Aneta7 11.10.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Witam, mam pytanie czy możecie polecić firmę, która robi dobry (zależy mi na jakości) piec gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem pojemnościowym, może być w 2 cześciach, dla domu jednorodzinnego ok. 220 m2 , krążą różne opinie i już jestem skołowana. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 11.10.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Ja bym proponował piec Junkersa a co do zasobnika to są dwie wersje - albo bierzesz orginalny Junkersa albo połowe tańszy firmy Galmet. Jakościowo nie wiem jak się sprawują bo dopiero znam kilka osób co mają te zasobniki ok 6 lat i póki co trzymają A co dalej to się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta7 11.10.2006 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 dzięki za odp. no właśnie dostałam wycenę od Junkersa, podobają mi się ich piece ale mój kolega nastraszył mnie, że mają podobno problem z serwisem, ale dzięki za podpowiedź że w sumie można podłączyć urządzenie od dwóch różnych produntów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prezo 11.10.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Co do serwisu to wydaje mi się ok - nie wiem z czym twój mógł mieć problem Plusem jest także że w przeciwieństwie do innych firm mają uruchomienie darmowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 12.10.2006 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 a może inaczej, ile chcesz wydać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amdam 12.10.2006 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Jak na złość jeszcze Ci namieszam pewnie zamiast pomóc. Kiedy ja się budowałem, także szukałem pieca gazowego. Tak samo jak Ty miałem namieszane w głowie. Jedni gadali bierz jednofunkcyjny z zasobnikiem, inni dwufunkcyjny z zasobnikiem. Ale na szczęście uparty jestem. Miałem pewne wyobrażenie tego czego oczekuję po piecu. Kupiłem o połowę tańszy w porównaniu z tymi z zasobnikami kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika z otwartą komorą spalania. Taki piec zaproponował mi Gaspol (butla na ogrodzie). Na moje wątpliwości, że bez zasobnika mogę mieć problemy z ogrzaniem bieżącym wody, przy jednoczesnym grzaniu centralnego. Gość powiedział, że większych bzdur nie słyszał, wie jakie są opinie ludzi korzystających z tych kotłów i najczęściej winę za taki stan rzeczy ponosi, źle podłączona instalacja. Ja mam kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika Vaillanta. Dom o pow. ca 129 m2(parter) i 80m2 (poddasze) - ogrzewanie bardzo efektywne, juz po 5 minutach od włączenia ogrzewania grzejniki są gorące. Woda do użytku bieżącego nie ma żadnych opóźnień w cieple, jeżeli kocioł jest cały czas załączony. Poprostu odkręcasz wode i leci najpierw letnia, a dosłownie po 5-10 sekundach wrzątek. Kocioł może być cały czas załączony, ponieważ w tym momencie nie spala gazu, tylko jest na czuwaniu (prąd). Zaoszczędziłem na różnicy kotła z zasobnikiem a moim ok. 6 tys. zł. do tego dodaję promocję rabat 3500 zł. więc prawie 10 tys. zł zaoszczędziłem na kupnie tego kotła. Nawet gdybym przez najbliższe 10 lat grzał na maksa i tak będę do przodu z kasą, i jeszcze zostanie na kupno nowego kotła dwufunkcyjneg po tym okresie. Ty jak doczytałem masz 220 m2 domu nie wiem czy liczysz z poddaszem, czy tylko parter jest taki duży, jeżeli z poddaszem to wtedy masz taką samą wielkość jak ja, jeżeli zaś na parterze, to będziesz potrzebowała kocioł o większej mocy bo łatwiej puścić np. na górę jedną rurkę i podłączyć na poddaszu podłogówkę niż na duże odległości na parterze w linii prostej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts