Jarosław Szymborski 13.10.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Drzewko posadzone 4 lata temu, ~1.60m. Odkilku tygodni żółkną igły od dołu od pnia na zewnątrz i ku górze. Jaka może być przyczyna? Szkodniki, choroba....? Od szkodników zastosowałem oprysk, ale nie wiem czy to jest powodem żółknięcia. Bardzo mi zalezy na tej jodełce!!!Proszę o wypowiedzi!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 13.10.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Poczytaj nieco niżej ten sam temat.Mam podobny efekt u swojej jodły.Żółknięcie zatrzymało się na gałązkach w pewnej odległości co by wskazywało, że jodła zrzuca kilkuletnie igły, dokładnie tak jak pisał Mirek Lewandowski.Przy okazji dzięki Mirku za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 13.10.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 tu dyżuruje fachowiec od chorób (nie tylko) iglaków.Naprawdę warto go zapytaćhttp://www.pogotowieogrodnicze.pl/forum/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 14.10.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 tu dyżuruje fachowiec od chorób (nie tylko) iglaków. Naprawdę warto go zapytać http://www.pogotowieogrodnicze.pl/forum/index.php taaaa za kase.....jest wiele porad ogrodniczych...i nie koniecznie przez konto lub smskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 15.10.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 ja też chętnie poczytam .....moje żółknięcie postępuje i też wołam na ratunek....już pisałam wcześniej ale może ....tzn, ciągle mam nadzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.10.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Dzisiaj przyniesiono mi jodłe, koreankę właśnie. Zostało na niej z 10 igieł. Na pytanie, czy była zasilana padła dumna odpowiedź- oczywiście. Ile? A to ja do żony zadzwonię.. No,mówi że dwie garstki posypała Ale tak naprawdę to może być wiele powodów- susza,zalanie systemu korzeniowego, pędraki,opieńka, nawożenie, choroba grzybowa mało prawdopodobna, ale możliwa -fytoftoroza (igły najpierw chlorotyczne, później szaropopielate, na zamierających czerwono-brązowe), osutka-na igłach 2-3 letnich, rdze. Ale tylko fytoftoroza jest "śmiertelna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksyrpo 22.10.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 tu dyżuruje fachowiec od chorób (nie tylko) iglaków. Naprawdę warto go zapytać http://www.pogotowieogrodnicze.pl/forum/index.php taaaa za kase.....jest wiele porad ogrodniczych...i nie koniecznie przez konto lub smskiem za darmo można uzyskać takie odpowiedzi http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,50218614,50218614,0,2.html?v=2 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
femme 08.04.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Ja mam problem z moją jodłą koreańską. Kupiłam ją w listopadzie w donicy w sklepie ogrodniczym, ma około 1m wysokości. Stała w domu przez zimę przy okazji służąc jako drzewko świąteczne. Teraz na początku kwietnia wyniosłam ją na balkon i chcę wysadzić do ogrodu. Jeszcze stojąc w domu zaczęła gubić igły od pnia na niektórych gałązkach. Czy to jest choroba czy może wymiana igieł? Nie była niczym nawożona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.04.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Ja mam problem z moją jodłą koreańską. Kupiłam ją w listopadzie w donicy w sklepie ogrodniczym, ma około 1m wysokości. Stała w domu przez zimę przy okazji służąc jako drzewko świąteczne. Teraz na początku kwietnia wyniosłam ją na balkon i chcę wysadzić do ogrodu. Jeszcze stojąc w domu zaczęła gubić igły od pnia na niektórych gałązkach. Czy to jest choroba czy może wymiana igieł? Nie była niczym nawożona. Całą zime? Dziwne, że jeszcze jakieś igły ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
femme 08.04.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Dlaczego? Tak mi poradzono w sklepie ogrodniczym, żeby wynieść ją dopiero na wiosnę, ponieważ podczas świąt wypuściła nowe odrosty i chodziło o to żeby nie przemarzły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts