moni89 11.10.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Tak sobie myślę, że chyba będzie ciemniej w domu jak będzie zadaszony. a z drugiej strony to zadaszony może bardziej praktyczny. Czy ktoś wymyślił jeszcze jakieś inne wyjście ? Albo orientuje się czy taki dach nad tarasem zabiera rzeczywiście tak dużo światła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietrov 11.10.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Zadaszenie można zrobić z poliwęglanu - półprzeźroczysty materiał będzie i światło w mieszkaniu i dach nad tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni89 11.10.2006 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Mó mąż też coś takiego wymyślił ale nie bardzo mi się to podoba. Bo to trochę za "plastikowe " dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 11.10.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Witam, Rozwiązanie jest dość proste - częsciowo zadaszyć - kwestia kompromisu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriej 11.10.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 markizy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 11.10.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Mój taras jest w całości zadaszony i to, ze ten dach faktycznie zabiera trochę światła absolutnie minie przeszkadza. Powiem więcej. Jest nawet atutem. W minione upalne lato w domu nie było gorąco, a dostateczną ilośc potrzebnego (ale juz bardziej rozproszonego, bo zachodniego) słońca zapewnia wykusz na drugiej ścianie. Rozwiązania z poliweglanu, markizy tudziez inne bajery to rozwiązanie "zamiast". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 11.10.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Mój taras jest w całości zadaszony i to, ze ten dach faktycznie zabiera trochę światła absolutnie minie przeszkadza. Powiem więcej. Jest nawet atutem. W minione upalne lato w domu nie było gorąco, a dostateczną ilośc potrzebnego (ale juz bardziej rozproszonego, bo zachodniego) słońca zapewnia wykusz na drugiej ścianie. Rozwiązania z poliweglanu, markizy tudziez inne bajery to rozwiązanie "zamiast". Masz rację , latem jest to atut - w ziemie jednak fajnie dogrzewają się pomieszczenia od południa a w Twoim przypadku to juz odpada. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 11.10.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Masz rację. Tyle,ze to kwestia wyboru. Jakos łątwiej dogrzać pomieszczenie zimą niz ochłodzić latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 11.10.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Tak sobie myślę, że chyba będzie ciemniej w domu jak będzie zadaszony. a z drugiej strony to zadaszony może bardziej praktyczny. Czy ktoś wymyślił jeszcze jakieś inne wyjście ? Albo orientuje się czy taki dach nad tarasem zabiera rzeczywiście tak dużo światła ? My taras będziemy mieli bez zadaszenia, za to zaopatrzymy się chyba w jakiś duży parasol ogrodowy. Na zimę, gdy słońce potrzebne - parasol wyląduje w graciarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni89 11.10.2006 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 No właśnie - to dobry pomysł - taras zadaszyć i mieć jeszcze inne źródła światła w salonie. I tak planujemy tą część dzienną mieć jak najbardziej przeszkloną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 11.10.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 uważam że jest jeszcze jedno fajne rozwiązanie. należy zrobić stelaż drewniany albo jakąś metalową konstrukcję po której będzie piął się winogron. latem cień a zimą (brak liści) nasłonecznienie. dodatkowo pod winogronem można zamontować płyty faliste z poliwęglanu żeby można było siedzieć nawet w deszczowe dni (grill i te sprawy hehe ). ja mam takie rozwiązanie i jest super. w dodatku na zimę demontuję płyty bo wtedy nie korzysta się z tarasu i niepotrzebnie by niszczały. ponadto co roku z winogronu robię sobie winko. jak widzisz same korzyści . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni89 11.10.2006 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Tak - to zdecydowanie najlepszy pomysł ! Wielkie dzięki ! No i to winko ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 11.10.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Masz rację , latem jest to atut - w ziemie jednak fajnie dogrzewają się pomieszczenia od południa a w Twoim przypadku to juz odpada. Pozdrawiam Zimą słońce jest duuuużo niżej na niebie,pomieszczenia od południa ze względu na kąt padania promieni słonecznych dogrzewają się przyzwoicie Taras zadaszony ma swoje plusy -nie pada na czerep -w czasie deszczu jest gdzie grila przenieść -latem jest cień,jesienią i wiosną można się powygrzewać w promieniach pierwszych /lub ostatnich ciepłych dni. - i jeszcze pare innych rzeczy które akurat mi nie przychodzą do głowy :D:D:D:D:D Minusy? - Koszt wykonania /zwiększona powierzchnia dachu/ - praktycznie ciężko uzyskać ciekawy efekt wizualny tarasu zamkniętego przy dachach dwuspadowych lub dachach o dużym kącie nachylenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 11.10.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 i ja jestem za zadaszonym, popieram tu przedmówcę ( przedpisacza?), że niskie zimą slońce doświetla wnętrze, nic nie pada na głowę, w lato daje miły cień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 11.10.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Ile bym dała za zadaszony taras. A tak - mam południową patelnię, z której praktycznie nie daje się korzystać. We wrześniu dopiero zamontowaliśmy markizę, ale u nas strasznie wieje, więc często jest zwinięta.Zadaszajcie ludziska tarasy. A południowe koniecznie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 11.10.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 i ja jestem za zadaszonym, popieram tu przedmówcę ( przedpisacza?), że niskie zimą slońce doświetla wnętrze, nic nie pada na głowę, w lato daje miły cień. I jedyny problem to wiatr. Dlatego posadziłem, bez i leszczynę. Jak wyrosną to osłonią od wiatru. Link do zdjeć tarasu poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 12.10.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Z premedytacja wybralismy projekt domu z zadaszonym tarasem. Teraz mieszkam w domu, w ktorym nie ma takiego miejsca, a raczej do niedawna nie było... Zrobilismy zadaszenie z płyt poliwęglanowych i jest ok gdyby nie np deszcz padajacy nocą, gałązki spadające na ten dach, żołedzie... To jest tragedia. Hałas potworny Podsumowując, rób od razu konkretny taras. O innych plusach, już wymienionych przez poprzednie osoby, nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.10.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 też szukaliśmy projektu ,w którym byłaby możliwość zadaszenia tarasu ....nasz zadaszony taras ma dł ..6m i szerokość 3,30 m ........mógł być szerszy conamniej o metr teraz myślimy o zaporze przeciwietrznej -zachodnie wiatry okrutnie dokuczają -i tu rada dla przyszłych budowniczych tarasów -szukajcie takiego projektu ,w którym taras byłby usytułowany w uskoku budynku - bardzo umili życie brak przeciągów na tarasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 13.04.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Witam, dom będzie miał taras południowy i północny. I tak sobie wykombinowaliśmy, że w upały wykorzystamy północny, a wiosną południowy. W związku z tym nie przewidzielismy zadaszenia, ale słyszę zewsząd, że południowy taras powinno się zadaszyć. Myślałam ewentualnie o jakiejś lekkiej drewnianej konstrukcji porośniętej zielskiem ale bez dachu.Podzielcie się proszę doświadczeniami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 14.04.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 no jak macie dwa tarasy....to może i nie trzeba..., ale z doświdczenia wiem, że taki taras to patelnia, nie dasz rady tam siedziec w słońcu, moze wczesna wiosną i późna jesienią....pomieszkaj to zdecydujesz sam, co Ci odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts