Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

renowacja wanny

wodnik17

Recommended Posts

Witam.

jeszcze niedawno w każdej "GW" było ogłoszenie o naborze do pracy własnie przy renowacji wanien nowš metodš. Goœć poszukiwał przedstawicieli na województwa. A on był z Poznania.

Ale na czym to polega - nie wiem. A może jeszcze się ogłasza? Nie wiem, bo nie czytam.

ja też swego czasu odświeżałem wannę - lecz stalową; została zarysowana na tyle głęboko że pojawiła się brzydka rdza na środku wanny; odtłuściłem dokładnie i przemalowałem parokortnie emalią w spray'u; są takowe w dobrych sklepach z lakierami; jest to specjał do tego typu robót

• 2 weeks później...
Poszukuję sposobu na odnowienie wanny żeliwnej

Witam! A jaki jest stan tej wanny? Czy są już "prześwity" tzn. miejsca w których warstwa emalii jest tak cienka, że niemal przezroczysta? Czy są "odpryski" czy zarysowania aż do metalu ? Jeśli w/w nie ma, to dobry efekt daje naniesienie na uprzednio umytą z miekkich osadów wannę - SANSED-u rozcieńczonego wodą i pozostawienie na chwilę, a nastepnie przetarcie szmatką nasączoną wodą i dokładne spłukanie. Po tym zabiegu wanna jest czysta i śnieżnobiała, ale bez połysku, tak więc warto ją jeszcze przepolerowaćl, a to zarówno dla połysku jak ułatwienia sobie póxniejszego utrzymania wanny w czystości ( na gladkiej powierzchni trudniej osadza się osad i łatwiej jest go zmyć). Jesli warstwa emalii jest miejscami zużyta (prześwitująca) lub są "odpryski" czy też głebokie zarysowania to należy je wczesniej uzupełnić specyfikami przeznaczonymi do tego celu; niestety nie wiem co na rynku się proponuje obecnie; nanoszenie specyfiku, o ile to możliwe, to tylko wałeczkiem z gąbki, cienkimi warstwami, kilkukrotnie, potem można jeszcze przeszlifować i zapolerować. Róznic w odcieniach bieli, jesli takie będą się uwydatniały, nie da sie już chyba przeskoczyć.

Pozdrawiam.

Przeszukaj archiwum.

Kiedyś pisałem i stosowałęm 2 komponentowa farba Beckersa, nazwy nie pamiętam.

Drogie jak diabli - ok 160 pln opakowanie (komplet).

2 dni roboty - i jakośc to wyglądało...

Ekspoloatacyjnie poprawne, ale trzeba idealnie robić, zero pyłów wokół, dwa dni wiszenia z głową w dół. (szlifowanie/ matowienie powierzchni)

• 2 weeks później...

Ja też odświeżałem specjalną emalią. Efekt był niezły a przede wszystkim zadziwiająco dla mnie trwały - już z 8 lat jest ok.

Konieczność odnowienia moze wynikać np. z tego (jak u mnie) że wanna sięga od ściany do ściany i kafelki zostały położone na wierzchu bez skuwania. po prostu wanny sie teraz nie da wymienić bez zdjęcia kilku rządów kafelków...

• 2 weeks później...
  • 5 years później...
Ja kiedyś zatrudniłem takiego fachowca od renowacji wanny żeliwnej jakąś specjalną farbą . Nikomu nie polecam efekt dobry na kilka miesięcy. Po tym czasie farba zaczęła na dnie wanny odchodzić płatami. I teraz mam mam piękną łazienkę z ohydnie wyglądająca wanną. A spowodowane to jest głównie tym, że oryginalnie wanna była zielona, została pomalowana na biało i teraz mam białą wannę z zielonym dnem ;/