Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielny test dachówek ceramicznych

Efgard

Recommended Posts

Dla mnie już zapóźno na takie doświadczenia, mam położoną Marsylkę Koramic, ale jak ma tylko 5 lat wytrzymać to co ja zrobiłam

Nie dramatyzujcie! Może to ja się mylę... Zrobiłem test na pojedynczych dachówkach każdego z tych rodzajów. Może traf chciał, że to była jedyna taka "brudna" dachówka Koramica z całego składu.

Jednak taki test zasiewa ziarno niepewności. :-?

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szkoda że creatona nikt nie testował bo szarpnęliśmy sie na te dachówke. Narazie porównując ją do innych (nie znam firm) stwierdziłem że jest po złamaniu bardzo jednorodna, a ekipa chwali ją sobie przy układaniu za możliwości dużej regulacji. Zobaczymy jak bedzie sie prezentować po paru latach;)

pozdrawiam

Z Robenem to może być tak jak z parówkami z Consatru. :wink: :D

Poszła powszechna krytyka, że słabe zamki, że krucha, że margiel, że pęka, że widać zacieki, pajęczynkę. Potem jeszcze jakaś awaria w fabryce (czy jakieś załamanie linii produkcyjnej - coś słyszałem, coś było na rzeczy) i widząc, że klienci od nich uciekają, może naprawili linię produkcyjną, powiększyli zamki i tym chcą zdobyć na nowo klienta. Bo czym można zdobyc klientelę jak nie ceną bądź odpowiednią jakością wyrobu.

A Koramica kupują teraz wszyscy (jak widać wyżej) na potęgę, więc spieszą się z produkcją, nadrabiają ceną ... a może to być kosztem jakości. Zresztą ktoś pisał na Forum, że fabryka w Kunicach, produkująca Koramica to XVIII w. w porównaniu np. do fabryki von Mullera pod Gorliz.

Może tak być ... a może nie. Koramic to przecież Wienerberger. Sam kupuję produkty tej firmy i sobie chwalę, ba! cały dom mam z pustaków Wienerbergera, więc tym bardziej się dziwię ... :-? :evil:

Z Robenem rzeczywiœcie coœ się zmieniło - choć może to tylko chwilowe. W każdym razie nie załapałam się na Ruppa Syriusa 13, chwalonego etc. Ale w hurtowni goœciu proponował bardzo dobro cenę na Robena œredzkš falistš z angobš. Pomyœleliœmy że nawet przy sporych odpadach może warto - cenna :o :o :roll: . Goœciu z hurtowni po złych doœwiadczeniach z Robenem kazał zaraz po dostawie sprawdzać czy wszystko ok. Na oko było ok. Teraz dekarze jš kładš. I parę dni temu fachwiec pyta czy to aby napewno ten zwykły œredzki roben bo jakiœ taki ładny :o równy :o itp.

W ROBENIE Środy śl mam kolege w kontroli jakości często rozmawiamy na temat dachówki pokazywał mi całom technologie produkcii mówisz o tej nowej dachówce falistej jest troche większa od poprzedniej majom tam dobre złoża gliny najnowsza technologia produkcji,. jest to niedawno dobudowany zakład wszystko nowe, i z gwaracjom myśle że nie będzie problemu ja bym wybrał ROBENA POZDRAWIAM

W całym procesie produkcji jest pełna kontrola nie tylko automatyczna

A u mnie było tak: jak położyłem Robena na dachu, sąsiad ją na maxa skrytykował: cyt. że krzywa, i wogóle krucha jakaś, skład masy do bani itd itd. Któregoś dnia spotykam go na budowie, pytam co kładzie na dach a on ku mojemu zdziwieniu - Robena. Ale przecież taki krzywy i niedobry???- zaytałem. Odpowiedź była, że tak on słyszał, ale w ostateczności chodziło o innego producenta.

Ludzie, bierzcie duuuuuużą porawkę na plotki.

Kogo nie spytam o dach i jego pokrycie, nikt nie ma uwag, czy to koramic, czy roben, czy creaton.

Zdecydowałem się! :)

Jednak RuppCeramika Sirius13 angoba ceglana. Najbardziej mi się spodobała wizualnie, a i jakość niczego sobie (zgodnie z moim testem na 2 miejscu :))

Cenowo droższa o 1000 zł od Robena.

Teraz tylko czekam jak na szpilkach na telefon od dekarza czy uda się załatwić ...