Bartus8 14.04.2003 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Posiadam przydomowe szambo,niema perspektyw na kanalizację.Wiem,że są biologiczne preparaty które utylizują ścieki.Może ktoś poda nazwę jakiegoś środka który skutecznie zmieni ścieki na wode do podlewania trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.04.2003 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 My stosujemy Biolatrin.W Castoramie kosztuje ( w Katowicach) 24 zlocisze.Czy z tego sie nadaje woda do podlewania to nie wiem.Mamy POŚ i nie patrzylem co z tego wyplywa ze studzienki rozdzielczej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 15.04.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 np. Septifos 5zł za porcję na 2 tyg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Ale czy te preparaty działają. Mam duże wątpliwości. W mojej ocenie do szkoda wydawać forsę na te preparaty. Oczyszczanie ścieków to nic innego jak chodowla mikroorganizów. Ścieki są naturalnie bogate w związki biogenne - azot, fosfor. Wodą do podlewania do chyba nigdy nie będzie. Ale podlewać można też ściekami. Co ciekawe, taką możliwość przewidują także przepisy - ustawa prawo wodne - w rozdziale o rolniczym wykorzystaniu ścieków. Ale tylko ścieków bytowo-gospodarczych. Tylko czy chcecie grilować na trawniku podlanym ściekami z szamba? To już lepiej oczyszczalnia ścieków. Zdaje się że z szamba można wykonać dreny rozsączające i po problemie. Szambo będzie pracować jak osadnik zatrzymujący osady, a wody nadosadowe grawitacyjnie będą infiltrować w profil glebowy. Pytanie o poziom wód gruntowych i o rodzaj gruntu (glina czy piasek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Anonim powyżej:Te preparaty działają właśnie dokładnie tak, jak oczyszczalnia przydomowa. Powodują rozkład czegoś tam i opadnięcie osadów na dno, pozostawiając mniej lub bardziej klarowną ciecz na górze. I tą właśnie cieczą (identyczną z tym co jest rozsączane w oczyszczalni przydomowej) właśnie teoretycznie można podlewać.Skoro nie podoba ci się takie podlewanie, to nie powinna ci się podobać także idea oczyszczalni przydomowej. Ja stosuję w szambie biolatrin, głównie ze względów estetyczno - zapachowych. Działa. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts