Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zaniżona wartość mieszkania...

ula1719501037

Recommended Posts

A co będzie jak Tobie nie da reszty kasy pod tym stołem?? :D Oddasz mieszkanie za bezcen??

A gdy urząd zechce sprawdzić skąd masz daną kwotę to co odpowiesz ??

Przyczepi się zarówno do kupującego jak i sprzedającego!!

W jaki sposób się wytłumaczysz ??

Ja również będę sprzedawać mieszkanie w tym roku ale bez żadnych takich uprzejmości :evil:

Kwota za jaką dostanę za lokum będzie w całości ujęta w akcie notarialnym :evil:

Pozdrawiam

Właśnie tego się obawiam. kupców mam dwóch, jeden bierze kredyt, więc odpada, ponieważ formalności trwają anam zależy na czasie. natomiast osoba o której mowa prosi o taki motyw. Boję się, że mnie przekręci, zastanawiam się... A MOŻE KASA PRZED AKTEM! (ta pod stołem)???u

Właśnie tego się obawiam. kupców mam dwóch, jeden bierze kredyt, więc odpada, ponieważ formalności trwają anam zależy na czasie. natomiast osoba o której mowa prosi o taki motyw. Boję się, że mnie przekręci, zastanawiam się... A MOŻE KASA PRZED AKTEM! (ta pod stołem)???u

Rozumiem, że nie masz problemu i go szukasz... no cóż.... tak to można kupować kapcie od Ruskich na stadionie, a nie mieszkanie. Na pewno bym w to nie weszła. A co Ty z tego będziesz miał oprócz ewentualnych kłopotów ? Dorzuca Ci 20 % do normalnej ceny rynkowej czy jak ?

Hmm...jak kupowalismy działkę to sprzedający sam zaproponował nam, żeby w akcie wpisać 20 tyś, a płacilismy 40....chodziło o to, żeby nie musiał płacić 30% podatku do gminy za sprzedaż przed upływem 5 lat od daty zakupu. Podpisaliśmy akt, sprzedający poszedł do domu, a ja do banku przelać pieniądze na konto....

Nie wszyscy są oszustami.... :lol: ale to był prezes od mojej mamy z firmy i dlatego tak to zostało załatwione...

Sama chyba bym na takie coś nie poszła....chyba, że ta dodatkowa kasa od razu u notariusza, a ta co z aktu przelwem (wpis w akcie notarilanym!!!)

Hmm...jak kupowalismy działkę to sprzedający sam zaproponował nam, żeby w akcie wpisać 20 tyś, a płacilismy 40....chodziło o to, żeby nie musiał płacić 30% podatku do gminy za sprzedaż przed upływem 5 lat od daty zakupu. Podpisaliśmy akt, sprzedający poszedł do domu, a ja do banku przelać pieniądze na konto....

Nie wszyscy są oszustami.... :lol: ale to był prezes od mojej mamy z firmy i dlatego tak to zostało załatwione...

Sama chyba bym na takie coś nie poszła....chyba, że ta dodatkowa kasa od razu u notariusza, a ta co z aktu przelwem (wpis w akcie notarilanym!!!)

Agnieszka, nie chcę Cię urazić, ale uprawiasz relatywizm.

Oszukać US można, ale Ciebie nie ? "Nie wszyscy są oszustami" - a jak nazwiesz to co się odbyło? No tak - Ciebie to nie dotyczy.... Jakiś Kalizm ?

Zrobiłaś dobrze znajomemu - to jakaś motywacja.

Jak rozumiem nic z tego nie miałaś.

Nadal nie wiem dlaczego stosować tę metodę w stosunku do osoby obcej, która może Cię wsadzić na minę ? Może chociaż zarządać za to wpłaty na dom dziecka ?

Zdarzało mi się już nieraz sprzedawać i kupować samochód. Nagminne jest takie podejście. NIGDY nie poszłam na taki układ, bo nie widzę powodu by ktoś miał na mnie "haka" za darmo. Wolę zapłacić co trzeba.

ula@

jeśli chcesz mieć kasę, a nie jest dla Ciebie istotna kwota z aktu notarialnego, to można zrobić m.in. coś takiego:

1) spisujesz umowę przedwstępną z gościem, tam określasz wysokość ZADATKU. U notariusza on dopłaca resztę i ta kwota wpisana jest do aktu.

2) kasę (gotówkę) możesz dostać u notariusza. Ważne, żeby przed podpisaniem aktu.

Inna sprawa, że lepiej uważać z zaniżaniem ceny - bez przesady! US ma 5 lat na ocenienie, czy transakcja dała "odpowiedni" wpływ podatku. Jeśli uzna, że za mało - kłopoty murowane. Sęk w tym, że US reaguje po dłuższym czasie, kiedy narosną odpowiednio wysokie odsetki karne. Nie wiem, jak chcesz wykorzystać pieniądze ze sprzedaży i czy będziesz musiała się tłumaczyć przed US.

Jak kupowałam działkę, to następnego dnia po zakupie wystąpiłam do US (właściwego dla położenia nieruchomości) z zapytaniem, czy kwota która zapłaciłam odpowiada średniej cenie nieruchomości w tym rejonie. Po miesiącu dostałam odpowiedź, że kwota nie odbiega do średnich cen. Dzięki temu mam pewność, że za parę lat US nie będzie mnie ścigał, że zapłaciłam za niski podatek od czynności cywilno-prawnych.

Jeśli chcesz mieć szybko kasę i nie wchodzić w jakieś układy - szukaj następnego kupca.

Jak pisze ms urząd skarbowy ma 5lat. Proponuję Ci sprawdzić w US średnie, u mnie było bez problemu od razu bez wniosku. Natomiast jeżeli kupujący bierze krebyt to najczęściej jest potrzebna wycena rzeczoznawcy majatkowego...a tu nie było o tym mowy...trochę dziwne i trochę niebezpieczne dla Ciebie ze względu na US.

Ula@ , na Twoim miejscu nie bawiłbym się w coś takiego , ta propozycja świadczy o tym że osoba jest nieuczciwa.

Poza tym, jaka będzie różnica w opłacie notarialnej przy zaniżeniu kwoty o 20 -30% ? - właśnie 20 -30%, jeśli ktoś wydaje tyle kasy na mieszkanie, chyba te kilkaset zł nie robi już tak wielkiej różnicy. Jeśli ktoś chce zaniżenia wartości o więcej niż np 20 - 30%, ciężko będzie to wyjaśnić US w razie ew kłopotów.

ten kto bierze kredyt nie za bardzo pola do manewru - bank nie jest taki hojny, żeby dawać więcej. Poza tym przelew idzie na konto sprzedającego.

Ula, zrobisz jak uważasz. Ty sprzedajesz, Ty decydujesz.

Z drugiej strony nie dziwie się, że kupujący chce iść na układ. W końcu to on płaci za sporządzenie aktu notoarialnego, wszystkie opłaty, VAT, pcc.

Nefer, dlatego pisałam, że to był znajomy i zgodziłam sie na coś takiego a w innym wypadku bym się na to nie zgodziła. Teraz jestem w trakcie sprzedazy mieszkania i na pewno nie zgodzę się na cos takiego jak znajdę klienta. Zresztą to właściciel działki zaproponował i to on w razie czego byłby stratny...

Aha, zapomniałam napisać, że z US kłopoty się zaczynają jeśli cena jest zaniżona bodajże o 30% w stosunku do średnich cen nieruchomości w danym rejonie. Jeśli mieści się w widełkach, to wszystko jest OK.

Agnieszkakusi

na niższej cenie wpisanej do aktu notarialnego skorzystałaś Ty, a nie sprzedający (mniejsza opłata u notariusza). I mniejszy pcc.

Może nie każdy kupujący to krętacz. Jak się dobrze zabezpieczyć, zamiast wietrzyć zdradę, to why not?

Kupilem mieszkanie od dalekiej rodziny swojej dziewczyny (obecnie juz zony). Sprzedajaca zaproponowala aby akt notarialny wpisac kwote o 20% nizsza. Mi to nie robilo zadnej roznicy, wiec sie zgodzilem. U notariusza przekazalem umowiona wczesniej kwote i chwile potem nastapilo podpisanie aktu. Sekretarka powiedziala ze robi tak bardzo duzo osob.

Sam za kilka tygodni bede sprzedawal to mieszkanie i rowniez mnie korci, aby zrobic to samo. Dla mnie najwiekszy zysk jest taki, ze nie chcac placic 10% podatku, bede musial udokumentowac wydanie na cele mieszkaniowe calej kwoty. Dzieki nizszej kwocie w akcie notarialnym, bede mial mniej do udokumentowania.

pozdrawiam

Konrad

GŁOWA MNIE BOLI OD TEGO WSZYSTKIEGO...Sytuacja jest taka: dziewczyna bierze kredyt, nie ma decyzji z banku od 3 tyg. a ja mam na oku piękną działkę, ale właściciel nie będzie czekał , poprostu ją opchnie!!!! dziewczyna daje 62 tyś. i teraz uwaga: w czasie oczekiwania na jej decyzję znalazłam klienta który daje 65 tyś - trochę do ręki (15 tyś )reszta u notariusza. co mam robić, komu sprzedać.???? Dziewczyny mi żal, wszystko załatwia, stara się...... cholerny świat ...nie mam głowy do interesów. Mąż stawia na 65 tyś... :o .jak z tego wyjść? nie mogę spać...u. ps, przepraszam ale mam doła.

A działkę zadatkowałaś, czy tylko obiecane na gębę? Najpierw ureguluj sprawę z działką - spisz umowę przedwstępną, nawet i u notariusza. Zyskasz parę tygodni na ochłonięcie. Mając dwóch chętnych sprzedajesz temu, kto zapłaci więcej i w interesującym Cię terminie.

Na początku była tylko mowa, że facet chce iść na transkację "pod stołem" i tylko tego się obawiałaś. Teraz dochodzi wątek, że szkoda Ci dziewczyny.

Będzi Ci głupio, jak zrobisz dobrze dziewczynie i zostaniesz bez działki, z pieniędzmi bez mieszkania. :(

A działkę zadatkowałaś, czy tylko obiecane na gębę? Najpierw ureguluj sprawę z działką - spisz umowę przedwstępną, nawet i u notariusza. Zyskasz parę tygodni na ochłonięcie. Mając dwóch chętnych sprzedajesz temu, kto zapłaci więcej i w interesującym Cię terminie.

Na początku była tylko mowa, że facet chce iść na transkację "pod stołem" i tylko tego się obawiałaś. Teraz dochodzi wątek, że szkoda Ci dziewczyny.

Będzi Ci głupio, jak zrobisz dobrze dziewczynie i zostaniesz bez działki, z pieniędzmi bez mieszkania. :(

Zgadzam się z tą wypowiedzią :D

Wybieraj tego kto daje większą kasę bo 3 tysiace piechotą nie chodzi.

Pozdrawiam :D

do ms! jak widać problem jest złożony, ale mieszkanie nie jest tylko moje, działka nie będzie tylko moja i dom na niej również . Mąż naciska na 65 tys, ma chłopak prawo... ubieram pancerz i robię co mówi... dzwonię do dziewczyny i wycofuję się z transakcji. dzięki i pozdrawiam.ula.