Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pistacjowego zawrótu głowy Dabell

dabell

Recommended Posts

AgaB - daj znać co u Ciebie :-) w sprawach budowlanych.

Jakoś nie możemy się spotkać. A mój syn coś ostatnio mi o Twojej córze dużo mówi 8) :roll: , wiem coś jeszcze... :lol: 8) Dzieci nam szybko rosną - już ten wiek :roll: ?

pozdrawiam

Dabell

Hejo Izo,

Dzięki, że o mnie troche pytasz... papierologia zbliżona do końca, jeszcze z jedno dwa spotkania z architektem i pozwolenie na budowę bedziemy składać ... mam nadzieję że do marca sie uda, chociaż ostatnio nasz pan budowlaniec wspominał że może się zdarzyć iz wejdą dopiero ok. maja. No zobaczymy najwyżej bedize troche czasu na papiery do banku i takie tam rózne niespodzianki... postawilismy szkielet baraczku na działce, na wiosnę się go obije, tato juz zbił szkielet WiCka i tez akurat wiosna stanie... obliczylismy materiał na ogrodzenie i pewnie zaraz bedziemy kupować a u ojca moge przechowac siatke itp.. zawsze to troche taniej niż za pół roku..

:roll:

A dzieci jak zauważyłaś rosną jak na drożdżach i ciągle coś kombinują z racji swego wieku... :lol: No cóż tęsknią do towarzystwa... moja mała po wyjściu z przedszkola pyta do kogo dziś idziemy i czy Zuzia, Damian albo inne towarzystwo może ją odwiedzić hihihih :wink:

No i oczywiście jestem pełna podziwu i składam najszczersze gratulacje z powodu Twojej budowy,,, Pędzisz jak odrzutowiec i naprawdę jest czego pozazdrościć... Cieszę się że idzie Wam tak dobrze, i naprawdę gratuluję.

Pozdrawiam AgaB

• Odpowiedzi 448
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Zdrowia i uśmiechu dla całej rodzinki i spełnienia marzeń! No i dalszych wpaniałych postępów budowlanych!!! :D

życzy Iga

[/b]

http://i51.photobucket.com/albums/f377/iga9/loski_ok_d.jpg

WESOŁYCH ŚWIĄT I MNÓSTWA PREZENTÓW

http://s147.photobucket.com/albums/r300/patomex/mikzielony1_d.jpg

Niech te święta tak wspaniałe, będą całe jakby z bajek,

Niechaj gwiazdka z nieba leci, niech Mikołaj tuli dzieci,

Biały puch niech z góry spada, niechaj piesek w nocy gada,

Niech choinka pachnie pięknie, no i radość będzie wszędzie.

Tomek :wink:

Spokojnych, zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia, dużo rodzinnego ciepła i miłości oraz samych najlepszych chwil w Nowym Roku dla całej Rodziny

oraz bezproblemowego wykańczania domku i rychłej przeprowadzki. Abyście następne święta spędzali już przy świetle i cieple kominka

http://kartki.p3.pl/kartki/15/735.gif

Kochani !!!

Cudownych Świąt Bożego Narodzenia

Rodzinnego ciepła i wielkiej radości,

Pod żywą choinką zaś dużo prezentów

A w Waszych pięknych duszach wiele sentymentów.

Świąt dających radość i odpoczynek oraz nadzieję na Nowy Rok,

żeby był jeszcze lepszy niż ten, co właśnie mija.

Całym Waszym Rodzinom życzę z całego serca

Iza

http://ekartki.sarbak.pl/kartki/21/389.jpg

• 3 weeks później...

Gratuluję własnych czterech kółek. To może do nas też będziesz częściej zaglądac? :p :p

Schody bardzo ładne i wygodne, o czym sama się przekonałam :wink: :wink: :wink:

No i nie ma to jak sąsiedzki nadzór. To teraz z niecierpliwością czekamy na zdjęcia domku w nowej szacie- z czapeczką.

P.s Iza, jeszcze raz bardzo dziękuję za cenne uwagi i wskazówki dotyczące okien. Melduję posłusznie, że już zamówione, zapłacone- 70% bez problemu. Teraz tylko czekamy na montaż- dopiero 28 lutego :o :o :o :o . Wynika więc z tego, że jednak nas wyprzedzicie :-? :-?

pozdrawiam i buziaczki :p :p

Witaj Dabell,

mam gorącą prośbę odnośnie schodów. Prosze napisz mi ich wymiary tj.szer. i wys schodka oraz ile ich jest z parteru do spocznika i ile ze spocznika na poddasze??? Jak daleko schody siegają na poddaszu, a dokładniej w jakiej odległości konczą sie od drzwi do pokoiku. Mam wrażenie, ze sa dość blisko tych drzwi??

Powoli ruszamy z budowa naszych Pistacji (G) z garażem i teraz musimy zdecydować sie na zmiany w projekcie.

dzieki

Plento

Plento - schody robiliśmy na końcu - po gotowym stropie, ponieważ w związku ze zmianą wysokości (w projekcie jest monolit gr. 15 cm a my mamy ok. 30 cm - teriva, a ponadto budowaliśmy z silikatów o wysokości bloczka 22 cm a porotherm ma 25 - mamy inną wysokość parteru) zmienił się rozkład i ilość schodków - musieliśmy dodać jeden. Tabaluga miała strop Acermana, który jest niższy od terivy, więc też miała inaczej. Zamieszczę zdjęcia i spróbuję wymierzyć. Wysokość stopni schodów wyszła chyba 17,5 cm. Schody wyszły na hol, ostatni schodek ścięłam, właśnie by poprawić dostęp do gabinetu na parterze i jest ok - na zdjęciach będzie widać. Natomiast spocznik wyszedł na wysokości ok. 165-170 - bez wylewek - czyli na gotowo będzie ok. 1,5m wysoki - super wygodne pomieszczenie się zrobiło, będzie bardzo dużo miejsca. Nie zrobimy ściany murowanej, bo nie chcemy zabierać miejsca na cegłę schodach. Zrobimy lekką konstrukcję z płyt OSB, zawsze to zysk miejsca. Schody są super.

Marzka - temat oczyszczalni jeszcze nie ruszony - polecono nam firmę Eco Motyl - do projektu i ewentualnie kupna (mają też niemiecką trzykomorową oczyszczalnię biologiczną). Będziemy się orientować. Mamy zamiar pojechać do Oleśnicy do Poliplastu. O bioeko też myślałam. Może udałoby się razem coś podziałać - zawsze można urwać większy rabat :-).

Zdjęcia dachu będę robić chyba w czwartek, dzisiaj nie uda mi się - wyjazd służbowy :-(. Też nie moge się doczekać zobaczyć moje czekoladki :-) -dachówki na gotowo :lol: .

Pozdrawiam

Dabell

Witaj Dabell !

Śledze Twoj dziennik i gratuluje sprawności budowy oraz jestem pod wrazenie WIELKIEJ wiedzy na teman budowy.Domek prezentuje sie wspaniale, oby tak dalej.

My jestesmy na etapie rozglądania sie za fachowcami,hurtowniami itd...Jestesmy juz umówieni z firmą, ktora bedzie nam stawiac dom w stanie surowym otwarty,( Pan jest z polecenia znajomych u ktorych wybudowal dom ).Termin rozpoczęcia - na koniec kwietnia, poczatek maja. Mam nadzieje ze jak teraz zaczniemy zamawiac, to na maj zdązymy ( terminy dostaw powariawały). Mam nadzieje, ze bede mogla skorzystac z podpowiedzi w zakresie z jakich hurtowni korzystalisci przy zakupie materiałów. Jesli to nie problem to oczywscie bede wdzieczna na namiary fachowcow, piasek itp ( część oczywiscie spisalam z dziennika :lol: ).

Pozdrawiam....i niecierpliwie czekam na kolejne wpisy w dzienniku. :D

Vanka99 - witaj sąsiadko :-), coraz więcej osób z okolicy uczestniczy w forum - super :p . Widzę, że domek też z Archonu i nawet podobny w wielu elementach do naszych Pistacji, tylko chyba dużo większy - co to za projekt?

Jeżeli chodzi o podpowiedzi służę pomocą w miae możliwości i czasu (tego ostatniego zaczyna coś brakować :-().

Tak na szybko -

1. hurtownia MSM Gaja ul. Opolska p. Artur Malinowski. Obsługiwała nas przy grubych zakupach - bloczki silikatowe, bloczki z betonu komrkowego na działówki, cement, zaprawy, papa, strop- pustaki i belki terivy i kształtki stropowe KZE - za ich pośrednictwem z Betardu. Kupowaliśmy i składowaliśmy na ich placu aż do wykorzystania, dowóz w ramach ceny materiału, logistycznie bardzo sprawnie wszystko szło.

2. Dach - dachówki - Lechbud ul. Irysowa - b. dobre ceny, możliwość przechowania dachówki, reszta dachu (całość) - konstrukcja i ułożenie dachówki z rynnami, oknami dachowymi - firma Dach - System z Miłoszyc ul. Wrocławska 2, szef - p. Andrzej Karwacki. U niego też można kupić dachówkę, ale Creaton zwariował pod koniec roku i w październiku trzeba było zapłacić za materiał który miał przyjść najprawdopodobniej do końca grudnia :roll: .Dlatego kupiliśmy Bogena w Lechbudzie, ale p. Andrzej się z Lechbudem rozlicza i w ogólnie od niego będziemy mieli faktury za całość.

To na razie tyle z grubszych spraw. Postaram się ściągnąć namiary na piasek od naszego wykonawcy, a te co mam muszę spisać z segregatora - to wieczorem. Większość potrzebnych tego typu spraw załatwiał właśnie p. Piotr, więc nam odpadało szukanie :p - tylko płaciliśmy :-). On też sam zajmował się sprowadzaniem mniejszych ilości materiału, typu potrzebne 3 worki cementu, śruby, drewno - układ idealny :p - tak jak zresztą współpraca z p. Piotrem(pisałam w dzienniku :-)) - nie chcemy go wypuścić - będzie robił ocieplenie poddasza ;-) bez regipsów, jak tylko wstawią okna.

Pozdrawiam serdecznie

Dabell

Melduję posłusznie, że prawdopodobnie w poniedziałek wchodzi hydraulik :p :p :p :p Oczywiście, jeśli pogoda nie spłata nam figla. Rozłoży instalację wod.- kan., żeby zaraz po montażu okien mógł zadziałać tynkarz. Na pewno wstrzyma się z rozłożeniem rur i instalacji co do czasu montażu okien, bo to trochę za drogi gips, by mógł tak leżeć bez zabezpieczenia. Przeczytałam w Twoim dzienniku, że ścianę w dolnej łazience robicie z płyty osb. My też zastanawiamy się nad rozebraniem tej z cegły i zastąpieniem jej gipskartonem. Ostatnio rozrysowuję na papierze milimetrowym ustawienia w łazienkach i już mnie głowa od tego boli. Zdradź mi, gdzie ustawisz wannę i sanitariaty w górnej łazience? Ja już co prawda ustaliłam wszystko z instalatorem, ale do poniedziałku mam jeszcze trochę czasu. Mam jszcze pytanie o zsyp brudnej bielizny. Kiedyś wspominałaś, że planujecie taki zrobić. Ja mogę jeszcze wyjąć dwa pustaki i cały czas szukam miejsca. Najbardziej mi pasuje w kącie szczytowym łazienki. Jak to będzie u Was?

No i czekam na obiecane zdjęcia dachu

pozdrawiam

Dabell,

bardzo bardzo dziekuję za te zdjęcia w szczególności ,że sa dedykowane dla mnie :D :wink: Rozjaśniły mi wiele spraw.

Niesamowite jak te domy szybko pną sie w górę i cieszą oko nie tylko właścicieli.

My tez bedziemy miec ogrzewanie podłogowe, więc te rady odnosnie wysokosci posadzki bardzo przydatne. Ogólnie ogrzewac bedziemy dom za pomoca pompy ciepła-ogrzewanie scienne i podłogowe.

Dzisiaj wydzwaniałam po hurtowniach za betonem komórkowym (SOLBET lub YTONG), który drożeje od 1 lutego min.15% ufff.

Na szczescie juz mam wstepnie zamówiony w pobliskiej hurtowni jeszcze po starej cenie. Teraz trzeba zadecydować jaka firma.

pozdrawiam

Plento

Mamy wyższą ściankę o ok. 10-15cm. Dokładnie nie mierzyłam, ale na 4 bloczkach o wyskości 22 -czyli ok. 90cm jest wieniec - tak 25cm - którego nie było w projekcie, czyli łącznie 115cm (projekt 105 chyba). Potem murłata. Muszę zmierzyć. Nie chciałam za mocno podwyższać, żeby nie zniszczyć proporcji.

Ponieważ już pisałam, że wyszedł wyższy strop i ściany parteru - w sumie dom o ok. 40cm - wydłużyliśmy trochę krokwie dla zachowania wyglądu domu.

Wyszło super - prawie jak w projekcie.

Dabell

Dabell

Dziekuje serdecznie za namiary. Namęczylam sie zeby zorientowac sie jak wstawić link od mojego domu ( rododendrony5 ) ale udało sie. Mamy podobny metraz ( nie licząc garazu ), moj jest wiekszy jakieś 7m. W środku rozmieszczenie pomieszczeń tez podobne. Oglądałam najnowsze fotki i tak sobie myslałam jak bedzie wyglądac moj dom.

Dom prezentuje sie naprawde super. Tez zdecydowalismy sie na schody lane i strop teriva. Natomiast jeśli chodzi o kominek to na 90% jestesmy zdecydowani na kominek z płaszczem wodnym.

Na początek zastanawiamy sie nad materiałami na fundament. Głowa pełna informacji a zarazem nie mozna sie zdecydować co jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Niby wszystko jest w projekcie- materiały, parametry . Jestem wyczulona na temat fundamentów , zwłaszcza , ze działka ma wysokie wody gruntowe i chciałabym zeby miały dobrą izolację oraz ocieplenie. Widziałam Twoje fundamenty na fotkach.....i mimo, ze nie mam wiedzy , to robią wrazenie. Ciezko było znalezdź ekipę, a szukalismy kogoś z polecenia.Szkoda troche, ze nie natrafilam na Twoje zapiski wcześniej, moze skorzystalabym z Twojego wykonawcy, ale moze skorzystam do wykonczen domu, dopiero na jesien ale jest szansa , ze bedzie wolny.Jak juz sie ktos znalazł to terminy takie, ze szok.... Wreszcie znalazłam i zaczynamy na przelomie kwietnia/ maja.Mamy ze dwa tygodnie ( pracuje , wiec nie moge jezdzic codziennie) zeby pobiegac po hurtowniach i zamówić materiały ( mam nadzieje, ze zdązymy).Grunt to nie poddawac sie :wink: Chetnie skorzystam z kazdej podpowiedzi i z gory dziekuje za poświecony czas. Przykro mi z powodu garazu, ale ważne , ze dach cały, co oznacza miedzy innymi, ze dobrze połozony a to wazne.

Pozdrawiam i oczywiście czekam na dalsze fotki :D