lola 11.10.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 zaraz wyjde z siebie......... mam do opracowania wielkie bazy w excelu.......i nie potrafię stworzyc odpowiednich funkcji.... by zrobic automatycznie. Czy ktos mógłby mi pomóc? A więc. Mam 3 kolumny A B C. W kolumnie A rózne nazwy, które sie czasem powtarzaja. W B przyporzadkowane sa tym z A inne dane. W C same cyfry 1. I teraz mam posortować tak te dane, by wszystkie takie same w kolumnie A były obok siebie. No to było proste. Zaznaczyłam wiersze i zrobiłam soruj. Mam wg. alfabetu. W kolumnie B chciałabym by posortował wg. pierwszej nazwy w kolejności przypoządkowanej danej nazwie. W c aby numerował zamiast jedynek kolejne cyfry dla konkretnych nazw z kolumny A, W uproszczeniu wyglada to tak mam teraz A B C 1 a 1 2 a 1 3 b 1 3 d 1 3 c 1 a powinno wyjść: 1 a 1 2 a 1 3 b 1 3 b 2 3 b 3 Jestem zkrecona całkowicie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 11.10.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Yyyy a nie mozna tego exportowac do Accessa i tam zalozyc kwerendy jakies takie odpowiednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 11.10.2006 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 prosze jedynie o podtrzymanie na duchu i pociechę, ze jednak nie jestem matematyczno-logicznym głabem. buahahahhahahahahahahaaaPewnie zanim skończe opracowywać na piechotę, bede siwa i niezdatna do uzytku....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 11.10.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 A czy to sa zestwy danych czy tylko liczby jakies tam Jeżlei zestawy liczn chcesz posortowąc to przepraszam posortujesz tylko tak by pasowła Ci jedna kolumna. Jeżlei te słupki to niezależne od siebie liczby to możesz przecież sortowąc kazda kolumne osobno. jeżlei masz zestway danych to sortujesz je wg 1 kolumny alfabetycznie rozszerzając zakres- w tej sytuacji 2-ga kolumna usawia sie wg danych z pierwszej i trzecia też.Jeżli trzecia ma byc kolejnymi numerkami wpisujesz w 1 wierszu cyfrę w drugim nastepną przciągasz do dołu i mas znumerowanie kolejne. Nie bardzo załapałem chyba o Co Ci biega Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 11.10.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Hmm a na kiedy to masz do zrobienia? Wieczorem moze zapytac meza on bardziej kumaty, ja umiem w exelu tylko tyle ile musze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 11.10.2006 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 nie mogę przeciagnąc z góry na dół i zrobic liczb w trzeciej kolumnie od 1 do .....x, ponieważ dla każdej takiej samej grupy z kolumny A musze zrobić jakby nową wyliczankę. E chyba coźle wytłumaczyłam. Jestem księgową a musze bawić sie w informatyka. Wkurza mnie to bardzo.... A jak sie napracuję i to zrobię... to nikt nawet dziekuje nie powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 11.10.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Kumam teraz dopiero zaskoczyłem o co Ci chodzi. Ponumerowane maja byc tylko potarzajace się dane Ile masz wierszy do zrobienia??? Powiem Ci że da się napisac taka formułe ale najlepiej to zrobic (trochę poprubowąc trzeba) to na danych. Jeżlei posortujesz to wg 1-szej kolumny to masz połowę roboty :0 sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 11.10.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 nie mogę przeciagnąc z góry na dół i zrobic liczb w trzeciej kolumnie od 1 do .....x, ponieważ dla każdej takiej samej grupy z kolumny A musze zrobić jakby nową wyliczankę. E chyba coźle wytłumaczyłam. Jestem księgową a musze bawić sie w informatyka. Wkurza mnie to bardzo.... A jak sie napracuję i to zrobię... to nikt nawet dziekuje nie powie. to przeciągaj tylko wylicznke dla tych samych powtarzających się nazw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 11.10.2006 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 chyba tak zrobię. bede przeciagać dla kazdej osobno. Ale wiesz, myslałam że moge zdefiniowac jakoś, ze chcę powtarzajacą sie numeracje dla kolejnych grup. Myślę, że tego porostu zrobić sie nie da. excel jest elastyczny, ale ma pewne granice. Trudno. Moze jakis informatyk by sie ze mna umówił??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorath 11.10.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 hmmm. nie wiem,czy rozumiem, ale zakladam, ze masz cos takiego:A B3 a2 a1 a1 b1 c A ma byc:A B C1 a 11 b 21 c 32 a 13 a 1 Jesli tak, to:- w pierwszym wierszu w kolumnie C wpisujesz wartosc 1- w drugim wierszu kolumny C wpisujesz formule:=IF(A2=A1,C1+1,1) <- to jest np. w komorce $C$2 robisz copy z $c$2 i paste do wszystkich pozostalych wierszy w C (adresy komorek w formule sie zaktualizuja) - zaznaczasz tylko kolumne A i B (wiersze, ktore chcesz sortowac) i robisz sortowanie najpierw po A potem po B (wybierasz oba te warunki jednoczesnie w kontrolce sortowania) - i chyba masz to , co chcesz........ Gorath Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 11.10.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 prosze jedynie o podtrzymanie na duchu i pociechę, ze jednak nie jestem matematyczno-logicznym głabem. buahahahhahahahahahahaaa Pewnie zanim skończe opracowywać na piechotę, bede siwa i niezdatna do uzytku....... moge cie pocieszyc moze jestes matematycznym glabem (zart ) ale jesli to na pewno nie jestes nim sama NIC kurna nie zalapalam (ale fakt nawet sie nie staralam ) odrzuca mnie od razu i mam odruch wymiotny jak takie rzeczy widze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 11.10.2006 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 nie rozumiem. ta funkcja mi nie działa . Tzn .co wpisuję? =IF(A2=.............)<$c$2 ??????Proszę jeszcze raz.... step by step Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 11.10.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 NIC kurna nie zalapalam (ale fakt nawet sie nie staralam ) Za to oczy masz ładne i serce pewno złote Zrób tak: http://piejar.republika.pl/images/formula.jpg Formułę z komórki C2 przeciągnij w dół i gotowe. Oczywiście wcześniej posortuj A i B jak trzeba. Jest to rozwiązanie proponowane wyżej przez Goratha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 11.10.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 widzisz Piejar , zaś my piwo zarobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 11.10.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Możno nawet dwa bo może zielona też piwko postawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorath 11.10.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Możno nawet dwa bo może zielona też piwko postawi Nieskromnie przypomne, kto pierwszy podal rozwiazanie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 11.10.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Możno nawet dwa bo może zielona też piwko postawi Nieskromnie przypomne, kto pierwszy podal rozwiazanie...... bez beczki pewnie się nie obędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 11.10.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 OK Gorath, napisałem że to Twoje (powyższe) rozwiązanie. No to lola stawia kolejne piwko. Może jeszcze orzeszki albo chipsy? Jako księgowa lola chyba ma dostęp do odpowiednich funduszy. O sposoby defraudacji zadbamy wspólnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 15.10.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 No tak... lola drapnęła licencję i w nogi . Albo siwieje stukając w klawisze gdzieś między 55465 a 55466 wierszem arkusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts