Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

excel - łamigłówka

lola

Recommended Posts

zaraz wyjde z siebie......... mam do opracowania wielkie bazy w excelu.......i nie potrafię stworzyc odpowiednich funkcji.... by zrobic automatycznie. Czy ktos mógłby mi pomóc? :oops:

A więc. Mam 3 kolumny A B C. W kolumnie A rózne nazwy, które sie czasem powtarzaja. W B przyporzadkowane sa tym z A inne dane. W C same cyfry 1. I teraz mam posortować tak te dane, by wszystkie takie same w kolumnie A były obok siebie. No to było proste. Zaznaczyłam wiersze i zrobiłam soruj. Mam wg. alfabetu. W kolumnie B chciałabym by posortował wg. pierwszej nazwy w kolejności przypoządkowanej danej nazwie. W c aby numerował zamiast jedynek kolejne cyfry dla konkretnych nazw z kolumny A, W uproszczeniu wyglada to tak

mam teraz

A B C

1 a 1

2 a 1

3 b 1

3 d 1

3 c 1

a powinno wyjść:

1 a 1

2 a 1

3 b 1

3 b 2

3 b 3

Jestem zkrecona całkowicie......

A czy to sa zestwy danych czy tylko liczby jakies tam

Jeżlei zestawy liczn chcesz posortowąc to przepraszam posortujesz tylko tak by pasowła Ci jedna kolumna.

Jeżlei te słupki to niezależne od siebie liczby to możesz przecież sortowąc kazda kolumne osobno.

jeżlei masz zestway danych to sortujesz je wg 1 kolumny alfabetycznie rozszerzając zakres- w tej sytuacji 2-ga kolumna usawia sie wg danych z pierwszej i trzecia też.

Jeżli trzecia ma byc kolejnymi numerkami wpisujesz w 1 wierszu cyfrę w drugim nastepną przciągasz do dołu i mas znumerowanie kolejne.

Nie bardzo załapałem chyba o Co Ci biega

Sebo8877

nie mogę przeciagnąc z góry na dół i zrobic liczb w trzeciej kolumnie od 1 do .....x, ponieważ dla każdej takiej samej grupy z kolumny A musze zrobić jakby nową wyliczankę. E chyba coźle wytłumaczyłam.

Jestem księgową a musze bawić sie w informatyka. Wkurza mnie to bardzo.... A jak sie napracuję i to zrobię... to nikt nawet dziekuje nie powie. :cry:

Kumam teraz dopiero zaskoczyłem o co Ci chodzi.

Ponumerowane maja byc tylko potarzajace się dane :)

Ile masz wierszy do zrobienia???

Powiem Ci że da się napisac taka formułe :) ale najlepiej to zrobic (trochę poprubowąc trzeba) to na danych.

Jeżlei posortujesz to wg 1-szej kolumny to masz połowę roboty :0

sebo8877

nie mogę przeciagnąc z góry na dół i zrobic liczb w trzeciej kolumnie od 1 do .....x, ponieważ dla każdej takiej samej grupy z kolumny A musze zrobić jakby nową wyliczankę. E chyba coźle wytłumaczyłam.

Jestem księgową a musze bawić sie w informatyka. Wkurza mnie to bardzo.... A jak sie napracuję i to zrobię... to nikt nawet dziekuje nie powie. :cry:

to przeciągaj tylko wylicznke dla tych samych powtarzających się nazw

chyba tak zrobię. bede przeciagać dla kazdej osobno. Ale wiesz, myslałam że moge zdefiniowac jakoś, ze chcę powtarzajacą sie numeracje dla kolejnych grup. Myślę, że tego porostu zrobić sie nie da. excel jest elastyczny, ale ma pewne granice. Trudno.

Moze jakis informatyk by :lol: sie ze mna umówił???????????

hmmm. nie wiem,czy rozumiem, ale zakladam, ze masz cos takiego:

A B

3 a

2 a

1 a

1 b

1 c

A ma byc:

A B C

1 a 1

1 b 2

1 c 3

2 a 1

3 a 1

Jesli tak, to:

- w pierwszym wierszu w kolumnie C wpisujesz wartosc 1

- w drugim wierszu kolumny C wpisujesz formule:

=IF(A2=A1,C1+1,1) <- to jest np. w komorce $C$2

robisz copy z $c$2 i paste do wszystkich pozostalych wierszy w C (adresy komorek w formule sie zaktualizuja)

- zaznaczasz tylko kolumne A i B (wiersze, ktore chcesz sortowac) i robisz sortowanie najpierw po A potem po B (wybierasz oba te warunki jednoczesnie w kontrolce sortowania)

- i chyba masz to , co chcesz........

Gorath

prosze jedynie o podtrzymanie na duchu i pociechę, ze jednak nie jestem matematyczno-logicznym głabem. buahahahhahahahahahahaaa

Pewnie zanim skończe opracowywać na piechotę, bede siwa i niezdatna do uzytku.......

moge cie pocieszyc

moze jestes matematycznym glabem (zart :wink:) ale jesli to na pewno nie jestes nim sama :wink: :lol:

NIC kurna nie zalapalam :o :lol: (ale fakt nawet sie nie staralam :roll: ) odrzuca mnie od razu i mam odruch wymiotny jak takie rzeczy widze :wink:

NIC kurna nie zalapalam :o :lol: (ale fakt nawet sie nie staralam :roll: )

Za to oczy masz ładne i serce pewno złote :D :D :D

Zrób tak:

http://piejar.republika.pl/images/formula.jpg

Formułę z komórki C2 przeciągnij w dół i gotowe.

Oczywiście wcześniej posortuj A i B jak trzeba.

Jest to rozwiązanie proponowane wyżej przez Goratha.