Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

C77C - zręczny - wycena stanu surowego (robocizna)

Habier

Recommended Posts

Witajcie,

jestem w trakcie wybierania wykonawców budowy domu (surowy otwarty - bez dachu) C77CL - zręczny

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=366&IdKolekcji=

Chcę wybrać ekipę i podpisać umowę już w tym roku i zarezerwować sobie termin na wiosne 07.

Bardzo was proszę jakie powinny być ceny (jedna ekipa - od fundamentów aż do dachu) za wybudowanie tego domu. Będę miał wyceny samej robocizny oraz robocizny z materiałami ekipy.

Myślę, że o dachu dopiero będę myślał w przyszłym roku, ale wszelkie wyceny/opinie/sugestie mile widziane.

Czego mogę się spodziewac?

Ja zrobiłem sobie "swój" kosztorys (na podstawie info z forum oraz cen katalogowych producentów). Na ile jest realny?

Fundament + podłogi 29 000 (24000 materiały + 5000 robocizna)

Ściany 29 000 (14000 materiały + 15000 robocizna)

Strop 15000 (nie mam pojęcia ile może kosztować strop - cena na podstawie info z forum)

i dodatkowo:

Więźba 14 000 (9000 materiały + 5 000 robocizna)

Pokrycie dachowe 35000 (27000 materiały + 8000 robocizna)

Orynnowanie 3 835,77 (2835,77materiały +1 000,00 robocizna)

z góry dziękuję za pomoc.

pzdr

Habier

Witajcie,

Moze dorzuce kilka dodatkowych informacji:

Dom o wymiarach 11,3 m x 12,5 m - bryla prosta (prostokat).

Dach czterospadowy pokryty dachowka ceramiczna z pelnym deskowaniem.

Zaznaczam, że to są tylko moje wyliczenia (na podstawie info z forum i cen katalogowych producentów)!!!.

Fundament + podłogi 29 000 (24000 materiały + 5000 robocizna) :

Ławy fundamentowe żelbetowe szerokości 50 cm, wysokości 30 cm (63,7 mb) - 10,41 m3

Ściany fundamentowe: bloczek betonowy 24 cm - 51,85 m2

Podłoga parteru 83,07 m2 + garaz 28,02 m2 = Razem 111,09 m2

Ściany 29 000 (14000 materiały + 15000 robocizna)

Ściany zewnętrzne: pustak ceramiczny 24 cm (POROTON Robena + styropian 12 cm) 107,69 m2

Ściany wewnętrzne: pustak ceramiczny 24 cm 37,01 m2 + cegła dziurawka 12 cm 104,98 m2 = Razem 141,99 m2

Strop 15000 (nie mam pojęcia ile może kosztować strop - cena na podstawie info z forum)

Gęstożebrowy + styropian 5 cm + szlichta cemantowa 4,5 cm + wykończenie podłogi i tynk 108,53 m2

i dodatkowo:

Więźba 14 000 (9000 materiały + 5 000 robocizna)

Konstrukcja dachu drewniana (krokwiowo - jętkowa) + łaty i kontrłaty 12,30 m3

Pokrycie dachowe 35000 (27000 materiały + 8000 robocizna)

Dachówka ceramiczna 234,78 m2

Orynnowanie 3 835,77 (2835,77materiały +1 000,00 robocizna)

Czy cena 34 000 PLN za prace jest realna i bedzie OK?

Czy kwota ok. 92 000 PLN jest realna za materiały ?

Prosze o Wasze opinie

pzdr

Habier

Nam za ten domek powiedział wczoraj wykonawca (polecony, sprawdzony) 35 tysięcy; buduje od fundamentów po dach (bez montażu okien). Właśnie się zastanawiam czy warto, szukam tej odpowiedzi na forum, ale narazie widzę, że momentami jest mało przejżyste...

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=104&a=210&sid=3&projekt=8

Iśka

Cena wydaje się byc rozsądna.

Ja się zastanawiałem zawsze - który dom jest łatwiejszy (i tańszy) w wybudowaniu:

- taki jak Twój gdzie jest 2 spadowy dach i balkon (ile metrów ścian jest tam do postawienia?)

- czy taki jak mój - prosta bryła, bez balkonów, lukarn i w sumie niewiele ścian.

pzdr

Habier

To bardzo ciekawe, że wykonawcy z reguły biorą ok. 30 tyś za wybudowanie przeciętnego domu tak 120-150m2 z czego on by nie był i w jakiej technologii.

Mam nadzieje, że nie będę musiał płacić więcej za budowe c77c 8)

Ale do tej pory nikt nie odniósł się do mojej wyceny

pzdr

Habier

zygmor - BINGO wybraliśmy prosty projekt (Habier - rezygnujemy z balkonu jak narazie - mając taras balkon to zbytek) a i tak suma jest taka sama jak i za skomplikowane projekty.

Myślę, że wykonawcy mają po prostu jedną stawkę i już.

Iśka

hejka,

ja czekam na wycene jedengo z wykonawcow: od fundamentów po więźbę (robocizna i ich materiały). Do końca tygodnia powinienem mieć. Bardzo chciałbym z nim wybudować (polecony, widziałem jego prace) jednak ma jedną wadę - jest drogi :( Zobaczymy - czekam na jego telefon jak na wyrok :)

Mam też problem - umówiłem się wstępnie z innym wykonawcą na spotkanie (przekazanie i omówieie projektu, potem wycena). Miał zadzwonic dzis do mnie w celu ustalenia dokładnego czasu i miejsca spotkania - telefonu się nie doczekałem :( Chyba odpadł w przedbiegach - ale dam mu do wyceny. Zadzwonie jutro rano do niego - ciekawe co wymysli (pewnie powie, że mu telefon padł) :)

• 3 weeks później...

Temat troszkę zapomniany.

Ja własnie dostałem wycenę od jednego wykonawcy za budowę C77C. Cena jak dla mnie kosmiczna.

Wycena za budowę: od zdjęcia humusu, aż po więźbę i deskowanie z papą.

Ekipa w 100% wiarygodna (polecona, widziałem budowę).

Jak bede miał ekipe, której ja wszystko bede musiał zapewnić - no własnie co to jest ot wszystko i ile to kosztuje!!! Ile kosztują te wszystkie sprawy "poboczne". Mam na myśli jakies deski, gwoździe itp. (o których nie mam pojęcia - dosłownie nie wiem co jest potrzebne jeszcze na budowie) oraz oczywiście zapewnienie ciągłości dostaw tych wszystkich materiałów.

Wcześniej zrobiłem sobie wstepne wyliczenia (powyżej) ale nie mam pojęcia czego nie wziąłem pod uwagę!!! Właśnie się dowiedziałem ile jeszcze nie wiem :(

Mam nadzieję, że jasno wyraziłem swoje wątpliwości

Proszę o pomoc i porady

Habierze jeżeli pozwolisz to wtrącę swoje trzy grosze do Twojego tematu

24000 za materiały na fundamenty i podłogi + 5000 za robociznę - czy te podłogi liczysz z gotową posadzką??? Jeżeli tak to robocizna jest stosunkowo za tania, jeżeli nie to materiały są stosunkowo za drogie

24000 za materiały na fundamenty i podłogi + 5000 za robociznę - czy te podłogi liczysz z gotową posadzką??? Jeżeli tak to robocizna jest stosunkowo za tania, jeżeli nie to materiały są stosunkowo za drogie

Rom, Twoje zdanie jest dla mnie ważne - wtrącaj swoje trzy grosze kiedy tylko masz na to ochotę :)

Nie do konca chyba zrozumiałem Twoje pytanie, ale tak, liczyłem podłogi ze szlichtą:

Podsypka piaskowa (30cm) 36 m3 x 60 pln = 2160,00

chudy beton 15 cm (85m2) 13 m3 x 150 pln = 1950,00

chudy beton 15 cm (28m2) 4,5 m3 x 150 pln = 675,00

styropian 10 cm 85 m2 x 20pln = 1700,00

styropian 5 cm 30 m2 x 10 pln = 300,00

folia 220 m2 x 0,7 = 154,00

szlichta 7 m3 x 150 = 1050,00

czyli w sumie jakies 8k pln

Oczywiście - moje wyliczenia są czysto teoretyczne i jak rozumiem za robote musze policzyc dużo więcej.

Rom, może Ty mi podpowiesz coś o tym ile kosztują te wszystkie sprawy "poboczne": deski, gwoździe itp. (o których nie mam pojęcia - dosłownie nie wiem co jest potrzebne jeszcze na budowie) oraz oczywiście zapewnienie ciągłości dostaw tych wszystkich materiałów.

Powiem Ci tak: fundamnety robilismy rok temu sami z rodzinką, ławy zostały zalane betonem B20 a potem to już sami murowaliśmy fundamenty z bloczków na zaprawie z betoniarki. Materiał kosztował jakieś 12tys. Cięzko mi powiedzieć ile kosztowała posadzka, podbeton był zalewany z betoniarki przez muararzy, którzy stawiali dom, folię i styropian układałem sam a właściwa posadzka była maszynowa.

Strasznie drogo policzyłeś ten piasek. Ja placiłem 30 zł za m3 (bez faktury).

Jeżeli chodzi o dodatkowe koszty to cięzko to wyliczyć. Nie bylem taki skrupulatny w zapisywaniu kosztów a stale mi muarze meldowali, że coś trzeba dokupić, a to gwożdzie, a to deski..policz na te wszystkie dodatkowe rzeczy parę tysiączków i nie ma co sie za dużo zastanawiać.

Chciałbym zrobić takie końcowe zestawienie co ile nie kosztowąao ale stale mi na to nie starcza czasu. Ale zima będzie długa to na pewno coś sklece :D

Jeżeli chodzi o dodatkowe koszty to cięzko to wyliczyć. Nie bylem taki skrupulatny w zapisywaniu kosztów a stale mi muarze meldowali, że coś trzeba dokupić, a to gwożdzie, a to deski..policz na te wszystkie dodatkowe rzeczy parę tysiączków i nie ma co sie za dużo zastanawiać.

Chciałbym zrobić takie końcowe zestawienie co ile nie kosztowąao ale stale mi na to nie starcza czasu. Ale zima będzie długa to na pewno coś sklece :D

No właśnie - mam problem.

Będę musiał zdecydować pomiędzy ekipą, która mi wykona kompleksową usługę (za znana z góry ceną końcową), a ekipą która będzie potrzebowała te wszystki dodatkowe rzeczy. I tu pojawia się ryzyko, że będę musiał zapłacic tej ekipie np. 35000 za robote + ok. 65000 za materiały (te które jestem w stanie policzyć) + no właśnie, plus te wszystkie nie okreslone wcześniej koszty (co to jest i ile może kosztować). Wychhodzi na to że margines jaki mam to ok 30 tyś.

I tu nasuwa się pytanie, czy różnica pomiędzy ceną za prace tych obu ekip bedzie na tyle duża, że nie pokryje tych "pozostałych kosztów" czy jednak, te koszty są tak duże, że warto zdecydowac sie na ekipę "kompleksową" - oczywiście po uprzednim "targowaniu się".

Rom, Twoje zdanie jest dla mnie ważne - wtrącaj swoje trzy grosze kiedy tylko masz na to ochotę :)

Nie do konca chyba zrozumiałem Twoje pytanie, ale tak, liczyłem podłogi ze szlichtą:

Podsypka piaskowa (30cm) 36 m3 x 60 pln = 2160,00

chudy beton 15 cm (85m2) 13 m3 x 150 pln = 1950,00

chudy beton 15 cm (28m2) 4,5 m3 x 150 pln = 675,00

styropian 10 cm 85 m2 x 20pln = 1700,00

styropian 5 cm 30 m2 x 10 pln = 300,00

folia 220 m2 x 0,7 = 154,00

szlichta 7 m3 x 150 = 1050,00

czyli w sumie jakies 8k pln

Oczywiście - moje wyliczenia są czysto teoretyczne i jak rozumiem za robote musze policzyc dużo więcej.

Rom, może Ty mi podpowiesz coś o tym ile kosztują te wszystkie sprawy "poboczne": deski, gwoździe itp. (o których nie mam pojęcia - dosłownie nie wiem co jest potrzebne jeszcze na budowie) oraz oczywiście zapewnienie ciągłości dostaw tych wszystkich materiałów.

Witam

To ja może się odniosę do kosztów samych fundamentów, robiłem właśnie fundamenty pod dom 117m2+garaż 24m2 i tak dla porównania:

- beton B15 :ławy o szerokości 64cm i wysok. 30cm dłogość łącznie ok70m (plus jakieś 3m3 na garaż) - razem 16,5m3 - 4500zł (razem z pompą)

- stal na ławy fi12-500kg+fi6-70kg - ok. 1700zł

- bloczki betonowe 2400szt - 6700zł

- styropian 6m3 (10cm) - 1000zł

- cement 2,5 tony - ok. 1000zł

- piasek 13-14 ton - 350 zł

- koparka do zdjęcia 30cm pod cały dom i wykopania pod ściany na głębokość ok 70cm - 550zł

- deski do wyznaczania ław 0,5m3 - 200zł

- Visbit do izolacji 7x20litrów - 420 zł

- papa na ławy 7 rolek - ok. 350 zł

- plastyfikator do zaprawy, gwoździe, drut wiązałkowy- do 100zł

- wytyczenie budynku przez geodete - 500 zł

- robocizna - 6000 zł

Tak, że za same materiały wyszło mi około 17 tys za same fundamenty czyli bez chudziaka i bez zasypania piaskiem środka. Ławy wylewane w ziemi bez szalowania, więc bez kosztu desek. Ze względu na to że robiłem ścianę trójwarstwową to można tą kwotę obniżyć o koszt tych dodatkowych bloczków ale myślę, że nie więcej niż 2000zł.

Koszt wyszedł mi o jakieś 3-4tys wyższy niż przewidywałem, ze względu na wzrost kosztu materiałów i musiałem podwyższyć sianę fundamentową o jedną warstwę.

Tak ogólnie to myślę, że trochę przepłaciłem ze względu na to, że bardzo mi zależało na zrobieniu fundamentów przed zimą a do ostatniej chwili nie wiedziałem kiedy dostanę pozwolenie, więc oczywiście brak czasu na szukanie ekip i nie mogłem sobie pozwolić na ściąganie materiałów gdzieś z dalszych rejonów (być może tańszych) bo liczył się każdy dzień zwłoki.

Hejka,

jestem po kolejnych rozmowach z potenacjalnym wykonawcą - tym samym, który za robote i materiały chciał 137k PLN.

Rozmawiałem z nim na temat samej robocizny - ja jestem odpowiedzialny za dostarczenie wszystkiego na budowę. Wycena za robotę: po więźbę i deskowanie z papą ok 40k PLN.

Róznica 97k PLN - czyli tyle policzył człowiek za materiały!!!

Co myślicie?

Witam ja mam spisana kazda najdrobniejsza wydana zlotowke, jesli kogos interesuje ile na co wydalam prosze pytac

A dodam ze budowe zaczynalam 15 maja tego roku, a w tej chwili mam juz stan zamkniety razem z tynkami i wylewkami

Poz

Ja bardzo chętnie poznam szczegóły (planuję zacząć na wiosnę) - a może masz jakieś foty z miejsca akcji ?? :-)