Arkadly 29.08.2003 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Jak myślicie - powyżej ktoś zadał już takie pytanie - możnaby uformować z takiej wierzby żywopłot i tylko nadmiar po ścięciu używać do celów energetycznych? Jakby gęsto posadzić i troszkę posplatać możnaby uzyskac ciekawy optycznie żywopłot i dodatkowo oczywiście ogrzać domek..... Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.08.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Jak myślicie - powyżej ktoś zadał już takie pytanie - możnaby uformować z takiej wierzby żywopłot i tylko nadmiar po ścięciu używać do celów energetycznych? Jakby gęsto posadzić i troszkę posplatać możnaby uzyskac ciekawy optycznie żywopłot i dodatkowo oczywiście ogrzać domek..... Arecki Obawiam się, ze na tak mała skalę sprawa będzie mało opłacalna. Oprócz tego wierzbę energetyczną ścina się w zimie, a żywopłoty zazwyczaj tnie się kilka razy w roku. Dodatkowo dochodzi sprawa rozdrobnienia pędów, tak żeby nadawały się do pieca. Ale spróbować można . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 29.08.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Jak myślicie - powyżej ktoś zadał już takie pytanie - możnaby uformować z takiej wierzby żywopłot i tylko nadmiar po ścięciu używać do celów energetycznych? Jakby gęsto posadzić i troszkę posplatać możnaby uzyskac ciekawy optycznie żywopłot i dodatkowo oczywiście ogrzać domek..... Arecki Obawiam się, ze na tak mała skalę sprawa będzie mało opłacalna. Oprócz tego wierzbę energetyczną ścina się w zimie, a żywopłoty zazwyczaj tnie się kilka razy w roku. Dodatkowo dochodzi sprawa rozdrobnienia pędów, tak żeby nadawały się do pieca. Ale spróbować można . Podstawowym zadaniem miałby być szybko rosnący żywopłot. Dopiero zadaniem wtórnym opał. Zresztą paliłbym ścinkami z tej wierzby w kominku. Zresztą cena sadzonki też jest ciekawa - ciekawsza niz inne drzewka na żywopłot i rośnie szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.08.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Podstawowym zadaniem miałby być szybko rosnący żywopłot. Dopiero zadaniem wtórnym opał. Zresztą paliłbym ścinkami z tej wierzby w kominku. Zresztą cena sadzonki też jest ciekawa - ciekawsza niz inne drzewka na żywopłot i rośnie szybciej. Rozumiem Twoje intencje, jednak weź pod uwagę to, ze wierzbę ścina się w zimie, aby miała jak najmniej wody i nadawała się do palenia. Jeżeli takie rozwiązanie Ci odpowiada to pomysł jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 29.08.2003 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Odpowiada. W ciągu roku bedę tylko przycinał (jak żywopłot), zimą zetnę na opał. To co pościnam w ciągu nie-zimy może sobie poczekać i schnąć z resztą drewna do kominka. Dzięki Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość [email protected] 22.09.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 zapraszamy do odwiedzenia strony http://www.ekokom.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 23.09.2003 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Szanowna firmo ekokom,jeśli zakłada się tak obszerną stronę internetową i oczekuję się,że potencjalny klient bedzie tracił wzrok,żeby wczytywać się w czarną czcionkę na zielonym tle,to zwykle traci się klientów. Czy komuś udało się przebrnąć przez ten tekst? Może tylko ja jestem ślepa? A myślałam,że mam dobry wzrok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 23.09.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Mi się udało, ale niestety nie odpowiadają na zapytania wysyłane mailem. A to niestety bardziej dyskwalifikuje, niz nieczytelność strony. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierre 29.09.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Wierzba rośnie około 2 - 3 m na rok. Oprócz dużej ilości drewna przydaje się np. jako złoże do przydomowych oczyszczalni scieków.Mam mnóstwo takiej wierzby i sprzedałem już sporo jej sadzonek (po 10gr/szt). Przy małej ilości większe będą koszty przesyłki niż samej wierzby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 16.11.2003 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Może się jednak ktoś znajdzie, kto ma u siebie taką wierzbę i hoduje paliwo do kominka? (można tym palić w kominku?)Jak to wygląda? Rozrasta się do większego drzewa, czy ciągle tylko takie witki?Może ktoś by jakieś zdjęcia zaprezentował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jagoda5 12.12.2003 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2003 Do Pierra: W jakim regionie kraju mieszkasz? Czy uważasz, ze ta wierzba nadaje się na żywopłot z ukośnie sadzonych i przeplatanych witek? Jeśli tak, to w jakiej odległosci sadzi się wtedy sadzonki i kiedy? Planuję posadzić ok. 180 m. takiego płotu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 20.12.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Chcialbym miec na swojej dzialce szybko cos zielonego, wiekszego. Thuje, swierki, czy inne drzewa choc rosna szybko, to jednak wymagaja kilkuletniego czekania. Dlatego pomyslalem o tym specjalnym gatunku wierzby. Czy one nadaja wogole do tego, aby byc ozdoba dzialki ?Czy trzeba poczekac na wiosne, by po zdobyciu ( ale skad ?) patykow z niej posadzic je w ziemi, czy moze lepiej juz teraz wsadzic je do wody lub mokrego piasku aby z wiosna po posadzeniu ich na dzialce szybciej uzyskac drzewka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanW 08.02.2004 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Jagoda5! Też myślę o tym, by ze splecionej wierzby zrobić żywopłot (dłuuugi żywopłot). Czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie i może sie nimi podzielić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSZARD 09.02.2004 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Dołączam się do prośby, też interesuje mnie zastosowanie jako żywopłotu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kc 09.02.2004 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Chyba żartujecie! Palić tym w kominku? Widzieliście tą wierzbę? Przecież to tylko cienkie patyczki o grubosci ok. 2.5 cm. Jak to sobie wyobrażacie? Ścinać sekatorem, ciąć na kwałaki odpowiedniej długosci sekatorem, potem wrzucić do kominka i fiuuuu... Miałoby to sens, gdyby patyki miały sensowną grubość albo w sytuacji gdy sadzi się na dużą skalę. Nie wyobrażam sobie spędzić kilku tygodni życia tylko po to, aby zrobić sobie kilka kubików wiązek cienkich patyczków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 09.02.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Wydaje mi sie że z tej wierzby trudno będzie zrobić typowy żywopłot - rośliny stosowane na żywpołoty mają tendencje do rozgałęziania sie tak by po przycięciu zywopłot miał duzo gałązek i był gesty - wierzba jest tego przeciwieństwem. Natomiast wydaje mi się że może interesująco wygladać płot zrobiony z takich gałązek i nie potrzeba tu wierzby energetycznej - może to byc wierzba wiciowa czy krucha które rosną na miedzch czy przy rowach - przyrosty mają krótsze niz wierzba energetyczna - 1 - 2 m w ciagu roku. Płot taki trzeba przycinać co najmniej 2 razy w roku a nie raz zimą jak wierzbę energetyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 13.03.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Chyba żartujecie! Palić tym w kominku? Widzieliście tą wierzbę? Przecież to tylko cienkie patyczki o grubosci ok. 2.5 cm. Jak to sobie wyobrażacie? Ścinać sekatorem, ciąć na kwałaki odpowiedniej długosci sekatorem, potem wrzucić do kominka i fiuuuu... Miałoby to sens, gdyby patyki miały sensowną grubość albo w sytuacji gdy sadzi się na dużą skalę. Nie wyobrażam sobie spędzić kilku tygodni życia tylko po to, aby zrobić sobie kilka kubików wiązek cienkich patyczków. Pozdrawiam To może być b.dobry materiał na rozpałkę w kominku. Po co kupowac ... tak masz na miejscu. W systemie przemysłowym pali się tym w dużych piecach lub przerabia na brykiety .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 23.03.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 witamteż myslałem aby w mój płot typu "rancho" zapleść gałązki wierzby, dołem wtykając w ziemię i mieć płoto-żywopłot. Jak myślicie takie gałązki ścięte z wierzby rosnącej przy drodze i wetknięte w ziemię zaczna rosnać? A może z wikliny coś takiego zrobić ? A tak wogole jak wyglada wiklina zanim sie z niej koszyk zrobi? To też taka gałazka która wsadzona w ziemię zacznie rosnać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 23.03.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Wierzba bardzo łatwo puszcza korzenie .Wystarczy wsadzić kawałek gałązki w stanie bezlistnym do ziemi i zaczyna rosnąć.(za wyjatkiem bodajże wierzby iwy)Oczywiscei musi to być swierza gałązka a nie uschnięta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 24.03.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Mam na działeczce kilka sztuk wierzby mandżurskiej- faktycznie jej przyrost jest bardzo intensywny ( można by rzec – rośnie jak szalona ). Pierwszą wyhodowałam z podarowanej gałązki , następne już z jej gałęzi ( co roku ścinam dość dużo, formułując kształt – dzięki temu też pięknie gęstnieje) . Osobiście nie posiadam żywopłotu z wierzby, ale mam go przy swoim płotku – dzieło sąsiada . Zdaje to egzamin – tyle, że często widzę jak przeplata gałązki pomiędzy sobą ( więc pracochłonne ), no i też równie często przycina . Jedyny argument jaki przeważył na korzyść takiego żywopłotu – wilgotność terenu uniemożliwiająca wzrost jakiegokolwiek innej roślinności w tej roli. Pozdrawiam wierzbowym poruszeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts