Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak długo trwała budowa ?

Recommended Posts

1986 - zakup działki i projekt ,

1987 - ruszamy z budową ,

2000 - koniec budowy

2006 - dom 274 m2 pow. całkowitej kompletnie umeblowany

Budowa bez kredytu - jak zaczynaliśmy nie mieliśmy nic , dwie osoby pracowały na nią . Duży wkład własny robocizny .

Poczatek budowy hiperinflacja , ale kto to pamieta .

Start końcem kwietnia, teraz mam nadzieję zamknąć stan surowy. W przyszłym roku lato/jesień potrzebujemy się wprowadzić. Z mojego doświadczenia - nigdy nie pozwólcie na zbyt mało dokładny harmonogram prac. Teraz to podpisywałbym umowę z rozpisaniem na poszczególne dni i poszczególne godziny - że tak się wyrażę. Oszczędza dużo nerwów. Wystarczy zakreślać dni i obciążać odsetkami karnymi.

Za szybko źle, za wolno jeszcze gorzej :lol:

• 1 month później...
A ja chce budować z ytonga, zacząć na początku 2007 i we wrześniu musze tam zamieszkać, bo dzieci musza iść już do nowej szkoły (jedno zaczyna gimnazjum i nie chce go stresować przenosinami w trakcie nauki). Fachowcy mówią, że to sie da zrobić, a znajomi sie pukają w czoło, że mi odbiło. Ktoś budował z ytonga? Jak długo?

A ja chce budować z ytonga, zacząć na początku 2007 i we wrześniu musze tam zamieszkać, bo dzieci musza iść już do nowej szkoły (jedno zaczyna gimnazjum i nie chce go stresować przenosinami w trakcie nauki). Fachowcy mówią, że to sie da zrobić, a znajomi sie pukają w czoło, że mi odbiło. Ktoś budował z ytonga? Jak długo?

Sześć lat. Lipiec 2000 - lipiec 2006.

Długo? Nie, dlatego , że budowa to było w pewnym sensie zagospodarowanie wolnego czasu, sposób na zabicie stresu (praca czasami wykańcza), po pewnym czasie budowa przerodziła się hobby, nowy pomysł na życie małżeństwa z dwudziestoletnim stażem - duży ogród, własny lasek - działka 1,2 ha, uroki wiejskiego życia ......

a na początku był pomysł na domek letniskowy. :lol: