bul 11.10.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Zaczynam stawiać ściany działowe na poddaszu i jedna wypada niestety pomiędzy żebrami terivy, a materiał ciężki -silka 12 cm, drążona. Stawiać czy zmieniać układ ścian - choć to będzie trudne, a może podlac jakieś wzmocnienie? Proszę o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 11.10.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Witam, Jak strop masz ulozony i zalany to juz nie podlewaj zadnych wzmocnien.Pod cieżką scianą działową powinny być dwie belki terivy obok siebie , ale trudno.Porozmawiaj z kierbudem lub projektantem - niech przeliczą.Mi doradzono cegłę dziurawkę bo lżejsza a izolacja akustyczna dość dobra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.10.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 W projekcie nie było rozwiazania prawidłowego oparcia ścian? Właściwie to teraz powinno się zmienic układ albo0 wręcz zrezygnować z murowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 11.10.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 W projekcie nie było rozwiazania prawidłowego oparcia ścian? Właściwie to teraz powinno się zmienic układ albo0 wręcz zrezygnować z murowanych. Przypuszczam ze bul zmienil technologie scian, u mnie byl ytong a zamienilem na silke - stad problemy z dzialowkami na poddaszu nie pokrywającymi sie ze scianami na parterze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.10.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 W projekcie nie było rozwiazania prawidłowego oparcia ścian? Właściwie to teraz powinno się zmienic układ albo0 wręcz zrezygnować z murowanych. Przypuszczam ze bul zmienil technologie scian, u mnie byl ytong a zamienilem na silke - stad problemy z dzialowkami na poddaszu nie pokrywającymi sie ze scianami na parterze. Pozdrawiam Murowane czy Ytong czy też silka czy cegła wymagają zdublowania belek np. w przypadku terivy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 11.10.2006 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 W projekcie była silka. Poprostu nie dopilnowałem wykonawcy.Swoją drogą to ciekawe, że na wszystkich ścianach jest ok tylko ta jedna sie nie zgadza..Tak czy inaczej, kierbud sugeruje aby wylać płytę z prętem fi 8 lub 10 tak aby wspierała się z czterech stron, tzn z dwóch o żebra terivy, "przewiązanie stropu" ( taka zalana belka poprzeczna wiążaca żebra" oraz podciąg. Sugerował 8 cm betonu i pret - oczko co 10 cm. Inne rozwiazanie to bk 12 cm, ale ja już mam tę silkę - wniesiona na pięterko.Za to adaptator projektu proponuje poszukać grubej blachy i oprzeć ją we wspomniany już wyżej sposób, a na tym układać ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 11.10.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Zgadzam się, właśnie mi uswiadomiłeś ze moj projektant to jakiś przeczulony albo nie teges... , bo nie dość że mam belki zdublowane to jeszcze pomiedzy nimi HEB-200. A on sie drapał w głowe kiedy on to przeliczy Echh... dobrze, że znalazłem to zanim zrobiłem strop. Mimowolnie sam się czegoś dowiedziałem przy tym wątku Dzieki Geno Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.10.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Zgadzam się, właśnie mi uswiadomiłeś ze moj projektant to jakiś przeczulony albo nie teges... , bo nie dość że mam belki zdublowane to jeszcze pomiedzy nimi HEB-200. A on sie drapał w głowe kiedy on to przeliczy Echh... dobrze, że znalazłem to zanim zrobiłem strop. Mimowolnie sam się czegoś dowiedziałem przy tym wątku Dzieki Geno Pozdrawiam Kilka razy sam drapałem sie w głowe dlaczego projektanci stosują na belki HEBy (nie mówię o przypadkach kiedy trzeba szerokiej półki) skro strata na materiale wzgledem np. IPE to nawet i 80% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 11.10.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 ... skro strata na materiale wzgledem np. IPE to nawet i 80% Możesz jasniej ? bo nie jestem w temacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.10.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 ... skro strata na materiale wzgledem np. IPE to nawet i 80% Możesz jasniej ? bo nie jestem w temacie. Pozdrawiam Ano mogę. HEB 200 ma wskaźnik zniszczenia czy zginania , jak zwał tak zwał równy 570 cm3 ( w płaszczyźnie x) a np. IPE 300 ma 557 cm3 , teraz ciężar 1 mb HEB 200 to 61,3 kg a IPE 300 to 42,2 kg co akurat w tym konkretnym przypadku daje około 45% różnicy zużycia stali - zaleznie ode elementów rónice mogą sie zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 11.10.2006 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Sorki, ale wracam do mojego problemu, bo to dość pilne. Rozwiązanie kierbuda jest ok czy pozostaje ściana z płyt gk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 11.10.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 ściana z gk to najbezpieczniejsze rozwiązaniemiędzy płyty można dać wełne mineralną jako wyciszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts