Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RURY GAZOWE A SUFIT PODWIESZANY

dodi

Recommended Posts

Zgodnie z par 165 pkt. 2 rozporządzenia w sprawie war. techn. jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, mozna, jezli strop podwieszany uznamy za nieuszczelniony ekran, łatwy do demontażu - a raczej mozna tak uznać.

Najlepiej, żeby na tym odcinku nie było zadnych połączeń (spawanych czy lutowanych) i wtedy nikt nie powinien się przyczepić. My tak mamy w mieszkaniu i nikt się nie przyczepia.

Pozdrawiam

Jest całkowity zakaz obudowywania czymkolwiek rur. Ten kto zrobi obudowe rur gazowych, przy kontroli dostanie po łapach. A nie wspomne juz o zagrożeniu w przypadku jakiegokolwiek wycieku. To się w głowie nie mieści jak czasem ludzie są nieodpowiedzialni.

Znam też takiego co wbrew przepisom, pociągnął wodę pod trzema pokojami wzdłuż domu, chociaż wyrażnie miał powiedziane na projekcie, że woda nie może przechodzić przez więcej niż jeden fundament. Teraz do odbioru domu przyjechał geodeta, zmierzył, zbadał i nakreślił na mapce zmiane ciągnięcia wody. Wodociągi tego nie odbiorą, każa kuć, lub w ostateczności, uciąć rurę przy wejściu pod fundamenty i podłaczyc nową zgodnie z projektem. I tak idą mu na rękę, no nie każą kopać zgodnie z projektem do końca, tylko nanieśli zmiany, umożliwiające mu dociągnięcie legalne wody od połowy ucinając rurę. A gdy robił wodę sam zwróciłem mu uwagę, żeby sprawdził jak ma w projekcie, bo wiem, że woda nie może przechodzić pod więcej niż jednym fundamentem. Olał sprawę, teraz kopie.

Z gazem będzie podobnie. Jeżeli trafi na kontrolę gazowni, bądź nadzoru technicznego, zapłaci karę i każa mu sufit rozebrać.

Witam

Jak wygląda sprawa przykrycia rur gazowych idących pod sufitem płytami g-k?

dodi

daj sobie spokój z tymi rurami po co CI te rury chcesz mieć kuchenke gazową ?? , gaz tylko do kotłowni a w kuchni płytę elektryczną ,

dla wszystkich zastanawiających się czy kuchenka na gaz czy prąd ja po 3 miesiącach użytkownia mogę powiedzieć tylko tyle

KUCHNIA NA GAZ TO JAKIŚ MEGA ANTYK

1) w zasadzie nie widzę różnicy w opłatach za prąd

2) nie mam tłustych szafek od spalania gazu

3) nic mi na kuchnie nie obłazi , nie jest tłuste itd.

4) jak chcesz to zwyczajnie miejsce gotowania jest sterylne

5) i najważniejsze nie mam BOMBY i nie muszę się martwić , że dziecko spowoduje jakąś tragedię

Pytam o to poniewaz skrzynkę mam z boku domu a kotłownie na ścianie frontoweji rury przechodzą przez garaż, WC, wiatrołap i dopiero do kotłowni, wiesz już czemu? pomijając to że chce mieć w WC i wiatrołapie sufit podwieszany

dodi

przeprasza a nie lepiej było zrobić malutką skrzynkę podtynkową w kolorze elewacji niż ciągnąć teraz przez pół domu rury ....

szczerze to nie chce miec skrzynki przy dzwiach do domu.

dodi

no jak taka sytuacja to możesz jedynie szczerze uściskać tego inteligentnego projektanta :p

co to za projekt , skąd bo oglądałem kilkaset z różnych firm ale wejścia z gazem przy dzwiach to jeszcze nigdzie nie widziałem

KUCHNIA NA GAZ TO JAKIŚ MEGA ANTYK

Rozumiem Twoj zachwyt. Ale mam pytanie gotujesz ty czy ktos inny ? Bo ja widzę różnicę podczas gotowania i powiem szczerze, lepiej mi to idzie na kuchni gazowej. Poza tym chyba ten post nie o tym byl czy lepszs kuchnia gazowa czy elektryczna, tylko o tym czy mozna jakoś estetycznie rury zamaskować.

Sama mam ten problem bo mam rurę w korytarzu, gdzie mam pod sufitem równiez inne instalacje i chcę zrobić sufit podwieszany. Poniewaz rura idzie wzdłuz ścianyto oddziele tę część sufitu tworząc coś w rodzaju korytka na rurę gazową. Cały sufit zrobie podwieszany a na tym odcinku dam kratkę z MDF i pomaluję na biało tak jak reszt e sufitu. Myślę, że będzie i estetycznie i bezpiecznie i zgodnie z przepisami.

Do Wojtka R.

Wyobraź sobie Wojtek, że przed wprowadzeniem sie do domu, używałem elektrycznej kuchenki, wszystko w mieszkaniu było na prąd. Pomijając już wady- koszta gotowania (dłuższy czas), mocno nagrzewające się kuchenki (niebezpieczeństwo dla dzieci) nie widzę żadnych zalet kuchenki elektrycznej.

Każdy chwali to co ma, z tym, że ja byłem po obu stronach.

Świadomie wybrałem kuchenke gazową klasy A. Oszczędność gazu, system dopalania (dokładne spalanie gazu), efektywność (2-krotnie szybciej zagotujesz wodę na kuchence gazowej - elektryczna musi się rozgrzać), po wyłączeniu kuchenka natychmiast się ochładza więc nie muszę pilnować dziecka aby nie dotknęło ręką gorącego blatu.

Jak więc widzisz same zalety.

Twoje wady wynikają raczej, nie obraź się z niechęci sprzatania. Brudas zanieczyści skutecznie zarówno gazwoą kuchankę jak i elektryczną. Nie widzę żadnych negatywów przy kuchenkach gazowych.

Żeby było jasne nie uważam Cie za brudasa. Pokazuję tylko pewne odbicie.

:lol:

Do Wojtka R.

Wyobraź sobie Wojtek, że przed wprowadzeniem sie do domu, używałem elektrycznej kuchenki, wszystko w mieszkaniu było na prąd. Pomijając już wady- koszta gotowania (dłuższy czas), mocno nagrzewające się kuchenki (niebezpieczeństwo dla dzieci) nie widzę żadnych zalet kuchenki elektrycznej.

Każdy chwali to co ma, z tym, że ja byłem po obu stronach.

Świadomie wybrałem kuchenke gazową klasy A. Oszczędność gazu, system dopalania (dokładne spalanie gazu), efektywność (2-krotnie szybciej zagotujesz wodę na kuchence gazowej - elektryczna musi się rozgrzać), po wyłączeniu kuchenka natychmiast się ochładza więc nie muszę pilnować dziecka aby nie dotknęło ręką gorącego blatu.

:lol:

ja dotąd używałem kuchenki na gaz i nigdy więcej

Co do bezpieczeństwa co Ty porównujesz ????

Prosta sytuacja niech dziecko np. 11 letnie ugotuje sobie jajko , Ciebie nie ma w domu , 2 urządzenia

A) kuchnia elektryczna ( nasicnąć przycisk poczekać , nacisnąć przycisk , jak nie naciśniemy kuchenka ostatecznie sama się wyłączy )

B) kuchnia gazowa ( dziecko z zapałkami w dłoni , no nie będę extremalny ma zapalacz elektryczny , wstawiło , zapaliło i kombinacja z płomieniem , potem trzeba wyłączyć i niech poleci jakaś baja w TV zapomni ogień zgaśnie , albo źle zamknie kurek i gaz się ulatnia

w pierwszym przypadku co najwyżej może dzieciak oparzyć sobie palucha

w drugim możesz nie mieć dziecka i lej w ziemi po domu !!!

POMIJAM OPCJĘ NR 3

twój wykonawca dał d.. ze spawaniem rury i po pewnym czasie nad regipsem ulatnia się gaz .. iskra i BOOOOMMMMM dlatego przepisy są takie a nie inne