Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Sowiego Gniazda

sowa monikaka

Recommended Posts

Witam,

osobna ekipa montowała instalację monitoringu,na tym samym etapie co elektrycy.Z systemu filtrowania jestem bardzo zadowolona-wreszcie skończyły się "zabawy"z Britą,poza tym mam błogą świadomośc że przy obecnej instalacji mam nie zakamieniajace się urzadzenia-pralkę,zmywarkę itp. Nawet jak Młodemu umysli się napic wody z kranu w kuchni czy łazience,to pije wodę czysciutką.Nie porywałam się na drogie wynalazki-za swoją zapłaciłam 1800zł.

Ogrzewanie póki co nie zwala z nóg kosztami,choc mieliśmy świadomośc że pierwsza zima jest najkosztowniejsza.

Grzejemy po kilka godzin dziennie,lub tylko nocą.Podłogówki super wygodne,szczególnie gdy dzieci szaleją przy zabawie,a poza tym podłogi długo "stygną",więc jest cały czas cieplutko.

Niestety ostanio cena groszku bardzo wzrosła,bo trudno o dobrej jakosci materiał-cena wahała się od 540 do...700zł/tona :-?

Ale sama ekonomika jest OK,nie ma mowy by przy włączonym ogrzewaniu rozpalic w kominku-jest zbyt goraco :D

• Odpowiedzi 365
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sówko piękne zdjęcia wschodu słońca!!! Zazdrościmy... A jeśli chodzi o wyjazd poświąteczny to wybieramy się do Iwonicza Zdroju - podobno maja jeszcze miejsca :D

No własnie,ktoś mi nawet juz podpowiadał Iwonicz-zaraz pobuszuję w necie,a znacie tą miejscowośc? Są jakieś małe górki z dużymi wypłaszczeniami dla dzieci i początkujacych? :wink: :oops:

Pozdrawiam cieplutko :D

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Droga Sowo jeśli możesz proszę podaj mi wycenę Waszej kuchni bez AGD - może być na PRIV - pytam, bo zrobiłem wycenę w jednej z rzeszowskich firm (nie BRW czy innych "markowych") i po prostu mnie zatkało - 16950,00 zł. Projekt możesz zobaczyć na naszym dzienniku.

Chyba dostanę zawału...

Droga Sowo jeśli możesz proszę podaj mi wycenę Waszej kuchni bez AGD - może być na PRIV - pytam, bo zrobiłem wycenę w jednej z rzeszowskich firm (nie BRW czy innych "markowych") i po prostu mnie zatkało - 16950,00 zł. Projekt możesz zobaczyć na naszym dzienniku.

Chyba dostanę zawału...

Moja kuchnia kosztowała 8500,zawiasy Blum,cargo wysokie 30 i dwa niskie 15,narożnik obrotowy,szuflady samodomykające,fronty dębowe(ten sam producent,który produkuje dla DEK) i ręcznie wykonane pudła szafek-nie z taśmy.Uchwyty tzw.porcelanki.

I tyle :D

• 2 weeks później...

Mam już straszny mętlik w głowie - ta kuchnia mnie zadziwia, ostatnio w firmie Meble Wrzosowa poczęstowali mnie wyceną na UWAGA 45.000,00 złotych (bez AGD). W poniedziałek powinienem mieć wyceny z 2 innych firm - firmy bez pięknych salonów w centrach handlowych, więc powinny być znacznie tańsze.

O zawrót głowy przyprawiają też ceny systemów zawiasów, szuflad itp.

U nas prace idą pełną parą - kończymy instalacje wodną i kanalizacyjną, poddasze będzie całe ocieplone w przyszłym tygodniu. Za 2 tygodnie tynki i tu prośba - ile wyszło Cię tynkowanie (ile jest metrów ścian i ile brali za metr) bo cenę wylewek odnalazłem na Twoim dzienniku 8)

• 3 weeks później...

Cześć Sowo.

Domek SUPER- GRATULUJE

Razem z żoną czytaliśmy Twój dziennik budowy i wiele opisanych tam rzeczy napewno jest bardzo istotne dla tych, którzy planują budowę Faworyta. My właśnie ważymy szalę pomiędzy Faworytem ,a Benedyktem i właśnie Twój dziennik chyba ją przeważył .

Mam pytanie jeżeli jeszcze odwiedzasz to forum: czy z perspektywy mieszkania i użytkowania tego domu są jakieś rzeczy ktore byś zmieniła w trakcie budowy, jak sprawdzają się te zmiany które wproiwadziłaś w stosunku do projketu pierwotnego ? Jest okres zimowy (patrząc za okno czytaj wiosenny) i jak kształtują się koszty ogrzewania- z tego co widziałem w opisie nie macie wentylacji mechanicznej ani kominka z płaszczem wodnym.

P.S. Jesteśmy z Krakowa jeżeli ktoś wybudował w naszym rejonie taki dom bardzo prosimy o kontakt: [email protected] (chociaż cóż się dla żony nie robi :) i mogę nawet jechać na drugi koniec Polski żeby zobaczyć taki dom na "żywo")

Cześć Sowo.

Domek SUPER- GRATULUJE

Razem z żoną czytaliśmy Twój dziennik budowy i wiele opisanych tam rzeczy napewno jest bardzo istotne dla tych, którzy planują budowę Faworyta. My właśnie ważymy szalę pomiędzy Faworytem ,a Benedyktem i właśnie Twój dziennik chyba ją przeważył .

Mam pytanie jeżeli jeszcze odwiedzasz to forum: czy z perspektywy mieszkania i użytkowania tego domu są jakieś rzeczy ktore byś zmieniła w trakcie budowy, jak sprawdzają się te zmiany które wproiwadziłaś w stosunku do projketu pierwotnego ? Jest okres zimowy (patrząc za okno czytaj wiosenny) i jak kształtują się koszty ogrzewania- z tego co widziałem w opisie nie macie wentylacji mechanicznej ani kominka z płaszczem wodnym.

P.S. Jesteśmy z Krakowa jeżeli ktoś wybudował w naszym rejonie taki dom bardzo prosimy o kontakt: [email protected] (chociaż cóż się dla żony nie robi :) i mogę nawet jechać na drugi koniec Polski żeby zobaczyć taki dom na "żywo")

Jakby co to będzie na mnie :wink:

Mogę stanowczo powtórzyc-jesteśmy 6-cio osobową rodziną i ta powierzchnia jest dla takiej rodziny optymalna wg,mnie.Gdybyśmy mieszkali we czwórkę,grzalibyśmy niepotrzebnie sporo metrów używanych sporadycznie.

Nie memy wentylacji mech. ani kominka z płaszczem-szczególnie ten ostatni gorąco nam odradzano-jak widac skutecznie.

Brat zastosował i siebie płaszcz i z salonu musiał zrobic kotłownię-nie pali tak jak my-ku nastrojowi,tylko użytkowo-więc nie ma zmiłuj.

Te zmiany które poczyniłam bardzo sobie chwalę,jest funkcjonalnie i przestronnie.

Jutro cdn. :D

Na częśc pytania odpowiedziałam w dzienniku.

Komin w kuchni jest w porządku wg.nadwornego kominiarza,wiac nie wieje,może dlatego że to nie kratka na ścianie go kończy tylko rura z okapem?

W każdym razie z zewnątrz jest taki okrągły kapelusiasty,również Plannja-jak blachodachówka i rynny.

Pozdrawiam cieplutko :D

Witaj Moniko, pamiętasz mnie jeszcze? Bo ja cały czas jestem na forum, czyta,m Twój dzieniiki komentarze, tudzież przede wszystkim wątek "mojego" projektu, czyli APS119. Twoje wschody słońca są przepiękne, malownicze, takie aż nieprawdziwe! To musi być cudne uczucie, gdy stajesz w oknie o świcie i po prostu chłoniesz sobą ten widok!... Jak ja bym tak chciała...

Na razie wydeptujemy ścieżki - zaczęłło się "na serio". Urzędy.

POzdrawiam i życzę samych zachwytów i nigdy żałowania tej decyzji!

Aldona.

'

Witam wszystkich

Czy ktoś może wybudował dom Faworyt z bloczków steropianowych np. firmy thermodom i mieszka w takim domu. Jestem na rozdrożu w podjęciu decyzji o technologii w jakiej budować dom. Czytając różne fora jest tyle zwolenników jak i przeciwników tej technologii. Proszę o sprawdzone informacje tych osób którzy faktycznie mieli z tego typem technologii do czynienia.

Właśnie kupiłem projekt Faworyta II wersja B z zadaszonym tarasem :))

Pozdrawiam

Olgierd

[email protected]

Różne zdania na forum można wyczytać wrzucając w szukajkę hasło thermodom.

Ja mieszkam w takim domu od 12 lat.

Jest ciepło i to dla mnie najważniejsze.

Nic mi się nie wykrapla, nie płyną mi strugi wody po ścianach,a mam tylko wentylację grawitacyjną i naprawdę nie wiem,czemu z tej technologii robią niektórzy czarnego luda.

Jak każda technologia ma swoje zasady.

Zalewanie nie więcej niż 4 warstwy na raz, otynkowanie w miarę szybko, bo pod wpływem słońca powierzchnia lekko żółknie.

Faktycznie instalację elektryczną robi się bez wysiłku.

Poza tym moim zdaniem to fajna technologia np na szkody górnicze, bo ten dom ma zbrojenie z prętów w poziomie i w pionie więc jest związany jak paczka.

Rozważając teraz budowę nowego domu /tylko z tego względu,że ciągnie nas do czegoś nowego/ znów wrócił temat thermomuru, jako technologii którą znamy i już przerobiliśmy nawet wykonawczo własnymi ręcami.

Witam,

ja mam pytanie odnosnie kominów pani Moniko:)

czy macie trzeci komin w kotlowni za garazem zrobiony? bo tak to wyglada na tym zdjeciu lotniczym a nie moglam nic znalezc w dzienniku ani komentarzach na ten temat

bo wlasnie tez mysle o przeniesieniu kotlowni tam

i jeszcze jedno pytanie jaka jest wysokosc sciany pod schodami? bo mysle coby zrobic tam przejscie do garazu a w oryginalnej kotlowni zrobic lazienke

maz mowi ze to ok 1,40 i nie przejdzie ale moze nie jest tak zle?

pozdr

wasz domek jest piekny, ciesze sie ze dobrze sie mieszka

Witam,

ja mam pytanie odnosnie kominów pani Moniko:)

czy macie trzeci komin w kotlowni za garazem zrobiony? bo tak to wyglada na tym zdjeciu lotniczym a nie moglam nic znalezc w dzienniku ani komentarzach na ten temat

bo wlasnie tez mysle o przeniesieniu kotlowni tam

i jeszcze jedno pytanie jaka jest wysokosc sciany pod schodami? bo mysle coby zrobic tam przejscie do garazu a w oryginalnej kotlowni zrobic lazienke

maz mowi ze to ok 1,40 i nie przejdzie ale moze nie jest tak zle?

pozdr

wasz domek jest piekny, ciesze sie ze dobrze sie mieszka

Mamy komin od pomieszczenia za garażem,od razu oczywiście doplanowany w adaptacji.Z doświadczenia mogę powiedziec że kotłownia właśnie w tym miejscu jest bardzo dobrym rozwiązaniem-daleko od kurzu groszkowego-no bo nie ma cudów by trochę go nie było.

Swoją drogą pełną instalacje pod piec gazowy te :oops: ż mamy-ale na razie nie zanosi się ani na założenie instalacji we wsi ani na moją chęc płacenia za gaz 8)

U mnie wyszło 1,80-mam tam szafę,ale przejście byłoby możliwe,bo do poziomu garażu u mnie schodzi się po jednym schodku.

Ale radzę poradzic się kogoś kto by adaptował,by sprawdził poziomy,u mnie coś z wylewkami zmieniali,bo z projektu wychodziły bzdury. 8)

Dziękuję za miłe słowa-