Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żółknąca jodła koreańska

Recommended Posts

Drzewko posadzone 4 lata temu, ~1.60m. Odkilku tygodni żółkną igły od dołu od pnia na zewnątrz i ku górze. Jaka może być przyczyna? Szkodniki, choroba....? Od szkodników zastosowałem oprysk, ale nie wiem czy to jest powodem żółknięcia. Bardzo mi zalezy na tej jodełce!!!

Proszę o wypowiedzi!!

Dzisiaj przyniesiono mi jodłe, koreankę właśnie. Zostało na niej z 10 igieł. Na pytanie, czy była zasilana padła dumna odpowiedź- oczywiście. Ile? A to ja do żony zadzwonię.. No,mówi że dwie garstki posypała :D

Ale tak naprawdę to może być wiele powodów- susza,zalanie systemu korzeniowego, pędraki,opieńka, nawożenie, choroba grzybowa mało prawdopodobna, ale możliwa -fytoftoroza (igły najpierw chlorotyczne, później szaropopielate, na zamierających czerwono-brązowe), osutka-na igłach 2-3 letnich, rdze. Ale tylko fytoftoroza jest "śmiertelna"

tu dyżuruje fachowiec od chorób (nie tylko) iglaków.

Naprawdę warto go zapytać

http://www.pogotowieogrodnicze.pl/forum/index.php

taaaa za kase.....jest wiele porad ogrodniczych...i nie koniecznie przez konto lub smskiem :lol:

za darmo można uzyskać takie odpowiedzi

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,50218614,50218614,0,2.html?v=2

pozdrawiam

• 2 years później...
Ja mam problem z moją jodłą koreańską. Kupiłam ją w listopadzie w donicy w sklepie ogrodniczym, ma około 1m wysokości. Stała w domu przez zimę przy okazji służąc jako drzewko świąteczne. Teraz na początku kwietnia wyniosłam ją na balkon i chcę wysadzić do ogrodu. Jeszcze stojąc w domu zaczęła gubić igły od pnia na niektórych gałązkach. Czy to jest choroba czy może wymiana igieł? Nie była niczym nawożona.

Ja mam problem z moją jodłą koreańską. Kupiłam ją w listopadzie w donicy w sklepie ogrodniczym, ma około 1m wysokości. Stała w domu przez zimę przy okazji służąc jako drzewko świąteczne. Teraz na początku kwietnia wyniosłam ją na balkon i chcę wysadzić do ogrodu. Jeszcze stojąc w domu zaczęła gubić igły od pnia na niektórych gałązkach. Czy to jest choroba czy może wymiana igieł? Nie była niczym nawożona.

Całą zime? Dziwne, że jeszcze jakieś igły ma. :o