wodnik17 13.10.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Poszukuję sposobu na odnowienie wanny żeliwnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 15.10.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Są specjalne farby do tego celu. Kiedyś wykorzystali to moi rodzice. Nie polecam. Wanny nie da się pomalować porządnie w łazience. Będzie dosyć drogo a efekt mierny. Nie lepiej kupić nową wannę? Niestety nie pamiętam nazwy specyfiku. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.10.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Witam. jeszcze niedawno w każdej "GW" było ogłoszenie o naborze do pracy własnie przy renowacji wanien nowš metodš. Goć poszukiwał przedstawicieli na województwa. A on był z Poznania. Ale na czym to polega - nie wiem. A może jeszcze się ogłasza? Nie wiem, bo nie czytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes 17.10.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 ja też swego czasu odświeżałem wannę - lecz stalową; została zarysowana na tyle głęboko że pojawiła się brzydka rdza na środku wanny; odtłuściłem dokładnie i przemalowałem parokortnie emalią w spray'u; są takowe w dobrych sklepach z lakierami; jest to specjał do tego typu robót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zes 17.10.2006 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 no jeśli w żeliwnej wannie pojawiły się już takie zagłebienia (ubytki) spowodowane np.: czyszczeniem przy pomocy fosolu - to raczej trudno będzie coś sensownego zrobić - wiem z doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyfer 01.11.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 Poszukuję sposobu na odnowienie wanny żeliwnej Witam! A jaki jest stan tej wanny? Czy są już "prześwity" tzn. miejsca w których warstwa emalii jest tak cienka, że niemal przezroczysta? Czy są "odpryski" czy zarysowania aż do metalu ? Jeśli w/w nie ma, to dobry efekt daje naniesienie na uprzednio umytą z miekkich osadów wannę - SANSED-u rozcieńczonego wodą i pozostawienie na chwilę, a nastepnie przetarcie szmatką nasączoną wodą i dokładne spłukanie. Po tym zabiegu wanna jest czysta i śnieżnobiała, ale bez połysku, tak więc warto ją jeszcze przepolerowaćl, a to zarówno dla połysku jak ułatwienia sobie póxniejszego utrzymania wanny w czystości ( na gladkiej powierzchni trudniej osadza się osad i łatwiej jest go zmyć). Jesli warstwa emalii jest miejscami zużyta (prześwitująca) lub są "odpryski" czy też głebokie zarysowania to należy je wczesniej uzupełnić specyfikami przeznaczonymi do tego celu; niestety nie wiem co na rynku się proponuje obecnie; nanoszenie specyfiku, o ile to możliwe, to tylko wałeczkiem z gąbki, cienkimi warstwami, kilkukrotnie, potem można jeszcze przeszlifować i zapolerować. Róznic w odcieniach bieli, jesli takie będą się uwydatniały, nie da sie już chyba przeskoczyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.11.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Przeszukaj archiwum.Kiedyś pisałem i stosowałęm 2 komponentowa farba Beckersa, nazwy nie pamiętam.Drogie jak diabli - ok 160 pln opakowanie (komplet).2 dni roboty - i jakośc to wyglądało...Ekspoloatacyjnie poprawne, ale trzeba idealnie robić, zero pyłów wokół, dwa dni wiszenia z głową w dół. (szlifowanie/ matowienie powierzchni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.11.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 za 160 złotych kupisz sobie nową wannę blaszaną już pomalowaną w fabryce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyfer 14.11.2006 02:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 wanna "blaszana" różni się zasadniczo od wanny żeliwnej; do tego dochodzą jeszcze koszty wymiany; wszystko zależy od indywidualnych upodobań. (nie polecam też oczywiście drogich środków regeneracyjnych )Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmiodek 24.11.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Ja też odświeżałem specjalną emalią. Efekt był niezły a przede wszystkim zadziwiająco dla mnie trwały - już z 8 lat jest ok. Konieczność odnowienia moze wynikać np. z tego (jak u mnie) że wanna sięga od ściany do ściany i kafelki zostały położone na wierzchu bez skuwania. po prostu wanny sie teraz nie da wymienić bez zdjęcia kilku rządów kafelków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 02.12.2006 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Nie pamietam gdzie , ale widziałem w necie stronę faceta który odnawiał stare wanny metalowe kładąc akryl na całej powierzchni wewnętrznej wanny . Na stronie internetowej wyglądało to nawet ładnie . No i wanna nie była demontowana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlosu 09.07.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 kładąc akryl na całą powierzchnię to chyba chodzi o wkład do wanny- nową wannę akrylową wklejaną do starej, dobrze wygląda bo jak nowa wanna a nic w łazience zmieniać nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 11.07.2012 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Ja kiedyś zatrudniłem takiego fachowca od renowacji wanny żeliwnej jakąś specjalną farbą . Nikomu nie polecam efekt dobry na kilka miesięcy. Po tym czasie farba zaczęła na dnie wanny odchodzić płatami. I teraz mam mam piękną łazienkę z ohydnie wyglądająca wanną. A spowodowane to jest głównie tym, że oryginalnie wanna była zielona, została pomalowana na biało i teraz mam białą wannę z zielonym dnem ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts