Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RURY GAZOWE A SUFIT PODWIESZANY

dodi

Recommended Posts

Wojtek R => Idz się chłopie wykłocać do innego tematu. My tu chcemy roztrzygnąć kwestie rury gazowej w suficie podwieszanym a nie dyskutowac o wyższości świąt Bozego Narodzenia nad Wielkanocą.

w duszy mam kuchenki zdajcie sobie sprawę z tego , że rura z gazem zawsze stanowi zagrożenie i tyle !!!

Generalnie to fajnie jest mieć na czym wode ugotować jakby prąd wyłączyli, niemiło czasem doświadczam brak prądu przy ogrzewaniu, które notabene jest gazem.

Słusznie. Sama się zastanawiam nad zamontowaniem jakichć wypasionych dwuch palników elektrycznych jako rezerwę na trudne czasy. A moze nawet nie dwa tylko 4. Z doświadczenia wiem, że te cztery palniki, którymi teraz dysponuję często mnie ograniczają podczas gotowania. To może sięwydawać niewiarygodne ale tak jest.

Lubisz utrudniać czy nie lubisz się przyznać do błędu?

Oczywiście, że nie każda tak samo jak z kuchenkami elektrycznymi, jedna lepiej wyposażona inna gorzej. Ehhh bez sensu taka gadka.

wg Ciebie to błąd wg mnie większ estetyka i bezpieczeństwo oraz dużo mniej problemów a błędem to jest fak jak ktoś nie myśli o takich rzeczach , którędy pójdzie gaz do kuchni już na etapie oglądania projektów

Witam

Jak wygląda sprawa przykrycia rur gazowych idących pod sufitem płytami g-k?

dodi

jeśli instalacja jest wykonana z rur stalowych łączonych przez spawanie to nie ma żadnego problemu tak jak z rozprowadzeniem po zewnątrz budynku oraz w bruzdach które mozna zatynkować. Nie można chować inst. z rur stalowych łączonych na gwint a inst. z rur miedzianych może być tylko wewnatrz budynku może być w bruzdach których nie wolno zatynkować. jeśli chcesz kawałwk inst. zakryć a jest on np. z rur stal. na gwint to trzeba wziąć fachowca aby ten kawałek wymienił na spawaną ale z tym są kłopoty bo gazownia musi zdjąć gazomierz, potem za założenie trzeba zapłacić wykonawca musi wystawić protokół z wykonanej próby szczelności, nie wiem dokładnie jak z kominiarzem czy nie musi dla gazowni wystawić nowego zaświadczenia, więccj możesz poczytac w dzienniku ustaw Dz.U. nr 75 poz. 690 z 15 czerwca 2oo2r. znajdziesz w googlach

• 1 month później...