Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pistacjowego zawrótu głowy Dabell

dabell

Recommended Posts

• Odpowiedzi 448
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja nie mogę odżałować, że nie zdążyłam z pierwszym wpisem :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Bardzo się cieszę Dabell, że rozpoczęliście budowę Waszych pistacji. Muszę przyznać, że te wykopy jakoś znajomo mi wyglądają :wink: :wink: :wink: :p , zwłaszcza wykusz. :p :p :p :p :p Czekam z nieceierpliwością na dalsze zdjęcia i relacje. Widzę też, że przyspawaliście bednarkę- super. Już nie mogę się doczekać wyglądu Waszej wersji domku.

Trzymam kciuki za pogodę, choć najgorsze (wykopy) już za Wami. Teraz pójdzie szybciutko, zwłaszcza, że macie taką ekipę.

pozdrowionka dla Was obojga

ps. mam nadzieję, że wkrótce się zobaczymy. Za tydzień będziemy kryć dachówką więc trzymam za słowo :wink: :p

Tabalugo

będę wyliczać :-) - schody i łazienka, wg. Tabalugi :lol: , schowek - wg. Tabalugi :lol:, wieniec pod murłaty - wg. Tabalugi :lol: (skonsultowane z kierownikiem :-)), podniesienie ścianki kolankowej - zobaczymy jak wyjdzie, ale biorę pod uwagę :-) - Marcin jeszcze tego nie wie 8), spiżarka - a raczej jej brak - wg. Tabalugi 8) - jeszcze? :D

:lol:

Gratuluję rozpoczęcia robót! 8)

Teraz dołaczysz do grona osób, co to oglądają prognozę pogody w obawie czy nie będzie za zimno, za mokto itp...

Do osób, co liczą złotówki i patrzą jak "kupka" pieniędzy zamienia się w coś bardziej namacalnego.. :wink:

Fajne bloczki i ławy! Powodzenia! 8)

kze

hopla pogodowego to ja już mam od jakiegoś czasu :-), oglądałam nawet statystyki pogodowe dla Wrocławia od 1959 roku :lol: .

Mam jedynie nadzieję, że aura tego roku będzie sprzyjająca, a zima taka jak poprzednia to trafia się raz na 25 lat :-? .

W tym roku jeszcze dochodzi ruletka - na kiedy uda się zamówić materiał do budowy :roll: . We Wrocławiu jest jakieś szaleństwo - np. wełna już na marzec :o .

pozdrawiam serdecznie

dabell

Witam :D Faktycznie tempo macie zawrotne - wszystko wzorowo i pod kontrola :D

CO do gliny - nic nie wywoz. Nigdy nie wiesz na co sie przyda. Dosc wysoko bedziesz miec sciany fundamentowe, wiec i ogrod mozesz roznie ksztaltowac. Humus to skarb - nie wywoz go tylko zostaw sobie pod ogrodek. A gliny zawsze bedziesz sie mogla pozbyc na koncu budowy - jak juz bedziesz wiedziec na pewno, ze sie nie przyda :wink:

Dzięki za rady :-).

Chyba faktycznie wstrzymam się z wywozem, tylko uporządkuję w górkę w jednym miejscu. Humusu mam bardzo dużo i świetnej jakości, nasz wykonawca się pytał, czy przypadkiem nie chcemy się pozbyć :D . Klasa bonitacyjna IIIa iIIIB, uprawiana od wielu lat - więc mam skarb :p .

Mam również usypaną w odrębnej górce ziemię, która była na styku humusu i gliny - czyli wymieszana. Też się przyda.

pozdrawiam

dabell

KZE

łatwo się wydaje, to fakt... aż strach pomyśleć co będzie dalej, szczególnie biorąc pod uwagę nasze tendencje, by było zrobione porządnie i z dobrych materiałów...czyli niestety nie tanio. Muszę się nauczyć trudnej sztuki kompromisów budowlanych :-? , że będzie więcej niż liczyliśmy w kosztorysie, to nawet się nie łudzę... :roll: .

pozdrawiam ciepło

dabell

Iga

ja mam nawet plik w excelu, który liczy współczynnik U - czyli przenikalności cieplnej dla ściany, w zależności od użytego materiału i ocieplenia (uwzględniający współczynnik lambda i grubość danych materiałów), który oblicza również oszczędności z tytułu użycia grubszego ocieplenia niż zakładane, uwzględniając parametry kotła gazowego :lol: 8) . To się nazywa mieć fizia :lol: . Ale to zboczenie :roll: zawodowe - lubię podejmować decyzje na racjonalnych podstawach :p .