cash 12.10.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Czy stawiac ogrodzenie przed początkiem budowy za i przeciw. Prosze o dyskusje na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 12.10.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Czy stawiac ogrodzenie przed początkiem budowy za i przeciw. Prosze o dyskusje na ten temat Ale chodzi o ogrodzenie tymczasowe ( tzw. ogrodzenie placu budowy) czy juz docelowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 12.10.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 zakłądam, że chodzi o tymczasowe.zależy gdzie budujesz - ja nie zak ladałem, z tyłu był dom, na wprost był dom, z jednej strony rów pole i las, i wreszcie pusta działka - dom budowany był na końcu slepej ulicy. Uznałem, że nie ma po co. Nic nie zniknęło w czasie budowy. Sam musisz się zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 12.10.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Ogrodzenie placu budowy jest obowiazkowe ! Tak samo jak tablica informacyjna. P.S. My nie ogrodzilismy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 12.10.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Ogrodzenie nie jest obowiązkowe-obowiązkowe jest "zabezpieczenie" budowy. Mozna to zrobić dla świętego spokoju w ten sposób: wbić naokoło budowanego domu z powiedzmy kilkumetrowym zapasem kołki , obwiązać te kołki czerwoną taśmą....i już budowa jest zabezpieczona....każdy normalny człowiek wie, że za czerwoną wstążkę się nie wchodzi. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 12.10.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Ogrodzenie nie jest obowiązkowe-obowiązkowe jest "zabezpieczenie" budowy. Mozna to zrobić dla świętego spokoju w ten sposób: wbić naokoło budowanego domu z powiedzmy kilkumetrowym zapasem kołki , obwiązać te kołki czerwoną taśmą....i już budowa jest zabezpieczona....każdy normalny człowiek wie, że za czerwoną wstążkę się nie wchodzi. I tyle. jakby nie bylo to tez ogrodzenie placu budowy Rzecz chyba w tym czy grodzic ( obojetnie czym - tasma, siatka lesna czy drutem ) czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 12.10.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Nie stawiać. W przypadku mojej działki i budowy gdyby stało już ogrodzenie to dojazd byłby możliwy tylko od frontu, z wąskiej drogi duże tiry by nie wjechały do mnie na działkę i masa materiałów musiałaby być przenoszona do budynku. Gruchy z betonem, pompa do betonu - ta sama sytuacja. Teraz czekaja mnie już tylko 2 duże transporty - więźba i dachówka. Po dojeździe więźby postawię już tymczasowy płot ze stempli i siatki leśnej.Sąsiedzi nie rozpoczęli jeszcze budowy a mają już ogrdzenie z siatki na podmurówce - już im współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastek13 12.10.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Ogrodzenie nie jest obowiązkowe-obowiązkowe jest "zabezpieczenie" budowy. Mozna to zrobić dla świętego spokoju w ten sposób: wbić naokoło budowanego domu z powiedzmy kilkumetrowym zapasem kołki , obwiązać te kołki czerwoną taśmą....i już budowa jest zabezpieczona....każdy normalny człowiek wie, że za czerwoną wstążkę się nie wchodzi. I tyle. nie do końca - jeśli na tak "zabezpieczoną" budowę wejdzie np. małe dziecko i zrobi sobie krzywdę, możesz odpowiedzieć przed sądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amdam 12.10.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Tak ale jednocześnie rodzice odpowiedzą, za niedoplinowanie dziecka i narażenie go na niebezpieczeństwo. To rodzic ma obowiązek dbac i pilnować swojego dziecka. Jeżeli jest budowa poprawnie oznakowana to nikt nie uwierzy, że rodzic tego dziecka nie widział oznakowań, a jeśli widział, to powinien pouczyć dziecko bądź mieć stały nadzór nad nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastek13 12.10.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Tak ale jednocześnie rodzice odpowiedzą, za niedoplinowanie dziecka i narażenie go na niebezpieczeństwo. To rodzic ma obowiązek dbac i pilnować swojego dziecka. Jeżeli jest budowa poprawnie oznakowana to nikt nie uwierzy, że rodzic tego dziecka nie widział oznakowań, a jeśli widział, to powinien pouczyć dziecko bądź mieć stały nadzór nad nim. co nie zmienia faktu, że inwestor będzie miał kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.10.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Tak ale jednocześnie rodzice odpowiedzą, za niedoplinowanie dziecka i narażenie go na niebezpieczeństwo. To rodzic ma obowiązek dbac i pilnować swojego dziecka. Jeżeli jest budowa poprawnie oznakowana to nikt nie uwierzy, że rodzic tego dziecka nie widział oznakowań, a jeśli widział, to powinien pouczyć dziecko bądź mieć stały nadzór nad nim. Nie tak do końca sądząc z wyroku sądu dot. Jasia Meli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cash 12.10.2006 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Moja działka jest nieogrodzona. Zaczynam sie budować i myślę, że należy ogrodzić dlatego żeby nikt nie chodził. Jak ludzie widza płot to nie wchodzą a jak nic nie ma to bedą chodzić. Na działce bedą leżały materiały płot to tez będzie jakieś zabezpieczenie. Tiry zmieszcza sie nie sa w końcu takie duże. Prosze o dalsze wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cash 12.10.2006 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Piszcie dalej.Kto ogrodził przed budową i dlaczego i kto ogrodził po budowie i dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mifim 12.10.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Dz.U. z 2003, nr 47, poz. 401 Zagospodarowanie terenu budowy § 8. Zagospodarowanie terenu budowy wykonuje się przed rozpoczęciem robót budowlanych, co najmniej w zakresie: 1) ogrodzenia terenu i Wyznaczenia stref niebezpiecznych; 2) wykonania dróg, wyjść i przejść dla pieszych; 3) doprowadzenia energii elektrycznej oraz wody, zwanych dalej „mediami", oraz odprowadzania lub utylizacji ścieków; 4) urządzenia pomieszczeń higieniczno-sanitarnych i socjalnych; 5) zapewnienia oświetlenia naturalnego i sztucznego; 6) zapewnienia właściwej wentylacji; 7) zapewnienia łączności telefonicznej; urządzenia składowisk materiałów i wyrobów. § 9. 1. Teren budowy lub robót należy ogrodzić albo w inny sposób uniemożliwić wejście osobom nieupoważnionym. 2. Jeżeli ogrodzenie terenu budowy lub robót nie jest możliwe, należy oznakować granice terenu za pomocą tablic ostrzegawczych, a w razie potrzeby zapewnić stały nadzór. § 10. Ogrodzenie terenu budowy wykonuje się w taki sposób, aby nie stwarzało zagrożenia dla ludzi. Wysokość ogrodzenia powinna wynosić co najmniej 1,5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magalena 12.10.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Grodzić sensownie. 1. grodzić tak by nie przeszkodziło to dostarczaniu materiałów budowlanych - czyli może byc od strony dojazdu ogrodzenie łatwe do demontażu lub przestawne, 2. Zastanowić się nad grodzeniem części działki przed ekipami budowlanymi (jak budują na 300m2 to się mieszczą, jak zostawimy im 1000m2, to całe 1000m2 będzie zawalone) 3. tam gdzie można (np. tył działki) grodzić docelowo - zawsze będzie to bezpieczniejsze. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 12.10.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Piszcie dalej. Kto ogrodził przed budową i dlaczego i kto ogrodził po budowie i dlaczego. no to kurcze juz nie wiem, czy chodzi o ogrodzenie tymczasowe czy docelowe. Bo po co ktos by mial grodzic po budowie tymczasowym ogrodzeniem. Pytanie dziwne jest. Skonkretyzuj moze o co Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 12.10.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Piszcie dalej. Kto ogrodził przed budową i dlaczego i kto ogrodził po budowie i dlaczego. Będę grodził na wiosnę. Powody są dwa- wymaga tego w umowie o roboty budowlane firma, która budować będzie mi dom, po drugie zrobię to dla siebie. Najbliższe działki są niezabudowane, porośnięte zagajnikiem. Na tył i boki - siatka ocynkowana powlekana i metalowe słupki. Z przodu, od ulicy bardziej prowizorycznie -drewniane słupy i siatka tzw. tymczasowa + prosta brama wjazdowa. W razie potrzeby pozwoli mi to łatwo poszerzyć wjazd dla np ciężkiego sprzętu, bez obawy o ewentualne uszkodzenia. Ostateczna decyzja o ogrodzeniu - po zakończeniu budowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 12.10.2006 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Kto na jesień grodzi ten zimy nie dochodzi (albo wiosny jak kto woli).Ja w te bzdury nie wierzę ale jest coś takiego jak zbiorowa autosugestia.Wszyscy w koło będą podświadomie życzyć żeby człowiek wiosny nie doczekał.No bo przysłowie musi się spełnić.Parę razy zabierałem za płot i jakoś zawsze wypadało na jesień,dlatego dopiero po wybudowaniu zacząłem stawiać płot (jeszcze w lecie).I w sumie dobrze bo płot w czasie budowy by tylko przeszkadzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amdam 13.10.2006 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 kto na jesień grodzi zimy nie dochodzi, kto na wiosne chodzi lata nie dochodzi itd można wymieniać pory roku dowolnie, więc nie wiem coż za sens ma te przysłowie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lemon 13.10.2006 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 ja miałem ogrodzony bok i tył działki po wybudowaniu domu zrobiłem ogrodzenie frontowe, został mi jeszcze jeden bokwszystko zależy od okolicy ,szerokości działki, funkcjonalności dostaw materiału. przecież nigdy nie ma tak że materiał skada się w jednym miejscuna twoim miejscu ogrodziłbym tył i bok, przodu bym nie ruszał, a drugi bok ewentualnie żeby częściowo był demonotowalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts