Vaillant,Beretta,elektryczne,na eko gorszek z Ogniwa,Elektrometu,Sas-a.

Zbiorniki cw,rury miedziane.

Grzejniki niemieckie Kermi stalowe,płytowe,rurkowe ENIX.

Zawory do gzrejników HERZ i Danfoss.

Ceramikę sanitarnią Sanplast,Koło,Cersanit itd.

Systemy ogrzewania podłogowego itd.

Nasza oferta dotyczy terenu całego kraju,więc jak macie jakieś potrzeby jesli chodzi i wymieniony sprzęt,to czekam na listę-zrobimy wycenę :D

https://forum.murator.pl/topic/63619-sowie-gniazdo/#findComment-1617831

Pierwszy raz rozpalilismy w kominku

Po prostu zaparło mi dech z wrażenia-jak taki ognień nadaje atmosferę ciepła. Od razu zrobiło się domowo i przytulnie.

Niestety po przeglądzie wełny podbitej folią byliśmy zmuszenia usunąc i folie i wełnę-wylewki i ściany schną a wilgoc nie bardzo ma zamiar wynosic sie na zimno,więc skrapla się :-?

Poszukujemy profesjonalnego osuszacza z odprowadzeniem wody na zew.

Dzisiaj podziwialismy z mężem kilkukilometrową kolejkę Tirów do fabryki Wienerbergera w Krakowie.Chyba będą spore kłopoty z dostawami materiałów.

https://forum.murator.pl/topic/63619-sowie-gniazdo/#findComment-1627902

• 2 weeks później...

No po prostu osłabili mnie w firmie DEK w Kielcach!!!

Firma ta sprzedaje mnóstwo mebli,miedzy innymi BRW. Spodobały nam się ich kuchnie klasyczne,z drewnianymi frontami.

Wspólnym wysiłkiem zaprojektowalismy meble,zapłacilismy 200 zł za projekt i pomiar w domu.

Wczoraj przyjechalismy do Kielc wpłacic zaliczkę.

Pan,który się nami zajmował stwierdził że może przyjąc zaliczke za 2,5 godziny,bo ma klientów :-?

Odczekalismy ten czas,wracamy,a pan mówi że nie przygotował się i że nie możemy wpłacic. :x

Rozumiecie to???

Chcę kupc meble,wpłacic zaliczkę a oni mnie traktują jak natręta! :evil: :evil:

Ale sie wściekłam!!!

Wyszlismy ze sklepu,wyjechalismy z Kielc. Przypomniałam sobie że po trasie jest firma która robi meble na zamówienie.

I wiecie co?

Za meble z drewnianymi frontami,z szufladami Blum,z szafką cargo 30x204 policzyli mi ...połowę tego co w BRW :o

Umówiłam sie na pomiar(bezpłatny) i zastanawiam się czy nie jechac do DEK i nie dac "naszemu" sprzedawcy na piwo :D

Za cenę ich kuchni bedę miała kuchnię,zabudowę ganku,szafę biblioteczną itd,i to nie z tasmy ale robione ręcznie 8)

I pomyslec że mogłam tak się wkręcic.

Przyznam że w duchu zastanawiałam się czy takie meble tańsze bedą tak samo ładne i trwałe,ale jak zobaczyłam hale produkcyjną i jak panowie każdy element dopracowują to wątpliwości stopniały.

Wczoraj kupilismy też wełnę 5 na docieplenie sufitu,czekamy na dostawę styropianu-Termoorganiki dalmatyńczyka 10 do Praktikera,zamówiłam 220m po 43,49 za paczkę.

Kupiłam też wyłaz na strych 120/70 ocieplony,drewniany. Na strych wchodzi się u nas w garderobie przy sypialni-oszczędzilismy w ten sposób wyglad sufitu na górnym holu.

A Wy na jakim etapie zakupowym jestescie? Też gromadzicie materiały czy raczej kupujecie na bieżąco?

A czy z tak miła obsługą jak nasza w DEK-u też mieliście do czynienia?

Pozdrawiam cieplutko :D

https://forum.murator.pl/topic/63619-sowie-gniazdo/#findComment-1646934

• 2 weeks później...

Sprawę kuchni mam juz praktycznie załatwioną-dzisiaj wpłaciłam zaliczkę za kuchnię.

Oczywiscie nie BRW,ale spodziewam się że będą równie ładne,tym bardziej że osprzęt bedzie taki sam.

Jutro rusza u nas znowu plac budowy-będzie kopany dół pod szambo,zbiornik zamówiony,hydraulik też.

Jutro też mamy spotkanie z panami wykonującymi zagospodarowanie terenu-żeby zlecic wykonanie otoczenia domu-drogi z prawdziwego znaczenia itd.

W sobotę przyjadą z Praktikera płyty g-k i możemy zaczynac wykańczanie poddasza.

A teraz zmykam spisac zamówienie na sanitariaty i policzyc płytki,żeby wiedziec ile zamówic.

Pozdrawiam 8)

https://forum.murator.pl/topic/63619-sowie-gniazdo/#findComment-1665003

Mamy już wkopany zbiornik-szambo,mimo że kanalizacja "ma byc" ale inwestycja spada z planu wykonania,z powodu braku funduszy. Musieliśmy więc sami zadbac o skanalizowanie domu.

Mamy umówiona ekipę do ułożenia płyt g-k i zrobienia gładzi,drugą do położenia glazury i trzecią do ocieplenia budynku.

Pozdrawiam cieplutko :D

https://forum.murator.pl/topic/63619-sowie-gniazdo/#findComment-1673184