Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINEK OTWARTY-palenisko na poziomie podłogi czy wyżej?

Gagata

Recommended Posts

Co przemawia za takim lub innym rozwiązaniem? Pamietam kominek otwarty w znajomym schronisku - palenisko było na poziomie gruntu-podłogi, pewnnie, że trzeba się schylić ale w ogóle palenie w kominku zakłada trochę ruchu i w tym jego urok;-)

Natomiast może z jakichś względów LEPIEJ zrobić je wyżej, tak jak to bywa w kominkach zamkniętych z wkładem - pod paleniskiem jest jeszcze półeczka na drewno (ale każdy użytkownik takiego kominka wie, że to akurat drewno to tylko "dla picu" - ja osobiście go nie ruszałam, leżało sobie tam dla ozdoby).

Na moim etapie jeszcze mogę zastosować to lub tamto rozwiązanie - poradźcie!

Mam otwarty kominek. Drewno pali się na ruszcie - nawiew powietrza od spodu, a do tego z rusztu spada popiół i trzeba go jakoœ wygarnšć dlatego palenisko jest wyżej niż podłoga. W przypadku tych na podłodze sš stojaki - ruszty - ustawione w palenisku. Uważam takie rozwišzanie za mało bezpieczne, a może to tylko moje subiektywne wrażenie

Witam.

Uzależnij to tylko i wyłącznie od formy kominka i stylu obudowy.

Portal (typowy kominek brytyjski) - jak najniżej, nawet na poziomie podłogi.

Rustykalny (taki typowy francusko-polski) - wyżej, ok. 30-50 cm nad ziemią, będzie wtedy najbardziej proporcjonalny.

Względy wygody i funkcjonalności można zrobić tak samo i w jednym i w drugim.

Pozdrawiam.[/url]