Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SOWIE GNIAZDO

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To najprawdziwsza prawda,że prace związane z domem nie kończą się nigdy.

Po zakonczeniu budowy zajęliśmy się porządkowaniem terenu-sprzataniem kamieni,które chyba rozmnażały się w trakcie budowy-bo jak kupowałam działkę to było orne pole a nie kamieniołom.

Założyliśmy trawnik-ilośc potrzebnych nasion przyprawiła nas o ból głowy-zasiew został przeorany-trawka wzrosła w malownicze paski,ale z poziomu nie rzuca się w oczy,lecz z wyskosci balkonu :-?

Przed domem ułożylismy kompozycję z "galanterii betonowej" koloru zielonego,czyli po ludzku mówiąc z takich garnków ładnie komponujacych się w kształt koła-idealne do ronda :D

Bardzo cacany wynalazek :D

Domek został otoczony "opaską" z płyt,prezentuje się juz całkiem gotowo.

Za kilka tygodni wprowadzą się do nas babcie-wykorzystamy gabinet i pomieszczenie w projekcie nazwane kotłownią gazową. Gazu u nas nie ma,przejście z garażu zlikwidujemy i gotowe.

Skończy się moje codzienne odwiedzanie,pilnowanie,dojeżdżanie i telefony.Zyskamy kilkupokoleniowe ciepełko i odbudujemy kapitał zmieciony z powierzchni konta przez budowę :-? :D

Powiem szczerze-mamy pewne obawy-jak sobie wszyscy ze sobą poradzimy,jak będzie teraz funkcjonował dom-czy bedzie prosciej,trudniej czy po prostu dobrze :-?

Jaka piekna sobota od samego ranka-słońce śmieje się z zapowiadanego deszczu,zaraz zabieram się do przesadzania kwiatków doniczkowych.

Choja obrasta mi mchem,tylko patrzec jak miałabym grzybki w doniczce.

Jak to miło włączyc zmywarkę,zagonic córę do pomocy w porzadkach,potem przy kawie zaplanowac z mężem prace w ogródku.

Naprawdę zakochałam się w tym nowym życiu :D

Uwielbiam kupowac nowe rośliny,zimą wymyślę projekt całej przestrzeni.

• 1 month później...

http://images32.fotosik.pl/29/c516d8ba7ca562aa.jpg

No i jak już realizujemy swoje "domowe" marzenie,albo jak już mamy obiekt westchnień gotowy,to przy każdej wizycie na cmentarzu myślimy-szkoda że tego nie widzisz.

Szkoda że nie cieszysz się wraz ze mną.

Mam tam najbliższą osobę,której by to nie obchodziło,mam najbliższą,która płakałaby ze mną z radości,że podołaliśmy.

Tak zawile plotą się nasze losy,tak wielu znajomych pozdrawiamy na cmentarzu zamyślonych we wspomnieniach i tak wielu zapalamy świeczki.

Tęsknimy za tonem głosu,ciepłem,zapachem,uśmiechem.

Za nami też tak zatęsknią.

Mimo że budowa już za nami,wciąż jest coś do dorobienia.Teraz pochwalę moich mężczyzn-codziennie po południu udają się do pracy w garażu,wracają umorusani-szczególnie mężczyzna 4,5-letni,zmęczeni i szczęśliwi.

Efektem jest wyłożony glazurą garaż.Wygląda bardzo schludnie,jaśniej w nim się zrobiło no i będzie praktyczniej.

A że kobieta zmienną jest,to mam już koncepcję jakie kolory ścian wybiorę przy nastepnym malowaniu.

Te które mam obecnie są OK,ale tęsknię za ciemnymi,nasyconymi barwami,co przy dużych powierzchniach powinno dawac super efekt 8) .

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Sezon zimowy nie sprzyja mojej aktywności na forum,ale postaram się poprawic :oops:

Bardzo się cieszę że odstąpiłam od pomysłu robienia kabin prysznicowych w obu łazienkach-to byłby zupełnie zbędny wydatek.

Jesteśmy całkiem sporą rodzinką-6 osób,w tym dwoje dzieci.Na dole mieszkają moja mama i babcia,my z mężem i dziecmi na górze.

Spokojnie wystarcza nam takie wyposażenie jakie jest,dom okazał się niezwykle pojemny :D

Oczywiscie zaległości w relacjach wielkie-nie pisałam że mam roślinki jadalne :D No nie w obecnej postaci,ale krzaczki owocowe są! Jest aronia-krzaczasta właśnie,porzeczki w każdym kolorze,agresty-biały i czerwony,maliny.

Nie sadziliśmy ani leszczyny ani orzecha włoskiego-mamy paskudną alergię :cry:

Drzewka,a jakże już zasadzone-jabłonki-koksa,papierówka,jonagored,oliwka,gruszka klapsa,konferencja,wiśnia łutówka i jakaś jeszcze.Szczerze żałuję,że nie spisałam w szkółce nazw odmian-nie wiem co mam :wink:

Morelka red coś tam i jeszcze jedna,brzoskwinia i tyle.

Zakupiłam i zastosowałam nawet osłonki na pieńki,a te nisko rozkrzewione osłoniłam włókniną.

Własciwie nic specjalnego się nie dzieje,zima jest wielce pozytywna pod względem tzw.świętego spokoju budowlanego.Można ponapawac się wschodem słońca,

nacieszyc się że w domku cieplutko i nie ma to związku z centralną ciepłownią osiedlową

i znów popodziwiac,mimo że w koszulinie nocnej przy otwartym oknie nieco stygniemy

http://images32.fotosik.pl/64/05ec7028159f8244.jpg

ale co tam! Dzieciaki wrzeszczą że pora wyciągac kombinezony-i na śnieg!Kot wrzeszczy spod domu-Jeśc!

A ja nadal podziwiam

http://images33.fotosik.pl/64/dd54e7e9c2b1d97b.jpg

Wkurzyłam się okropnie-najpierw człowiek nie wie w co ręce włożyc,zasuwa jak mały samochodzik,a jak już chwilkę ma na zarezerwowanie jakiegoś wypadu w górki to miejsc nie ma. Nie bawię się tak!

I gdzie my biedne sierotki podziejemy się po świętach? Mam wtedy kilka dni wolnego a tu klapa!

To tak jak z wakacjami-dzwonię w upatrzone miejsce-"tak wczesnie pani chce rezerwowac?" a jak pytam o który pokój mi chodzi-ZAREZERWOWANY już w te wakacje.

W górach też upatrzyłam konkretne miejsce,żeby i 4-ro i 12-to latek miały co robic,oczywiscie powoli spuszczałam z tonu,szukałam,szukałam i nic :o

Chyba połowa Polaków wyjeżdża z domu w lub po świętach.

Trochę boimy się jechac w ciemno i liczyc że cos znajdziemy na miejscu.

Cholewcia! :-?

A Wy zostajecie w domu?Czy to Wy zajęliście wszystkie miejsca,bo przerwa w budowie? :D

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
w środku nie ma kwasówki,szkoły są różne-raczej powinna byc,ale u nas nie ma,oparliśmy się na opinii budowlańców.

Mąż teraz gdera że "wszyscy mówią że powinna byc w kominie rura"-no ale to nieco spóźniona konkluzja :-?

Moniko zawsze można dołożyć kwasówkę - ostatnio ćwiczyłem to na domu rodziców - można poradzić sobie nawet samodzielnie (tzn. bez fachowców Bóg wie jakich). U nas rura jest od początku, choć ostatnio wiatr zdarł "czapkę" od komina - znalazłem ją u sąsiada 8)

Zgodzę się jeśli chodzi o koszty - nie ma szans dokładnie policzyć kosztów budowy - ilekroć robiliśmy plan zawsze coś się nie zgadzało, a koszty już przekraczamy o 30% ... SUPER... :x

Bardzom kontenta że znaleźliście wymarzoną kuchnię w wymarzonej jakości i cenie.A przekroczenie o 30% to tylko na razie-bo prawdziwe wydatki jeszcze chyba do połowy nie doszły.

Glazura,tynki,nawet farby-Faworyt pochłania w iliściach wręcz nieprzyzwoitych.

A propos Barlinka-właśnie takie podłogi mamy we wszystkich pokojach-i są świetne.

Pięknie wygladają,łatwo się je pielęgnuje, no i kosztują przyzwoicie.

Pozdrawiam cieplutko :D

A propos Barlinka-właśnie takie podłogi mamy we wszystkich pokojach-i są świetne.

Pięknie wygladają,łatwo się je pielęgnuje, no i kosztują przyzwoicie.

Lejesz miód na nasze zbolałe serca!!!

Również cieplutko pozdrawiamy!!!

P.S. Dziś kończą u nas tynki na górze, jutro zaczynają garaż - domek zaczyna wyglądać jak domek nareszcie :D