Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

taras zadaszony czy nie ?

moni89

Recommended Posts

Ja bym zadaszyła, bo w zimie i tak słońce jest niżej i światło będą wpadać do środka, a w lecie jest szansa, że zasłoni trochę słońca i nie będzie tak salonu nagrzewać.

:roll: Ja bym nie zadaszał, bo łatwiej zasłonić słońce niż go zmusić by zaświeciło w zasłonięte okno. :wink:

Żeby nie przegrzewać pomieszczeń, można założyć żaluzje, rolety lub zasłony, z braku powyższych można wykożystać gazety :lol:

taras a własciwie część o powierzchni wystarczającej na postawienie stołu i kilku krzeseł dookoła zdecydowanie warto zadaszyć (od deszczu i skwaru)

a aby miec wystarczająco wiele światła wystarczy że daszek będie postawiony nieco wyżej niz górna krawex okien :)

Idą zmiany klimatu:

1. jesli bedzie jak we Włoszech to zdecydowanie zadaszyć i postawic wyżej daszek tarasu

2. jesli ma iśc zlodowacenie to tezzadaszyć bo jęsli jesienią pada to i tak pieknie jest posiedziec na tarasie jesli pada

u nas jest zadaszone i jest to miejsce do którego wszyscy ciągną jak Kubus Puchatek do miodu :)

pozdrawiam

Mozna nie zadaszać tylko posadzić jakiegoś klona czy inną lipę i za 40 lat :D cieszyć się mozliwoscia wykorzystania tarasu południowego w słoneczne dni. W zimie słońca będzie dość - bo liscie opadły na jesieni.

A na serio - odowiednio dobrane zadaszenie (stosunek wysokosci nad tarasem do szerokości "od sciany) nie zaciemnia pomieszczeń, umożliwa korzystanie z tarasu zarówno przy słońcu jak i opadach deszczu (osobiscie bardzo lubię patrzec jak pada nietylko przez okna salonu).

Pozdrawiam

Myślę, że znaczenie ma również region Polski w jakim sie mieszka. Ja buduje na Podlasiu i tu wiosna przychodzi troche później niz w innych częściach kraju. Jest tez odczuwalnie chłodniej.

Dlatego z pełna premedytacją umieściłam taras i salon po stronie południowej, bez zadaszenia. Zresztą, po drugiej stronie ulicy mam wielką ściane lasu, który powoduje, że np śnieg leży dłużej niż w innych częściach mojej wsi, a z drugiej strony, latem upał nie jest tak dokuczliwy.

Dla asekuracji wstawiam rolety zewnętrzne. Powinno być ok.