nata76 13.10.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 MArzy mi sięw domu podłoga z desek. POdoba mi się najbardziej ze wszystkich podłoga z desek sosnowych lekko wybielonych,ale z widocznymi ciemnymi sekami. Uwielbiam tez podłogi olejowane. Mam pytanie.Czy sosna nie jest za miękka na olejowanie?czy olejowanie przyciemni jej kolor?Czy są jakies oleje(olejowoski itp.) ,które nadadzą jej jasny kolor i sprawią ,że tak mocna nie bedzie "pomarańczowieć"? I jeszcze jedno pytanie. Na razie mamy mury domu, w tym roku planujemy stan zamkniety,wykończenia na wiosne i przeprowadzka pod koniec przyszłego roku.Czy to nie bedzie za wcześnie na położenie desek? No i jeszcze,czy,w zw. z powyższym,czyli swiezością domu, lepiej kłaść na legarach,czy na czyms innym? Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Acha, dodam,ze nie straszne mi wgniecenia i pekniecia, lubię to w podłodze. Sprzedam nerkę lub któres z dziecioków ,ale paneli nie położę. Bo...mam je teraz, głupia ja, położone w mieszkaniu na...starym parkiecie...Chyba mnie wtedy zamroczyło!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 14.10.2006 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Sosna olejowana to dobry pomysł ale barwienie jej jest zbyteczne. Aby rozjaśnić sosnę i zapobiec póżniejszym zmianom kolorystycznym wystarczy skorzystać z ługu do drewna miękkiego. Potem ługowaną podłogę pokrywamy olejem naturalnym lub - aby zachować jasny wygląd - olejem białym. Na pytanie dotyczące planów budowlano-inwestycyjnych trudno odpowiedzieć - wszystko zależy od mnóstwa czynników. Decyzję o możliwości montażu podłóg drewnianych podejmujemy w oparciu o wiedzę z kilku ważnych zagadnień: - izolacji przeciwwilgociowych: sposób wykonania; - grubości całkowitej wylewek; - sposobu wietrzenia stropów/wylewek; - wilgotności/temperatury powietrza; - wilgotności/twardości wylewek; - harmonogramu prac wykończeniowych: prawidłowo podłogi drewniane montujemy po wszystkich pracach "mokrych" (gipsy, tynki, płytki itp.). Sposób wykonania podłogi: łatwiej i taniej będzie kleić na wylewkę betonową. Konstrukcja legarowa wymaga grubszych desek i ekipy z "olejem w głowie" (mocowanie/poziomowanie legarów wymaga precyzji - od tego zależy akustyka/wygląd naszej podłogi). Koszt wykonania podłogi legarowej jest oczywiście dużo wyższy. ...Sprzedam... ...któres z dziecioków... A po jakim kursie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr J. 15.10.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Ja wogóle nie polecam sosony. mam i nie był to dobry pomysł. Chyba ze nie przeszkadzają Ci dziury w podłodze, a robia sie one od wszytskiego. A jezeli masz małe dzieci to podłoga ucierpi jeszcze bardziej. Ja drugi raz nie połozyłbym sosny, tylko coś twrdszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nata76 15.10.2006 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Dziękuję za odpowiedzi!!!!! Boorg,liczyłam po cichy na Ciebie Piotr, chyba jakas wyrodna gospodyni domowa jestem,bo mnie tam dziury nie przeszkadzają,albo,powiedzmy, wynagradza mi je widok przepieknego drewna na podłodze. Sosona, zwłaszcza taka bielona, ma po prosu idealną dla mnie kolorystykę..... Musże sobie o tym ługowaniu poczytać i naszemu MAjstrowi "złotej rączce" podsunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 15.10.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Boorg, a co myślisz o podłodze z desek modrzewiowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr J. 15.10.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Ja to rozumie, ale można mieć piekne drewno na podłodze , nie majšc sosny.Sš inne gatunki równie piekne i twardsze, ale ... każdy ma swój zamysł i gust, ja tylko napisałem o swoich odczuciach względem mojej podłogi sosnowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarSopel 16.10.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 WitamPlanuję poolejować deski sosnowe, ale mam jeden problem miejscami na nich występuje sinizna. Może ktoś wie o jak sie tego pozbyć, zna preparaty, gdzie można ewentualnie coś takiego kupićZ góry dziękiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 22.10.2006 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 ...Planuję poolejować deski sosnowe, ale mam jeden problem miejscami na nich występuje sinizna. Może ktoś wie o jak sie tego pozbyć, zna preparaty... Jedyny sposób to barwić drewno. Sinizna, to poważny defekt estetyczny i fatalnie wygląda pod olejem (a pod lakierem wodnym jeszcze gorzej ) . Po barwieniu będzie mniej widoczna. P.S. Nigdy nie widziałem jak ług działa na siniznę. Wiele malutkich przebarwień znika po ługowaniu - może zniknie i sinizna... . Info dla Sloneczko: Modrzew jest OK. Jeżeli nie przeszkadza Ci, że jest miękkim drewnem i lubisz ciepły kolor podłogi, będziesz zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 07.08.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Jeśli macie zdjęcia podłogi z sosny bielonej (bądź wybielonej) proszę o wrzucenie ich na forum bądż na mój adres mailowy [email protected]. Palnujemy założyć w pokojach na poddaszu właśnie sosnową podłogę na legarach (desku suszą się już dwa lata). Wiem, że sosna z biegiem lat ciemnieje i nabiera niezbyt atrakcyjnego żółtego koloru, może gdyby ją wybielić choćby tym ługierm, o którym pisał Boorg, wyglądałby lepiej, ale póki co dalibóg nie wiem jak taka bielona sosenka wygląda, więc proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 07.08.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Jeśli macie zdjęcia podłogi z sosny bielonej (bądź wybielonej) proszę o wrzucenie ich na forum bądż na mój adres mailowy [email protected]. Palnujemy założyć w pokojach na poddaszu właśnie sosnową podłogę na legarach (desku suszą się już dwa lata). Wiem, że sosna z biegiem lat ciemnieje i nabiera niezbyt atrakcyjnego żółtego koloru, może gdyby ją wybielić choćby tym ługierm, o którym pisał Boorg, wyglądałby lepiej, ale póki co dalibóg nie wiem jak taka bielona sosenka wygląda, więc proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 07.08.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 A tu popatrz: http://tiny.pl/hhpp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 07.08.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Gdzieś mi się posty zdublowały ale dziękuję bardzo Słoneczko, nawiasem mówiąc sama mogła na to wpaść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 14.08.2009 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Boorg, czy te wszystkie zabiegi, wybielające sosnę, możemy spokojnie wykonać samodzielnie, czy też lepiej zatrudnić do tego fachowca? Dokładnie mówiąc, chodzi mi o ługowanie, olejowanie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts