Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczeliny między płytami styro - czym wypełnić

pytalski

Recommended Posts

witam, dociepliłem sufit na nieogrzewanej werandzie płytami styropianowymi.

zdarza się że gdzieniegdzie płyty nie dolegają do siebie na styk - są szczeliny 2-4 mm.

czy wypełniać je np pianką czy w jakiś inny sposób?

w większe szczeliny jest wciśnięty cieńszy styropian - co zrobić z tymi wąskimi?

sytuacja beznadzejna, bo pianka się nie nadaje, też nie dotniesz paseczków 2-4mm, chyba 4 opcje

1) zdjąc i ponownie dokładnie położyć styropian na ścisk :-?

2) dać nowy styro frezowany

3) dać na to jeszcze płyty styro z przesunięciem (na mijankę)

4) zdjąć płyty zrobić kawałek frezu w nich :-? i zamontować ponownie

Ja kupiłem taką piankę, którą sie daje pod panele podłogowe -10 arkuszy 3 mm i 10 arkuszy 6 mm. Należy to potem pociąć w paski szerokości takiej jaka jest grubość styropianu. Bardzo dobrze się te paski wkłada w szczeliny.

myślałem o piance montażowej (takiej do okien)

czy może poszerzyć te szczeliny do ok 1 cm i siknąć w nie piankę montażową?

Dlaczego pianka się nie nadaje? Wg mnie tylko pianka.

1) ta rurka do wprowadzania pianki ma większą średnicę niż te 2-4mm, coś około 6,7mm

2) pianka montażowa ma wysoką rozprężalność, więc nie wiem czy Ci się uda to dobrze zrobić

1) pianka z pistoletu

2)pianka niskoprężna

spróbuj może kup klej i siatke takie jak sie stosuje pod tynk szlachetny i całość sufitu wyrównaj i w szczeliny też wciśnij trochę tego kleju przed położeniem siatki

i wszystko po wyschnięciu pomaluj .powinno byc ok i sufit też równy

co z tego ,że ładnie wygląda jak szczeliny wypelnione klejem nie spelniaja roli ochronnej dla ciepła?

Wg mnie lepij by było gestym klejem przejechać po styro tak aby zatkać szczeliny klejem na głębokośc 2-3mm.wtedy powietrze uwięzione w tej szczelinie spelni swa role izolatora

........................... Należy to potem pociąć w paski szerokości takiej jaka jest grubość styropianu. Bardzo dobrze się te paski wkłada w szczeliny.

zajefajny pomysł ............. :lol: :lol: :lol:

uwięzione w tej szczelinie spelni swa role izolatora

:lol: :lol: :lol:

niskorozprężna pianka pistoletowa

Dlaczego pianka się nie nadaje? Wg mnie tylko pianka.

1) ta rurka do wprowadzania pianki ma większą średnicę niż te 2-4mm, coś około 6,7mm

2) pianka montażowa ma wysoką rozprężalność, więc nie wiem czy Ci się uda to dobrze zrobić

1) pianka z pistoletu

2)pianka niskoprężna

Własnie tak.

Całą chałupę po ociepleniu styropianem tak zapiankowałem. Pianka z rurką nadaje się do "grubszych" rzeczy.

z tego co słyszałem to pianka się rozpręża pochłaniając wilgoć, dlatego dobrą sprawą jest zwilżenie miejsc przed zapianowaniem. Zakładamy iż te płyty są bardzo suche, więc rozprężanie nie musi być aż tak silnie. Sam proces rozprężania jest pożyteczny bo super podociska styropian, kwestia czy nie rozwali nam tego styropianu. a może warto zrobić próbę i się wyjaśni...