Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

taras zadaszony czy nie ?

moni89

Recommended Posts

Mój taras jest w całości zadaszony i to, ze ten dach faktycznie zabiera trochę światła absolutnie minie przeszkadza. Powiem więcej. Jest nawet atutem. W minione upalne lato w domu nie było gorąco, a dostateczną ilośc potrzebnego (ale juz bardziej rozproszonego, bo zachodniego) słońca zapewnia wykusz na drugiej ścianie.

Rozwiązania z poliweglanu, markizy tudziez inne bajery to rozwiązanie "zamiast".

Mój taras jest w całości zadaszony i to, ze ten dach faktycznie zabiera trochę światła absolutnie minie przeszkadza. Powiem więcej. Jest nawet atutem. W minione upalne lato w domu nie było gorąco, a dostateczną ilośc potrzebnego (ale juz bardziej rozproszonego, bo zachodniego) słońca zapewnia wykusz na drugiej ścianie.

Rozwiązania z poliweglanu, markizy tudziez inne bajery to rozwiązanie "zamiast".

Masz rację , latem jest to atut - w ziemie jednak fajnie dogrzewają się pomieszczenia od południa a w Twoim przypadku to juz odpada.

Pozdrawiam

Tak sobie myślę, że chyba będzie ciemniej w domu jak będzie zadaszony. a z drugiej strony to zadaszony może bardziej praktyczny. Czy ktoś wymyślił jeszcze jakieś inne wyjście ? Albo orientuje się czy taki dach nad tarasem zabiera rzeczywiście tak dużo światła ?

My taras będziemy mieli bez zadaszenia, za to zaopatrzymy się chyba w jakiś duży parasol ogrodowy. Na zimę, gdy słońce potrzebne - parasol wyląduje w graciarni.

uważam że jest jeszcze jedno fajne rozwiązanie. należy zrobić stelaż drewniany albo jakąś metalową konstrukcję po której będzie piął się winogron. latem cień a zimą (brak liści) nasłonecznienie. dodatkowo pod winogronem można zamontować płyty faliste z poliwęglanu żeby można było siedzieć nawet w deszczowe dni (grill i te sprawy hehe :wink: ). ja mam takie rozwiązanie i jest super. w dodatku na zimę demontuję płyty bo wtedy nie korzysta się z tarasu i niepotrzebnie by niszczały. ponadto co roku z winogronu robię sobie winko. jak widzisz same korzyści :D .

Masz rację , latem jest to atut - w ziemie jednak fajnie dogrzewają się pomieszczenia od południa a w Twoim przypadku to juz odpada.

Pozdrawiam

Zimą słońce jest duuuużo niżej na niebie,pomieszczenia od południa ze względu na kąt padania promieni słonecznych dogrzewają się przyzwoicie :D

Taras zadaszony ma swoje plusy

-nie pada na czerep

-w czasie deszczu jest gdzie grila przenieść

-latem jest cień,jesienią i wiosną można się powygrzewać w promieniach pierwszych /lub ostatnich ciepłych dni.

- i jeszcze pare innych rzeczy które akurat mi nie przychodzą do głowy :D:D:D:D:D:D

Minusy?

- Koszt wykonania /zwiększona powierzchnia dachu/

- praktycznie ciężko uzyskać ciekawy efekt wizualny tarasu zamkniętego przy dachach dwuspadowych lub dachach o dużym kącie nachylenia

i ja jestem za zadaszonym, popieram tu przedmówcę ( przedpisacza?), że niskie zimą slońce doświetla wnętrze, nic nie pada na głowę, w lato daje miły cień.

I jedyny problem to wiatr. Dlatego posadziłem, bez i leszczynę. Jak wyrosną to osłonią od wiatru.

Link do zdjeć tarasu poniżej.

Z premedytacja wybralismy projekt domu z zadaszonym tarasem.

Teraz mieszkam w domu, w ktorym nie ma takiego miejsca, a raczej do niedawna nie było... Zrobilismy zadaszenie z płyt poliwęglanowych i jest ok gdyby nie np deszcz padajacy nocą, gałązki spadające na ten dach, żołedzie... To jest tragedia. Hałas potworny :evil:

Podsumowując, rób od razu konkretny taras. O innych plusach, już wymienionych przez poprzednie osoby, nie wspomnę :wink:

też szukaliśmy projektu ,w którym byłaby możliwość zadaszenia tarasu ....nasz zadaszony taras ma dł ..6m i szerokość 3,30 m ........mógł być szerszy conamniej o metr 8)

teraz myślimy o zaporze przeciwietrznej -zachodnie wiatry okrutnie dokuczają -i tu rada dla przyszłych budowniczych tarasów -szukajcie takiego projektu ,w którym taras byłby usytułowany w uskoku budynku - bardzo umili życie brak przeciągów na tarasie :D

• 6 months później...

Witam, dom będzie miał taras południowy i północny. I tak sobie wykombinowaliśmy, że w upały wykorzystamy północny, a wiosną południowy. W związku z tym nie przewidzielismy zadaszenia, ale słyszę zewsząd, że południowy taras powinno się zadaszyć. Myślałam ewentualnie o jakiejś lekkiej drewnianej konstrukcji porośniętej zielskiem ale bez dachu.

Podzielcie się proszę doświadczeniami.

Pozdrawiam