Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Sowiego Gniazda

sowa monikaka

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 365
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sówko wiem że już dawno nie pisałaś ze zrozumiałych powodów na forum, ale proszę o opinię na temat użytkowania schodów - planujemy również dębowe, ale wahamy się nad kolorem - jasny czy ciemny - mamy mega mętlik w głowach... już zjadamy własny ogon w gonitwie... jeszcze 2-3 miesiące do przeprowadzki!

• 6 months później...
  • 3 weeks później...

[wpisy przeniesione z dziennika budowy]

BARDZO wam zazdroszcze ze juz mieszkacie w swoim domku, ja tez bym tak chciala, ale jeszcze chwile musze poczekac..budujemy sie w przyszlym roku na wiosne. Mniejsza jednak o mnie, mam bowiem do Was pytanie.

Czy moglibyscie podac szacowany przez was na poczatku budowy koszt postawienia tego cudenka i jego wykonczenia oraz koszt rzeczywisty-koncowy?

Slyszalam,ze do ceny wyjsciowej trzeba doliczyc mniej wiecej 20% i otrzyma sie rzeczywista, czy to prawda?

serdecznie pozdrawiam

Sylwia z Gdyni

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik65359.htm

Gratuluje tak pieknie prowadzonego dziennika i wybudowania domu:D W moim Faworycie zamieszkaja 3 osoby i dwa psy:D

Pozdrawiam:D

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik76985.htm

Witaj Monika! To niemal cud, że pojawiłaś się ponownie na forum.Zastanawiałam sie, zapewne podobnie, jak wielu innych faworytowiczów, co się stało, że tak nagle przerwałaś pisanie w dzienniku.W sumie to budowę domku wówczas już zakończyłaś,ale zniknęłaś tak nagle, bez ostrzeżenia :wink: Twój dziennik jest inspiracją dla tych którzy budują faworyta . Jesteś jedną z pierwszych osób, które zamieszkały w takim domku i śledzenie dziennika bardzo pomagało dokonywac wielu trudnych wyborów. My tez budujemy własnie taki domek, z tym,że z podwójnym garażem i coraz częściej praktykowaną podniesioną ścianką kolankową. Jak znajdziesz czas, to napisz, jak mieszka sie w faworycie z perspektywy wielu juz w końcu miesiecy. Czy jest coś, co bys zmieniła, czy utrzymanie jest kosztowne, no takie ogólne wrażenia.

pozdrawam :lol:

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik80049.htm

• 4 weeks później...

Zdrowych pogodnych Świąt Wielkanocnych

pełnych wiary nadziei i miłości.

Radosnego, wiosennego nastroju,

serdecznych spotkań w gronie rodziny

i wśród przyjaciół

oraz wesołego "Alleluja".

http://www.imexgraf.pl/karty_swiateczne/wielkanocne/2009/imid/03.273_imexgraf_pl.jpg

• 6 months później...
Ja własnie wykańczam Faworyta i powiem, że zupełnie nie wyobrażam sobie kotłowni z przodu domu. My mamy w tym miejscu łazienkę, dużo bardziej praktyczną, niż ta , przewidziana w projekcie. Natomiast w miejscu dolnej łazienki mamy garderobę. Kotłownia jest za garażem i jest to bardzo dobre miejsce. Jest dość duża i można tam jeszcze przechowywać różne sprzęty, rowery itp.

Gdybym miała piec na gaz,mogłabym inaczej planować umiejscowienie kotłowni.

Przy opalaniu eko groszkiem konieczne było wykonanie kotłowni za garażem.

Trzeci sezon grzewczy w Faworycie i mogę stwierdzić że umiejscowienie jest idealne.

Co do zmian-

kilka ich było już w momencie adaptacji projektu i budowy.

1.Nie mam ogromnej wysokości okien balkonowych

2.Mamy podniesiony o 2 pustaki pokój nad garażem

3.Zlikwidowana spiżarka na rzecz szafy w ganku i poszerzenia łazienki

4.Spiżarka wydzielona w pomieszczeniu nad garażem

5.Wejście na strych z garderoby przy sypialni-nie szpeci sufitu w holu

6.Podciągi schowane w stropie-została tylko jedna belka w przejściu między kuchnią a jadalnią

7.Brak filara przy salonie-ściana lita

8.Przesunięcie przejścia z kuchni do jadalni-wg.projektu wychodziło się trochę na stół

9.W miejscu planowej kotłowni mamy dodatkowy pokoik

Dodam że budowałam Faworyta jako bodajże trzecia osoba w kraju i wiem że projekt po interwencjach inwestorów był poprawiany,tak że pewnych kiksów już w nim nie ma na szczęście.My ich uniknęliśmy dzięki Badarowi i Piotrowi,którzy budowali pierwsi i doradzali,doradzali,doradzali.

No i ja zastanawiałam się, co się z Toba dzieje. Czytanie Twojego dziennika było dla nas bardzo pomocne, w trakcie planowania, co i jak zmienimy budując domek. Twoje relacje dość nagle się urwały, a ja wyczekiwałam, kiedy znowu się pojawisz :roll: :D .Podobnie było z Tomkiem, który również prowadził dzinnik, ale, gdy tylko się wprowadził, przestał go pisać. A szkoda, bo był bardzo zabawny :lol: (i Tomek i jego dziennik) No tak, jak juz domek gotowy, to sie już nie chce pisać :wink:

Napisałas, jakie zmiany wprowadziłaś, nie napisałas jednak, co zmieniłabyś. Ja jestem jeszcze na etapie, na którym mogę pewnych przeróbek dokonać. I tak mamy własnie zamiar dobudować ściankę do kolumny, bo zmnieniła się nam koncepcja kominka i taka przeróbka jest konieczna. Poza tym trochę pogmeramy jeszcze przy elektryce, bo też nowe pomysły..boję się, że coś przeoczę i będę potem żałowała, bo będzie za późno! Pomieszczenia nad garażem nie dzielilismy będzie to taki duży pkój rekreacyjno-imprezowy. Niech sie dzieciaki cieszą :D

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...