Gość 14.04.2003 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Słyszałem ostatnio, że są na ynku wierzby bardzo szybko rosnące - po sezonie - zimą wycina się gałęzie (konary) i używa do palenia. Czy może ktoś z szacownych Forumowiczów wie coś więcej nt. tej rośliny?Dzięki za info, pozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 14.04.2003 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Dużo pisaliśmy o tym. Poszukaj "zielony węgiel" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachtomasso 15.04.2003 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 dużo informacji znalazłem na http://www.jero.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.04.2003 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Dzięki za info! Interesuje mnie to, czy może ktoś z Forumowiczów ma taką wierzbę, albo rośnie u jego znajomych. Czy rzeczywiście przyrasta do 3 m rocznie. Materiały jero to niestety trochę firma handlowa, próbująca wydusić jak najwięcej z naiwnych ludzi. Sprzedają bodajże 100 sadzonek (czyli pociętych kijków z wierzby) po 90 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noga 17.04.2003 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Dostałem taką wierzbę wczoraj od sąsiada. Kazał po prostu pociąć ja na kawałki długości 50 cm i powtykać w ziemię. Twierdzi, że u siebie tak właśnie posadził kilka lat temu, a teraz ma piękny, gęsty zagajnik. Po jednym sezonie przyrosty osiągają 2,5 m.Jeśli u mnie przyjmie się, to podzielę się doświadczenim, a może i sadzonkami.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachtomasso 17.04.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 18.04.2003 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 Firma Jero nie kryje,że zarobek na sadzonkach jest duużo większy niż na drewnie opałowym. I tak będzie do chwili gdy plantatorów bedzie tyle, że nie bedą wiedzieli co robić z tą wierzbą.dowód:patrz http://www.lasprywatny.ploferują "w promocji" sadzonki salix viminalis po 0,15zł/szttj. 15 zł za 100 szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.07.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Kolejny namiar to http://www.ekokom.pl (firma w Łodzi) - z tego co wiem to sprzedają raczej ilości przemysłowe (zakup minimum 1000sadzonek) 28gr/szt .Ja się zastanawiam, czy można to wykorzystać jako ogrodzenie (na zasadzie żywopłotu), a nadmiar (roczne przyrosty) palić w kominku.Pozdr Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 29.07.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Bardzo ciekawe adresy, szczególnie atrakcyjny cenowo "las prywatny".Kto jednak wie jak wygląda taka wierzba energetyczna? Być może rośnie ona w rowie przydrożnym? Być może przechodzę obok niej kilka razy dziennie, idąc z psem na spacer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.07.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 No właśnie, czy ktoś z uzytkowników Forum ma założoną taką plantacje i jakieś doświadczenia z jej eksploatacją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.08.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Pytanie :Czy wierzba energetyczna ma właściwości alergiczne ? Pytanie nasunęło mi się po lekturze tego artykułu . Dużo IMHO obiektywnych i rzeczowych informacji na temat wierzby energetycznej jest na stronie Internetowego Serwisu Ochrony Środowiska i Poszanowania Energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 03.08.2003 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Moja siostra wiosną posadziła obok mojej mandżurskiej, taką wątłą sadzonkę ok.10 cm wierzby energetycznej. Obecnie ta wątła sadzonka znacznie przerosła moją i ma ok.1,5 m. Jolu zew. nie widzę żadnej różnicy między zwyczajną i energetyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.08.2003 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Zewnętrznie mogą być nie do odróżnienia. Jednak wierzba energetyczna to krzyżówka wielu gatunków dobrana pod kątem zastosowań energetycznych. Zmieniona jest do tego stopnia, że nie rozmnaża się przy pomocy nasion, tylko wegetatywnie.Strona którą podałem dwa posty wyżej jest o tyle interesująca, że mówi o zabiegach koniecznych przy uprawie wierzby (odchwaszczanie, nawożenie, itp.). Mówi też o zagrożeniu chorobami i szkodnikach - nie zaleca się plantacji wierzby w pobliżu istniejących stanowisk wierzby gatunków rodzimych. Nawet taki "drobiazg" jak ogrodzenie plantacji dla ochrony przed sarnami i zającami (strony producentów sadzonek jakoś o tym nie wspominają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 04.08.2003 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Podejrzewałam, że to roślina modyfikowana genetycznie, Ciekawi mnie tylko sprawa odchwaszczania, przecież poleca się sadzić nawet na podmokłych łąkach a to już dość duży problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.08.2003 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Podejrzewałam, że to roślina modyfikowana genetycznie, Ciekawi mnie tylko sprawa odchwaszczania, przecież poleca się sadzić nawet na podmokłych łąkach a to już dość duży problem. Z tego co wyczytałem, odchwaszczanie ważne jest w pierwszych dwóch latach. Później chwasty nie są tak groźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 04.08.2003 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Siostra posadziła swoją sadzonkę właśnie na łące nad strumykiem i przez jakiś okres nie kontrolowała jej. Trawa tak wyrosła, że trzeba było jej dość długo szukać. Może to mieć jedynie wpływ na tempo wzrostu. Wdług danych ma przyrost roczny do 3 m a ta nie wiem czy do jesieni zdązy urosnąć jeszcze te 1,4 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.08.2003 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Te 3 m to wielkość graniczna przyrostu w pierwszym roku. Na gorszych glebach (suchych i piaszczystych) wzrost może sięgać 2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 04.08.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Jak będzie dalej rosnąć w takim tempie to powinna go osiągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 28.08.2003 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Niestety w tym roku już nie sprawdzę jaki przyrost będzie miała wierzba - została skoszona /tydzień temu/ przez moment nieuwagi koszącego Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Podlewny intensywnie korzeń wypuszcza narazie 3 nowe pędy, a skoszone drzewko zostało pocięte na kilka kawałków i wszystkie pięknie się ukorzeniły. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 29.08.2003 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 A ja mam takie pytanko: czy oprócz tej zmutowanej wierzby są jeszcze jakieś inne gatunki drzew szybko rosnących ? Pytam, bo docelowo planuję trzymać przy moim właśnie budowanym domu konie i muszę im zapewnić na wybiegu trochę cienia na upalne dni, a nie chcę psuć widoku na okolice wiatą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts