pkm 19.02.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Właściciel tego dziennika pewnie juz tu nie zagląda...,,smacznie sobie mieszka" , ale jako że dziennik jest przewodnikiem dla innych pozwole sobie zwrocić uwage na pewien detal tego budynku, który jest czesto źle wykonywany. Problematyczny jest strop nad wykuszem przy kuchni, z zamieszczonych zdjęć nie wynika jasno jaka jest zastosowana izolacja termiczna w tym miejscu,jest to niestety potencjalny duuuży mostek termiczny . Ze zdjęć wylewania stropu wynika że wykonany jest nad wykuszem strop teriva, wiec poziom stropu w wykuszu jak i wewnątrz budynku jest taki sam, chcąc poprawnie zaizolować ten element, izolacja termiczna nad wykuszem powinna być min 12-15cm, w tej sytuacji wykonanie takiej izolacji spowoduje wystąpienia progu w drzwiach balkonowych. Aby tego uniknąć nalezałoby nad wykuszem zastosować strop wylewany monolityczny grubości 12cm w ten sposób uzyskujemy 12-13cm na izolacje stropu nad wykuszem. Należy oczywiście pamiętać o perfekcyjnym zaizolowaniu przeciwwodnym, to bardzo wrażliwy element tego budynku. AA tak pozatym domek wykonany bardzo starannie, z dużym smakiem...brawo!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 13.05.2009 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Ha ktoś mi sie do dziennika wpisał a nie do komentarzy i dopiero to zobaczyłam . Strop nad samym wykuszem jest wykonany w monolicie bo nie dało sie belek pod terrive dobrze ułożyć . Zaizolowany jest od góry 8-10 cm warstwą Vapotherm XR a dodatkowo juz wewnątrz sufit jest obniżony i pod samym wykuszem jest 15 cm wełny Superrodk Rockwoola . Od przodu balkonu jest 15cm Platinum+, więc bariarka będzie lekko cofnieta i przymocowana do ściany wyłącznie (nikt nie będzie się na niej wieszał . Balkon ma izolację przeciwwodną w systemie sopro - sprawdzone jescze przed ułożeniem płytek- w najwieksze ulewy i sniegi nic nie zacieka . No to napisałam coś w dzienniku po długich miesiącach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts