Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wierzba bardzo szybko rosn?ca

Gość

Recommended Posts

Słyszałem ostatnio, że są na ynku wierzby bardzo szybko rosnące - po sezonie - zimą wycina się gałęzie (konary) i używa do palenia. Czy może ktoś z szacownych Forumowiczów wie coś więcej nt. tej rośliny?

Dzięki za info, pozdrawiam

Mariusz

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za info! Interesuje mnie to, czy może ktoś z Forumowiczów ma taką wierzbę, albo rośnie u jego znajomych. Czy rzeczywiście przyrasta do 3 m rocznie. Materiały jero to niestety trochę firma handlowa, próbująca wydusić jak najwięcej z naiwnych ludzi. Sprzedają bodajże 100 sadzonek (czyli pociętych kijków z wierzby) po 90 zł.

Dostałem taką wierzbę wczoraj od sąsiada. Kazał po prostu pociąć ja na kawałki długości 50 cm i powtykać w ziemię. Twierdzi, że u siebie tak właśnie posadził kilka lat temu, a teraz ma piękny, gęsty zagajnik. Po jednym sezonie przyrosty osiągają 2,5 m.

Jeśli u mnie przyjmie się, to podzielę się doświadczenim, a może i sadzonkami.

Pzdr.

Firma Jero nie kryje,że zarobek na sadzonkach jest duużo większy niż na drewnie opałowym. I tak będzie do chwili gdy plantatorów bedzie tyle, że nie bedą wiedzieli co robić z tą wierzbą.

dowód:

patrz http://www.lasprywatny.pl

oferują "w promocji" sadzonki salix viminalis po 0,15zł/szt

tj. 15 zł za 100 szt

• 2 months później...

Kolejny namiar to http://www.ekokom.pl (firma w Łodzi) - z tego co wiem to sprzedają raczej ilości przemysłowe (zakup minimum 1000sadzonek) 28gr/szt .

Ja się zastanawiam, czy można to wykorzystać jako ogrodzenie (na zasadzie żywopłotu), a nadmiar (roczne przyrosty) palić w kominku.

Pozdr Mariusz

• 2 weeks później...

Pytanie :

Czy wierzba energetyczna ma właściwości alergiczne ? Pytanie nasunęło mi się po lekturze tego artykułu .

Dużo IMHO obiektywnych i rzeczowych informacji na temat wierzby energetycznej jest na stronie Internetowego Serwisu Ochrony Środowiska i Poszanowania Energii

Moja siostra wiosną posadziła obok mojej mandżurskiej, taką wątłą sadzonkę ok.10 cm wierzby energetycznej. Obecnie ta wątła sadzonka znacznie przerosła moją i ma ok.1,5 m.

Jolu zew. nie widzę żadnej różnicy między zwyczajną i energetyczną. :wink:

Zewnętrznie mogą być nie do odróżnienia. Jednak wierzba energetyczna to krzyżówka wielu gatunków dobrana pod kątem zastosowań energetycznych.

Zmieniona jest do tego stopnia, że nie rozmnaża się przy pomocy nasion, tylko wegetatywnie.

Strona którą podałem dwa posty wyżej jest o tyle interesująca, że mówi o zabiegach koniecznych przy uprawie wierzby (odchwaszczanie, nawożenie, itp.). Mówi też o zagrożeniu chorobami i szkodnikach - nie zaleca się plantacji wierzby w pobliżu istniejących stanowisk wierzby gatunków rodzimych. Nawet taki "drobiazg" jak ogrodzenie plantacji dla ochrony przed sarnami i zającami (strony producentów sadzonek jakoś o tym nie wspominają).

Podejrzewałam, że to roślina modyfikowana genetycznie, :wink:

Ciekawi mnie tylko sprawa odchwaszczania, przecież poleca się sadzić nawet na podmokłych łąkach a to już dość duży problem.

Podejrzewałam, że to roślina modyfikowana genetycznie, :wink:

Ciekawi mnie tylko sprawa odchwaszczania, przecież poleca się sadzić nawet na podmokłych łąkach a to już dość duży problem.

Z tego co wyczytałem, odchwaszczanie ważne jest w pierwszych dwóch latach. Później chwasty nie są tak groźne.

Siostra posadziła swoją sadzonkę właśnie na łące nad strumykiem i przez jakiś okres nie kontrolowała jej. Trawa tak wyrosła, że trzeba było jej dość długo szukać. Może to mieć jedynie wpływ na tempo wzrostu. Wdług danych ma przyrost roczny do 3 m a ta nie wiem czy do jesieni zdązy urosnąć jeszcze te 1,4 m

• 4 weeks później...

Niestety w tym roku już nie sprawdzę jaki przyrost będzie miała wierzba - została skoszona /tydzień temu/ przez moment nieuwagi koszącego :( Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Podlewny intensywnie korzeń wypuszcza narazie 3 nowe pędy, a skoszone drzewko zostało pocięte na kilka kawałków i wszystkie pięknie się ukorzeniły.

pozdrawiam

A ja mam takie pytanko: czy oprócz tej zmutowanej wierzby są jeszcze jakieś inne gatunki drzew szybko rosnących ? Pytam, bo docelowo planuję trzymać przy moim właśnie budowanym domu konie i muszę im zapewnić na wybiegu trochę cienia na upalne dni, a nie chcę psuć widoku na okolice wiatą...