Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

biologiczne preparaty

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Ale czy te preparaty działają. Mam duże wątpliwości. W mojej ocenie do szkoda wydawać forsę na te preparaty. Oczyszczanie ścieków to nic innego jak chodowla mikroorganizów. Ścieki są naturalnie bogate w związki biogenne - azot, fosfor. Wodą do podlewania do chyba nigdy nie będzie. Ale podlewać można też ściekami. Co ciekawe, taką możliwość przewidują także przepisy - ustawa prawo wodne - w rozdziale o rolniczym wykorzystaniu ścieków. Ale tylko ścieków bytowo-gospodarczych. Tylko czy chcecie grilować na trawniku podlanym ściekami z szamba? To już lepiej oczyszczalnia ścieków. Zdaje się że z szamba można wykonać dreny rozsączające i po problemie. Szambo będzie pracować jak osadnik zatrzymujący osady, a wody nadosadowe grawitacyjnie będą infiltrować w profil glebowy. Pytanie o poziom wód gruntowych i o rodzaj gruntu (glina czy piasek).

Anonim powyżej:

Te preparaty działają właśnie dokładnie tak, jak oczyszczalnia przydomowa. Powodują rozkład czegoś tam i opadnięcie osadów na dno, pozostawiając mniej lub bardziej klarowną ciecz na górze. I tą właśnie cieczą (identyczną z tym co jest rozsączane w oczyszczalni przydomowej) właśnie teoretycznie można podlewać.

Skoro nie podoba ci się takie podlewanie, to nie powinna ci się podobać także idea oczyszczalni przydomowej.

Ja stosuję w szambie biolatrin, głównie ze względów estetyczno - zapachowych. Działa.

Pzdr.