Gagata 11.10.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Co przemawia za takim lub innym rozwiązaniem? Pamietam kominek otwarty w znajomym schronisku - palenisko było na poziomie gruntu-podłogi, pewnnie, że trzeba się schylić ale w ogóle palenie w kominku zakłada trochę ruchu i w tym jego urok;-)Natomiast może z jakichś względów LEPIEJ zrobić je wyżej, tak jak to bywa w kominkach zamkniętych z wkładem - pod paleniskiem jest jeszcze półeczka na drewno (ale każdy użytkownik takiego kominka wie, że to akurat drewno to tylko "dla picu" - ja osobiście go nie ruszałam, leżało sobie tam dla ozdoby).Na moim etapie jeszcze mogę zastosować to lub tamto rozwiązanie - poradźcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 11.10.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Mam otwarty kominek. Drewno pali się na ruszcie - nawiew powietrza od spodu, a do tego z rusztu spada popiół i trzeba go jako wygarnšć dlatego palenisko jest wyżej niż podłoga. W przypadku tych na podłodze sš stojaki - ruszty - ustawione w palenisku. Uważam takie rozwišzanie za mało bezpieczne, a może to tylko moje subiektywne wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.10.2006 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Wciornastek - to jest argument!Ale w takim razie JAKA to powinna być odegłość (od paleniska do podłogi)? Tylko taka, żeby zapewnić ruch powietrza i móc wygranąć popiół - więc niewielka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.10.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Witam.Uzależnij to tylko i wyłącznie od formy kominka i stylu obudowy.Portal (typowy kominek brytyjski) - jak najniżej, nawet na poziomie podłogi.Rustykalny (taki typowy francusko-polski) - wyżej, ok. 30-50 cm nad ziemią, będzie wtedy najbardziej proporcjonalny.Względy wygody i funkcjonalności można zrobić tak samo i w jednym i w drugim.Pozdrawiam.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts