Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szprosy obustronne

vacus

Recommended Posts

Dzieki Snow Mnie osobiście zależy na wyglądzie okien, a moje pytanie wyraża jedynie obawy czy piękno nie niesie za sobą zagrożeń typu konstrukcyjnego. Cenię również uwagi na temat funkcjonalności (np. łatwość mycia okien), ale proszę w tym konkretnym pytaniu chciałby tylko odpowiedzi na moje pytanie (o ewentualnym trudniejszym myciu okien już wiem).

szpros (nawet zewnętrzny) nie jest elementem konstrukcyjnym - jeśli jest naklejony...

wiec twoje pytanie sprowadza sie do tego czy spros zewnętrzny warto kupić czy nie - bo ja zagrożeń konstrukcyjnych nie widzę...

chyba że nazywasz szprosem słupek stały - a to już co innego

szpros naklejany na zewnątrz jak sie odklei to po prostu zostanie ci szyba i paskudna ślady na ramie...

zagrożeń konstrukcyjnych nie ma bo przecież pełni on tylko rolę ozdoby...nie przenosi ążdnych sił, nie trzyma szyby...

snow

źle się wyraziłem używając słowa "konstrukcyjne" ale Twoja odpowiedź wyjaśnia moje wątpliwości. Korzystając z okazji z tego co pisałeś też masz szprosy zewnetrzne. Możesz powiedzieć jak długo i czy nie obserwowałeś na słońcu jakiegoś odkształcania (jak rozumiem odklejenia szprosu nie przerobiłeś)

vacus -przeczytaj uważnie moje wcześniejsze posty...

mam szprosy wewnątrzszybowe - i zdecydowałem sie na nie dlatego że okno ładnie wygląda, nie ma problemu z myciem, i nie martwię się o to że coś się odklei...

poza tym okna mam relatywnie małe w domu (1m2 szyby) - wiec dodanie szprosa naklejanego z zewnątrz pozbawiłoby mnie kilku cm szyby ( szprosy wewnątrzszybowe mam 45mm)...

snow

:grin: Będzie przydługo - mam dziś trochę czasu.

Szprosy są;

- międzyszybowe - łatwo myć szyby, nic nie odstaje. Może jednak zachodzić zjawisko wibracji [uderzania o szybę - jak szyba "pracuje" pod naporem wiatru a same szprosy mają trochę luzu. Może też zachodzić zjawisko wyraszania wilgoci na szybach w linii szprosów.

- szprosy tradycyjne dzielące małe szybki. Najlepszy wygląd i w zasadzie nie mają wad.

- naklejane na szyby. Mogą się odklejać, ale to rzadkość. Szprosy w ciemnych kolorach będą się wyginać, szczególnie te z PVC. Znam przypadek [ale w oknach drewnianych] że zimą szyba wypełniona argonem "zeszła się" szybami - zmniejszenie objętości gazu argonu pod wpływem spadku temperatury. Szprosy się wygięły razem z szybą, następnie dostały wilgoci z powietrza co spowodowało ich wydłużenie [drewno spęczniało] i po zakończeniu zimy szyby pozostały wklęsłe - szprosy je trzymają w tej pozycji. Błąd popełniono w tym przypadku taki, że szyba pod szprosem powinna mieć też ramkę dystansową.

Ostatecznie = jak szprosy to mogą być naklejane [PVC, czy z drewna] ale z ramką pod spodem.

Dzieki za wskazówki. Było to dla mnie o tyle istotne, że bardzo podobają mi się okna ze szprosami na zewnatrz. Czy jeśli sprzedawcy okien używają pojęcia "szpros zaślepiony" lub "szpros konstrukcyjny" to mają na uwadze wprowadzenia ramki między szyby tak by imitowały małe okienka. Czy mówiąc o ramce pod spodem masz takie coś na mysli?

W gwarze sprzedających okna szpros konstrukcyjny oznacza element futryny, który sprawia, że każde pole okna trzeba zaszklić oddzielnie (najtrudniejsze są definicje najprostszych rzeczy), nazwy tej używają, by go odróżnić od naklejanych i wewnętrznych (międzyszybowych), zdecydowałem się na takie szprosy i nigdzie szukając okien nie spotkałem się z wątpliwościami czy nieporozumieniami co do tej terminologii.

Finiszant.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: finiszant dnia 2003-04-24 00:07 ]

:grin::grin: 1. Najdroższe są te dzielące szyby i są najlepsze oraz najładniejsze.

2. Te międzyszybowe są najtańsze ale ze szprosami łączy je tylko nazwa. Są to cienkie "patyki" - paskudnie to wygląda.

3. Te naklejane są cenowo pośrednie - wygląda to dobrze - natomiast powinny mieć "pd spodem" ramkę między szybami.

Konstrukcyjne są te pierwsze.

Zaślepione to te trzecie i chyba te drugie.