sowa monikaka 28.03.2007 04:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Wiosenne prace rozpoczęte A że na wiosnę przewidywalismy wykończeniówkę-więc stało się-od wczoraj panowie "kręcą" profile pod płyty g-k. Dzisiaj wchodzi ekipa od ocieplenia zew. W ubiegłym tygodniu zamontowaliśmy parapety wewnętrzne z kamienia z jakąś nieiwelka domieszką. Parapety zamówiłam w mojej ulubionej firmie Jezierski-za komplet zapłaciłam 1500,montaz gratis (jako że okna też u nich kupowałam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 31.03.2007 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Teraz pora na Faworyta w kropki Cały domek obłozony styropianem Po Świetach wchodzi ekipa do połozenia glazury,a ja nadal nie wiem jaką wybrac do dolnej łazienki.ZGROZA Może ktos mi cos podpowie? Może jakaś opinia? Może jakis komentarz? Potrzeba mi konsultacji-typu to mi sie podoba,a to wybrałaś beznadziejne-z przewaga tych pierwszych oczywista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 07.04.2007 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Teraz w salonie zamiast wełny izolacyjnej lezy sobie wanna,kabina,brodzik itp. Uroczy zestaw Płyty g-k przykręcone,domek w trakcie układania podbitek i tynkowania,we wtorek po Świetach ma byc koniec tynkowania. Całości zaczyna byc coraz bardziej podobna do domu mieszkalnego! Nawet balustrada na balkon wczoraj przyjechała-czeka na montaż. Na oko ten balkon nie sprawia wrażenia tak długiego,a barierka ma 6m długosci! Dostałam wyceny na schody-z dębiny,pełne+ poręcz-u jednego stolarza 6,5tys,u drugiego 8tys,u trzeciego 16tys i termin ne październik A ja w ogóle nie mam pojęcia ile to ustrojstwo powinno kosztowac. Macie wyceny schodów? na ile opiewają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 07.04.2007 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 fgvaerg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 15.04.2007 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Mamy Faworyta w pełnym ubranku! No i barierke też chłopcy zamontowali,jest metalowa,kuta i wygląda całkiem dobrze. Dzisiaj mierzyłam skosy i poddasza-w pokoju synka skosy są dokumentnie "porąbane"-kilka płaszczyzn,więc zabudowa na wymiar będzie najbardziej ekonomiczna,drugi pokój z balkonem ma skos na wysokości podłogi 77cm,ale za to równy. Garderoba barzdo ładnie zrekompensuje ten skos. Natomiast w pokoju nad kuchnią,który przeznaczylismy na naszą sypialnie nasze łóżko 200x180 z dwoma szafkami nocnymi wymusi wstawanie jednej osoby nie od swojej strony,tylko obok,bo skos jest zbyt niski. Pedzę na Allegro zamówic zlewozmywak 2-kom.z ociekaczem. Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 21.04.2007 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Zlewozmywak dotarł,jest dokładnie taki ja sobie życzyłam-jasny beż,granit 80%,dwie komory z ociekaczem. Nie wiem czemu bardzo chciałam miec takie wielkie cudo,no i mam W komplecie z baterią zapłaciłam 1200zł,więc całkiem przyzwoicie sie udało kupić. pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 07.05.2007 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Zauważyłam że ten mój dziennik to bardziej album ze zdjeciami,ale to wynika z faktu że łatwiej wszystkie postepy zobrazować zdjęciami niż opisywać. Obecnie na placu boju mamy ekipe dwuosobową,czyli panów kładących płytki. Łazienka górna zrobiona na 70%- Wybrałam płytki z Ceramiki Paradyż-Tristan/Izolda. Dekory szklane,niebieskie,dzisiaj częściowo zafugowane-planowałam fugę w kolorze płytek,ale mam nieco ciemniejszą. W sumie wyglada to nawet,nawet,zaczyna mi sie podobać. Wymyśliłam sobie lustro w płytkach i szkalne półeczki obok. I tu miłe zaskoczenie- za trzy pólki grubosci 5mm narozne zapłaciłam 50 zł-nareszcie cos w mierę taniego. Gratulujemy sobie wczesnego zakupu deski podłogowej-ten wydatek z głowy. Mówiąc serio już nie moge się doczekać przeprowadzki Płytki w kuchni na ścianach wiszą-tu z kolei Tubadzin-seria majolika-kremowa. Nie spodziewałam się zamawiając meble kuchenne,że to ja będę prosiła o przesunięcie terminu-nie wyrabiamy się Zaczęlismy tez zagospodarowywać teren wokół domu-dostałam 5 wywrotek ziemi torfowej (wymaga wapnowania),wytyczylismy rondko przed domkiem,krawężniki zakupiłam,cement też-jutro zaczynają układać krawężniki. Już oczyma duszy widzę siebie buszujacą w szkólce na zakupach co za miła wizja!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 14.05.2007 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 jestesmy na takim specyficznym etapie wykonczeniówki,że "gonimy własny ogon":. Na scianach sa gładzie,i zagruntowane do malowania. Płytkarze po koleji robia swoje-koncza łazienke górną,jak skoncza to wracaja tynkarze do malowania i położenia deski. Po nich może wejść stolarz zamontować schody. Panowie produkujacy nam meble juz tupia za drzwiami żeby montowac swoje dzieła. Jak płytkarze skoncza robotę to tynkarze zew. będa mogli zrobić tynk mozaikowy na podmurówce. I po prostu potrzeba czasu,czasu i cierpliwości, a juz chciałoby sie pomieszkać. Juz chciałoby się posadzic zieleninkę,a tu nie opryskane Roundapem. A w ogóle to przyplatały mi sie pewne dolegliwości i na samo wprowadzanie szykuje mi sie operacja. Urozmaicenia nigdy dość,ces la vie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 31.05.2007 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Dzisiaj wielki dzień na budowie Właściwie już zwrócono mi słusznie uwagę,że to juz nie budowa,tylko dom w całej okazałości Dzisiaj przyjezdża ekipa montowac kuchnię! Ogromnie jestem ciekawa efektu koncowego,mam nadzieje że meble bedą wygladały tak jak tego oczekuję. Zamówiłam jasne dębowe fronty,jasny blat itd. jak bedzie na miejscu to wrzucę zdjęcia. Ku koncowi zmierza motaż schodów-tutaj jestem zadowolona,pan stolarz bardzo starannie robi to co robi,drewno dobrał i zabejcował dokładnie tak jak planowalismy-jeszcze co prawda nie widziałam poręczy,ale powinno byc ok. Mężus popołudniami gimnastykuje się nad impregnacja fug-to niestety bardzo żmudne i czasochłonne zajęcie-na razie mamy gotowa kuchnie i część górnej łazienki. Własnie sobie uświadomiłam jak to dobrze że lekarze strajkują- gdyby nie ich akcja to truchlałabym ze strachu przed badaniami a tak moge skupić się na urzadzaniu. Przekonalismy sie na własnej skórze że wyposazanie domu to koszmarny wydatek,jak pomysle ile jeszcze musze zapłacić ekipom to nogi mi sie uginają Oczywiscie w takich momentach słyszę od mężą-mówiłem żeby wybrać mniejszy dom? Mówiłem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 02.06.2007 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Wczoraj mielismy kolejnych bardzo miłych gosci z gór Tez będą budować Faworyta Bardzo fajnie słuchac komplementów pochwalnych nt. tego co się wybudowało. LUBIĘ! Mamy juz kuchnię,ładna jest,starannie wykonana,starannie zmontowana,i tańsza o 100% niż ta BRW,za którą pan z kieleckiego DEKA nie miał czasu wziąść zaliczki. Trzeba mu za to wódkę postawić ofkors Obecnie jestem na etapie ciągłego zadziwienia kolorami farb. Otóż nijak ma sie efekt koncowy do wszelkich próbek i wzorników. Ostatnio kupowałam farby do kuchni,salonu,na sufity i co? Oczywiscie suprise!!! Ale na szczęście zupełnie niexle wyszło,ale efekt osłupienia towarzyszył mi dość długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.mielec 16.06.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 witamprawie na 100 zdecydowaliśmy się na faworyta w związku z czym mam pytanie- czy moglibyśmy ew wpasć na ogledziny faworyta w realu? jesteśmy z mielcabardzo prosze o odp [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 20.06.2007 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Nawet nie wim jak to opisać Synus chory,ja chora, a w przejściu między salonem a holem wykuta dziura Przy próbie szczelnosci instalacji ogrzewania-po zamontowaniu grzejników po malowaniu woda wypłynęłana hol i salon. Panowie odkuli część płytek i okazało sie że przy przykręcaniu listwy wykończeniowej mantezy trafili na rurkę od podłogówki i przedziurawili ja w 4-rech miejscach No i trwaja prace naprawcze,płytki dokupione,ale niestety z innej już serii i przez to w nieco innym odcieniu :cry Dzisiaj przyszli tynkarze zewnętrzni -nareszcie bede miała położony tynk mozaikowy na podmurówkach-bedzie mozna podsypać ziemie wokół domku i sadzić roślinki Tynk na próbniku ma kolor rudo-beżowy,bardzo ładny,ciekawe jaki bedzie efekt koncowy. Mój niesamowity małżonek udowodnił że sprawdza sie w każdym fachu-popróbował czegos nowego czyli pracy fizycznej i z zapałem kładzie płytki w garażu. I super mu to wychodzi Dzisiaj juz fuguje pierwsza ściane-znajomi po kontroli jakosci stwierdzili że bardzo profesjonalny efekt! Jak to brak cierpliwości do kolejnych ekip "szkodników"potrafi wykrzesać z człowieka ukryte talenty A tu na prosbe dane firmy sprzedajacej filtry do wody http://images21.fotosik.pl/331/d619aa790dd03c75m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 25.06.2007 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Szkody naprawione,nowa część wylewki czeka na położenie płytek. Elektrycy opuscili nasz dom,oświetlenie na swoim miejscu. Prawdopodobnie wprowadzimy sie pod koniec tego tygodnia-nie mogę sie doczekać. oczywiscie będzie niedogodność związana z brakiem telefonu-przeprowadzamy sie na wieś,tepsie brakło kabelow,nie moga nam przenieść numeru i jest problem,bo nowego nie chcemy. Szkoda że w naszym rejonie nie działają inni operatorzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 15.07.2007 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Dwa tygodnie temu,01.07.2007 przeprowadzilismy sie do nowego domku!!! Jest cudnie! Udało nam się zrealizować założenie,żeby wprowadzic sie do wykończonego domu,wszystkie "grube" prace mamy za sobą. Zostało powieszenie firanek w kilku pomieszczeniach i ogrodzenie. Powoli przyzwychajamy sie do przestrzeni,zapoznajemy z nowymi sprzetami i meblami,chłoniemy swiadomość-mamy swój dom! Niecodzienne,piekne uczucie-marzenie sie spełniło,zamiar urzeczywistniony. Teraz planuje zagospodarowanie terenu-dotąd rozpakowaywalismy się,a potem ciegiem lało i nawet traktor nie mógł wykonać oraki wkoło domu Moze macie namiary gdzioe w okolicy mozna kupić kilka wozów ziemi? Niestety to co ma do dyspozycji to kompletna glina-ciężka,nieprzepuszczalna,wiec zasilimy ją żyźniejsza warstwą. Zakochałam sie w urzadzeniu zwanym zmywarką-jak ja mogłam bez niej funkcjonować?Czworo domowników i jeszcze ktoś przelotem to żaden kłopot-wrzucamy gary i po sprawie. To samo z suszeniem prania-rozłozylismy suszarkę za domem i pranie pachnie wiaterkiem,świeżutko. Podoba mi się! Zauważyłam tylko jedna prawidłowość-przychodzę z pracy i nie mam czasu nawet na moment usiąść-trzeba prać,układać,dopieszczać,non stop na nogach-ciągle jest co robić,nie usiedzi człowiek ani minuty,ale to tez mie sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 15.07.2007 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 A nie napisałam skąd mam net-otóż mamy znajomych w telefonach Niestey nikt z nich nie chciał nas "wpakować" w radiówkę,żebysmy ich potem nie ścigali,więc zdecydowalismy się na Orange Edge-z Business Everyware,chodzi bardzo dobrze i nareszcie mamy kontakt ze światem,a teraz musimy zakupić słup i dostaniemy ponoć normalne łącze na stacjonarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 29.07.2007 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 To już raczej nie jest dziennik budowy,ale oficjalnie nadzór budowlany ma jeszcze dwa tygodnie na zakończenie swoich procedur. Jeśli chodzi o prace wykonczeniowe to zostały nam jedynie bardzo drobne detale-montaż kilku par drzwi,kratki wentylacyjnej,komina okapu. Przeżyliśmy powódź w domu!!! Wężyki pod wanną okazały się byc zamontowane na słowo honoru,więc po kilku dniach użytkowania wanny woda spod niej zalała nam sufit i ścianę w ganku. Jakoś mnie to specjalnie nie wzruszyło,mimo że ściany do malowania.Kilka dni wcześniej u znajomych woda zniszczyła cały,nowiutki,wykończony i wyposażony dom.Właściciel zamknął drzwi i popadł w totalną depresję-stracił wszystko co miał. U nas wyschło dośc szybko,dosycha dalej,a my siedzimy na wczasach i czekamy aż przestanie padac. Życ nie umierac Faworyt jest naprawdę funkcjonalnym i pojemnym domem. Jakby się uczciwie przyznac,to dla czteroosobowej rodziny mógłby byc mniejszy,powierzchnie są duże,ale dzieki temu skosy nie są żadną uciążliwością. Córa urządzała dla swoich rówieśników przyjęcie urodzinowe i obecnośc dodatkowych 10-ciu osób nie była najmniejszym problemem,nie to co w bloku. Podczas upałów w domu panuje przyjemny chłód,dzieciaki opalaja sie na tarasie,nareszcie mam gdzie suszyc pranie bez obawy że braknie mi sznurków-mężuś ustawił mi suszarkę w kształcie parasola. Pierwsze przetwory już czekają w spiżarce,robi się już naprawdę domowo. Przy tarasie posadziliśmy jałowce kolumnowe Skyroket w liczbie sztuk 10,następne przyjadą jak wrócimy z wczasów. Mamy też dwa dębkidwie sosenki i jakiś iglaczek nieznanego sortu. Przed domkiem jest jeden rododendron,ciekawe czy mu się u nas spodoba,bo u nas nie ma tzw. przesianego cienia,który te roślinki tak lubią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 15.08.2007 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 WPADŁAM W SIDŁA NAŁOGU Bardzo przyjemny to nałóg,ale kto to widział,żeby ostatnie grosze wydawać zamiast na kreacje własne-to na kreacje ogrodowe??? Ale cóż,stało się Rododendron przyjął się łaskawie,czym sprawił mi ogromną frajdę-tyle nasłuchałam się jak to one są kaprysne,a tu proszę-moja gliniasto-kamienno-gliniasta ziemia spodobała sie łaskawcy Postanowiłam że rondo przed domem pora wytyczyć jak Bozia przykazała-samochody dostawców zrujnowały obrzeża,więc trzeba wymyśleć cóś trwałego-jakaś zaćma mi na móżg padła,że przy ustawianiu krawężników nie kazałam ogrodzić ronda A teraz kombinuj dziewczyno! Ból po bezmyslnych poczynaniach łagodzi mi nieco magnolia,którą to cudnej urody znalazłam w centrum ogrodniczym i czym prędzej powlokłam do domku. Śliczna jest-ma ok. metr wysokości,ale jest gęściutka i zgrabniutka. Mam też sporo roslinek "dostanych"-posadziłam kilka juk,śliwkę ozdobną,irgi,pęcherznicę,wonorośl dziką i winogron różowy,różę dziką itd. Ale przyznam szczerze że brakuje mi spójnej wizji tego jak ma się mój ogród przedstawiać. Wioem które rośliny chciałabym mieć,ale nie wiem jak to wszystko skomponować w całość. Faktem jest że czasu na to by usiąść obłozona literaturą fachowa i cóś stworzyć tez nie mam. W klwestii domowych to mam już komplet drzwi,mam tez z sobą pierwsza poważna wizytę gości z daleka-w domu to tylko gosci przyjmować!Pojechali a mnie zrobiło sie tu jakoś pusto No i pokochałam zmywarkę-8 osób i żadnego zmywania-toż to jak w niebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 18.08.2007 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Oczywiscie rozpisuje sie o zieleninie,a nic nie mówie oi tym że dom został "odebrany powykonawczo" przez Nadzór Budowlany. Jestesmy już zameldowani u siebie A z racji tak doniosłego faktu jak ZAKOŃCZENIE BUDOWY to chyba powinnam opuścić/zakonczyc prowadzenie tego dziennika. Żeby nie stracić sobotniego wieczoru na podziwianie szumu kompa i wytężonej pracy ślimaczego tempa modemu,reszta jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhundla 18.08.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Witamy serdecznie.Od kilkunastu dni sledzimy z żona uważnie wszystkie posty na temat Faworyta. Jestesmy na etapie wyboru projektu i wlasnie Faworyt jest naszym faworytem:) Przegladamy z duza uwaga dziennik, jaki Pani prowadzi i jestesmy pod coraz wiekszym wrazeniem uroku tego domu. Z tresci postów wnioskujemy, ze jest Pani najblizsza osoba Krakowa jaka buduje- wlasciwie wybudowala juz Faworyta. Chcemy zapytac o mozliwosc obejrzenia chocby z zewnatrz tego domu. Chcielbysmy wybudowac Faworyta w wersji pomniejszonej, jednak caly czas bijemy sie z myslam, poniewaz nie wiemy, czy bedzie nas stac na ten piekny dom. Bardzo prosze o odpowiedz droga mailowa lub na forum.Pozdrawiamy Ania i Robert[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sowa monikaka 19.08.2007 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Witamy serdecznie. Od kilkunastu dni sledzimy z żona uważnie wszystkie posty na temat Faworyta. Jestesmy na etapie wyboru projektu i wlasnie Faworyt jest naszym faworytem:) Przegladamy z duza uwaga dziennik, jaki Pani prowadzi i jestesmy pod coraz wiekszym wrazeniem uroku tego domu. Z tresci postów wnioskujemy, ze jest Pani najblizsza osoba Krakowa jaka buduje- wlasciwie wybudowala juz Faworyta. Chcemy zapytac o mozliwosc obejrzenia chocby z zewnatrz tego domu. Chcielbysmy wybudowac Faworyta w wersji pomniejszonej, jednak caly czas bijemy sie z myslam, poniewaz nie wiemy, czy bedzie nas stac na ten piekny dom. Bardzo prosze o odpowiedz droga mailowa lub na forum. Pozdrawiamy Ania i Robert [email protected] Witam serdecznie, mam wielką prośbę na wstępie-o przeniesienie tego postu do działu komentarze do SOWIEGO GNIAZDA. Jesli chodzi o budowę Faworyta w okolicy Krakowa,to do nas maja Państwo ok.100km. Oczywiscie serdecznie zapraszamy do obejrzenia Faworyta na zywo. Koszty budowy niestety okazały się wyższe w naszym przypadku niż wstępne kalkulacje. Przyczyny oczywiste-stała zwyzka cen materiałów,wybór materiałów wykończeniowych nieco drozszych niz się zakładało itd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts