Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wierzba bardzo szybko rosn?ca

Gość

Recommended Posts

Jak myślicie - powyżej ktoś zadał już takie pytanie - możnaby uformować z takiej wierzby żywopłot i tylko nadmiar po ścięciu używać do celów energetycznych? Jakby gęsto posadzić i troszkę posplatać możnaby uzyskac ciekawy optycznie żywopłot i dodatkowo oczywiście ogrzać domek.....

Arecki

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak myślicie - powyżej ktoś zadał już takie pytanie - możnaby uformować z takiej wierzby żywopłot i tylko nadmiar po ścięciu używać do celów energetycznych? Jakby gęsto posadzić i troszkę posplatać możnaby uzyskac ciekawy optycznie żywopłot i dodatkowo oczywiście ogrzać domek.....

Arecki

Obawiam się, ze na tak mała skalę sprawa będzie mało opłacalna.

Oprócz tego wierzbę energetyczną ścina się w zimie, a żywopłoty zazwyczaj tnie się kilka razy w roku.

Dodatkowo dochodzi sprawa rozdrobnienia pędów, tak żeby nadawały się do pieca.

Ale spróbować można :D .

Arecki

Obawiam się, ze na tak mała skalę sprawa będzie mało opłacalna.

Oprócz tego wierzbę energetyczną ścina się w zimie, a żywopłoty zazwyczaj tnie się kilka razy w roku.

Dodatkowo dochodzi sprawa rozdrobnienia pędów, tak żeby nadawały się do pieca.

Ale spróbować można :D .

Podstawowym zadaniem miałby być szybko rosnący żywopłot. Dopiero zadaniem wtórnym opał. Zresztą paliłbym ścinkami z tej wierzby w kominku. Zresztą cena sadzonki też jest ciekawa - ciekawsza niz inne drzewka na żywopłot i rośnie szybciej.

Podstawowym zadaniem miałby być szybko rosnący żywopłot. Dopiero zadaniem wtórnym opał. Zresztą paliłbym ścinkami z tej wierzby w kominku. Zresztą cena sadzonki też jest ciekawa - ciekawsza niz inne drzewka na żywopłot i rośnie szybciej.

Rozumiem Twoje intencje, jednak weź pod uwagę to, ze wierzbę ścina się w zimie, aby miała jak najmniej wody i nadawała się do palenia.

Jeżeli takie rozwiązanie Ci odpowiada to pomysł jest dobry.

• 4 weeks później...

Szanowna firmo ekokom,jeśli zakłada się tak obszerną stronę internetową i oczekuję się,że potencjalny klient bedzie tracił wzrok,żeby wczytywać się w czarną czcionkę na zielonym tle,to zwykle traci się klientów.

Czy komuś udało się przebrnąć przez ten tekst?

Może tylko ja jestem ślepa? :( A myślałam,że mam dobry wzrok :cry:

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Gość jagoda5
Do Pierra: W jakim regionie kraju mieszkasz? Czy uważasz, ze ta wierzba nadaje się na żywopłot z ukośnie sadzonych i przeplatanych witek? Jeśli tak, to w jakiej odległosci sadzi się wtedy sadzonki i kiedy? Planuję posadzić ok. 180 m. takiego płotu. Pozdrawiam.

Chcialbym miec na swojej dzialce szybko cos zielonego, wiekszego. Thuje, swierki, czy inne drzewa choc rosna szybko, to jednak wymagaja kilkuletniego czekania. Dlatego pomyslalem o tym specjalnym gatunku wierzby. Czy one nadaja wogole do tego, aby byc ozdoba dzialki ?

Czy trzeba poczekac na wiosne, by po zdobyciu ( ale skad ?) patykow z niej posadzic je w ziemi, czy moze lepiej juz teraz wsadzic je do wody lub mokrego piasku aby z wiosna po posadzeniu ich na dzialce szybciej uzyskac drzewka ?

• 1 month później...

Chyba żartujecie! Palić tym w kominku? Widzieliście tą wierzbę? Przecież to tylko cienkie patyczki o grubosci ok. 2.5 cm. Jak to sobie wyobrażacie? Ścinać sekatorem, ciąć na kwałaki odpowiedniej długosci sekatorem, potem wrzucić do kominka i fiuuuu...

Miałoby to sens, gdyby patyki miały sensowną grubość albo w sytuacji gdy sadzi się na dużą skalę. Nie wyobrażam sobie spędzić kilku tygodni życia tylko po to, aby zrobić sobie kilka kubików wiązek cienkich patyczków.

Pozdrawiam

Wydaje mi sie że z tej wierzby trudno będzie zrobić typowy żywopłot - rośliny stosowane na żywpołoty mają tendencje do rozgałęziania sie tak by po przycięciu zywopłot miał duzo gałązek i był gesty - wierzba jest tego przeciwieństwem. Natomiast wydaje mi się że może interesująco wygladać płot zrobiony z takich gałązek i nie potrzeba tu wierzby energetycznej - może to byc wierzba wiciowa czy krucha które rosną na miedzch czy przy rowach - przyrosty mają krótsze niz wierzba energetyczna - 1 - 2 m w ciagu roku. Płot taki trzeba przycinać co najmniej 2 razy w roku a nie raz zimą jak wierzbę energetyczną.

• 1 year później...
Chyba żartujecie! Palić tym w kominku? Widzieliście tą wierzbę? Przecież to tylko cienkie patyczki o grubosci ok. 2.5 cm. Jak to sobie wyobrażacie? Ścinać sekatorem, ciąć na kwałaki odpowiedniej długosci sekatorem, potem wrzucić do kominka i fiuuuu...

Miałoby to sens, gdyby patyki miały sensowną grubość albo w sytuacji gdy sadzi się na dużą skalę. Nie wyobrażam sobie spędzić kilku tygodni życia tylko po to, aby zrobić sobie kilka kubików wiązek cienkich patyczków.

Pozdrawiam

To może być b.dobry materiał na rozpałkę w kominku. Po co kupowac ... tak masz na miejscu.

W systemie przemysłowym pali się tym w dużych piecach lub przerabia na brykiety ....

• 2 weeks później...

witam

też myslałem aby w mój płot typu "rancho" zapleść gałązki wierzby, dołem wtykając w ziemię i mieć płoto-żywopłot. Jak myślicie takie gałązki ścięte z wierzby rosnącej przy drodze i wetknięte w ziemię zaczna rosnać? A może z wikliny coś takiego zrobić ? A tak wogole jak wyglada wiklina zanim sie z niej koszyk zrobi? To też taka gałazka która wsadzona w ziemię zacznie rosnać?

Mam na działeczce kilka sztuk wierzby mandżurskiej- faktycznie jej przyrost jest bardzo intensywny ( można by rzec – rośnie jak szalona ). Pierwszą wyhodowałam z podarowanej gałązki , następne już z jej gałęzi ( co roku ścinam dość dużo, formułując kształt – dzięki temu też pięknie gęstnieje) . Osobiście nie posiadam żywopłotu z wierzby, ale mam go przy swoim płotku – dzieło sąsiada . Zdaje to egzamin – tyle, że często widzę jak przeplata gałązki pomiędzy sobą ( więc pracochłonne ), no i też równie często przycina . Jedyny argument jaki przeważył na korzyść takiego żywopłotu – wilgotność terenu uniemożliwiająca wzrost jakiegokolwiek innej roślinności w tej roli.

Pozdrawiam wierzbowym poruszeniem