Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rada o kredyt - pytania

stasieks

Recommended Posts

Poniewaz wiekszosc uzytkownikow forum ma lub miala przejscia kredytowe z bankiem poprosze Was o rade.

Sytuacja jest taka: moja mama nie ma pracy, za to ma ziemie o wartosci okolo 200 tys, poniewaz nie ma pracy nie moze wziac kredytu pod zastaw dzialki (tzn moze brac kredyt ale jest to za mala kwota by sie budowac).

Ja jako syn moge ja "zatrudnic" w swojej firmie wystawiajac zaswiadczenie o zarobkach. Oczywiscie wszystkie ZUSy i inne koszty zatrudnienia beda oplacane.

Jakie jest prawdopodobienstwo udzielenia kredytu przez bank (wlasciciel firmy -> syn, kredyt bierze matka).

Jakie dane firmy sprawdza bank (firma ma strate).

A czy pomyslales, ze matka moze nie dostac kredytu ze wzgledu na wiek?

Chyba, ze chodzi Ci o bardzo krotki okres kredytowania.

Najlatwiej byloby przepisac ziemie na Ciebie, ale pewnie skoro posiadasz firme, to taka forma zabezpieczenia nie jest dla Ciebie wygodna - razem z firma mozesz duzo stracic...

A czy pomyslales, ze matka moze nie dostac kredytu ze wzgledu na wiek?

Chyba, ze chodzi Ci o bardzo krotki okres kredytowania.

Najlatwiej byloby przepisac ziemie na Ciebie, ale pewnie skoro posiadasz firme, to taka forma zabezpieczenia nie jest dla Ciebie wygodna - razem z firma mozesz duzo stracic...

Ma 50 kilka lat - wiek nie bedzie przeszkoda. Problem z przepisaniem ziemii lezy raczej w tym ze mieszkamy osobno (inne miasta) wiec i ja mysle o kupnie ziemii i budowie domu dla siebie.

uprzejmie prosze o rade

pozdrawiam

jak cię potraktują to zalezy od banku... ja znam banki w których jeżeli masz umowę na czas nieokreślony to nie patrzą od kiedy jestes zatrudniony. Nie słyszałam też żeby sprawdzali firmę w której się pracuje, bo niby na jakiej podstawie?? Kwota zarobku jaką trzeba wykazac zależy od kwoty kredytu, no i wiek mamy tez nie jest bez znaczenia bo na 30 lat kredytu nie weźmie. Napisz w jakiej kwocie ma być kredyt

Przyznaje ze nie myslalem o walucie kredytu - w zasadzie najkorzystniej wyglada frank szwajcarski.

Kwota to max 150 tys PLN

Skoro nie dostanie kredytu na 30 lat to o jaki wnioskowac by w miare szybko sie z bankiem uwinac.

DO jakiego banku radzicie sie udac ???

Dziekuje wszystkim za rady !! :)

Przyznaje ze nie myslalem o walucie kredytu - w zasadzie najkorzystniej wyglada frank szwajcarski.

Kwota to max 150 tys PLN

Skoro nie dostanie kredytu na 30 lat to o jaki wnioskowac by w miare szybko sie z bankiem uwinac.

DO jakiego banku radzicie sie udac ???

Dziekuje wszystkim za rady !! :)

przy takiej kwocie nie radziłabym chf(ów)- za mała

mama dostanie kredyt (wg mojej wiedzy) na max 20 lat i to z dodatkowym ubezpieczeniem na życie (70 latkom mało kto daje kredyty)

musialaby wykazać dochody (jezeli jest sama i nie ma żadnych dodatkowych zobwiazań) na poziomie 1500-2000 netto. jest wiele kalkulatorów zdolnosci finansowej na necie...