Betka 12.10.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Czy możecie mi pomóc. Mam białą pleśń w ziemi w doniczce z kwiatkiem, co trzeba zrobić?? Czy wymienić ziemię czy zlać jakimś odgrzybiaczem?? No nie wiem bo się nie znam. A co z powietrzem w mieszkaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 12.10.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Przesuszyć, albo wymienić ziemię na nową i mniej podlewać!Materiał organiczny zawarty w mieszance zaczyna się rozkładać , gdy jest za dużo wody i ciepło. Przed podlaniem warto sprawdzić palcem, czy ziemia już przeschła i WYMAGA podlania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 13.10.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Przesuszyć, albo wymienić ziemię na nową i mniej podlewać! Materiał organiczny zawarty w mieszance zaczyna się rozkładać , gdy jest za dużo wody i ciepło. Przed podlaniem warto sprawdzić palcem, czy ziemia już przeschła i WYMAGA podlania. I tak i nie . Betka, a czy ta pleń nie jest czasem taka jakby sucha. Jeli tak to jest to bardzo częste zjawisko. Problem polega na tym że na powierzchni ziemi rozwijajš się promieniowce (co między bakteriami a grzybami) jest to jak najbardziej normalne zjawisko w doniczkach gdzie jest słaba wymiana materii. Wystarczy lekko wzruszyć ziemię i dosypać troszku nowej. (PS nie bać się bo to promieniowce odpowiadajš za ten piękny zapach ziemi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 21.10.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 A ja mam jakis osad, jakby plesn ale na doniczce od zewnatrz - od czasu do czasu wycieram to na mokro a po paru dniach pojawia sie znowu. Nie wiem czy jest to plesn czy tez wydziela sie jakas substancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 21.10.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 To wysolenia. Doniczka jest pewnie nieszkliwiona lub ma duże pory i wraz z wodą wydostają się na zewnątrz doniczki sole mineralne, które wysychają i krystalizują się w postaci białego lub żółtawego nalotu. To nieszkodliwe dla domowników. Można wysolenia zmyć poprzez namoczenie w wodzie z octem, a potem zaimpregnować doniczkę np. szkłem wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 24.10.2006 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Dziękuje za odpowiedzi. Zrobie jak radzicie. Najpierw dosypie troche ziemi jak nie pomoże to wymienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 31.10.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Ja tez dziekuje. Zastosuje sie do rady. Doniczka rzeczywiscie jest "surowa" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts