Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pistacjowego zawrótu głowy Dabell

dabell

Recommended Posts

• Odpowiedzi 448
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:D

Właśnie ciągle mówimy z małżem, że trzeba wybrać się do Dabell, ale wiadomo brak czasu. Skopiowałam Twój dziennik i dałam mu do przeczytania, jako wzorcowa budowa.

Myśleliśmy, że w czasie tynkowania (a propos tynkuje u nas ekipa od p. Szpaka, ale zupełnnie inna niż u Ciebie. Pan Szpak jest tylko szefem i ponoć zupełnie nie zna się na tynkowaniu! Ale fachowcy- na razie nie mogę narzekać).

Trochę przeszkodziła nam kradzież, a teraz znowu ulewy narobiły nam strasznych szkód i pilnie musimy robić drenaż i drogę. Zatem od jutra kopanie rowu pod drenaż! :cry: :cry: :cry:

W lipcu mają wejś posadzkarze, to może w lipcu? Mam nadzieję. :-?

Kurcze w lipcu to Wy przy swoim tempie pewnie już zamieszkacie?

Agnieszko :-)

w lipcu to nie zamieszkamy niestety. Do końca lipca będziemy mieli wykończony dom - płytki, malowanie, itp. Czekamy jednak na gaz. Wiem, że w ciągu tygodnia powinno być złożone pozwolenie na budowę gazociągu. Potem wykonanie. Niby mamy do września mieć gazociąg, ale ja myślę, że w październiku jak zrobią to będzie cud. W sierpniu wchodzi parkieciarz, na początku października będą schody.

Zapraszam, jak będziecie mieli czas i my też - byłoby miło się spotkać :-).

Proszę bardzo :-).

Kolor jest super, podoba mi się zdecydowanie bardziej, niż złoty dąb, chociaż ten w Oknoplaście jest też bardzo ładny. Ponieważ ja lubię brązy (widać zresztą na zdjęciach moje wybory :-) kolorystyczne), to obydwa kolory brałam pod uwagę, ale jednak wybrałam orzech - tonację czysto brązową, nie wpadającą w żółty ani w czerwień. Co zresztą rodzi konsekwencje. Nie będę miała ukrytych okien pod dużą ilością firanek, kolor okien będzie wyeksponowany, więc musiałam dobrać do tego tonacyjnie kafelki i drzwi zewnątrzne i wewnętrzne :-). Jutro zamawiam drzwi Polskone Quatro w okleinie naturalne Limba kolor Capuccuno w akcji grupowej pod przywództrwem Kulki :-).

Noooo, teraz rozumiem.

Bardzo ładne drzwi, dobrze ze wybrałaś orzech - dąb złocisty nie ma tak głębokiego koloru. A gdzie kupowałaś płytki na parapety?

Boże , jak ja bym chciała byc na twoim etapie... :roll: I wcale nie po to by mieszkać w nowym domu, a po to by przestać budować...

Natalia.

Natalio - niedaleko za Lechbudem :-) w Szymanowie jest zakład produkujący te podokienniki: http://www.podokienniki-ceramix.pl/ .

Trzeba wjechać na drogę do Szymanowa z trasy na Poznań w Psarach, dojechać do drogi asfaltowej i dokładnie przy budynku Rekuperatory.pl (po prawej stronie niebieskie ogrodzenie) skręcić w lewo, na skrzyżowaniu dalej prosto i zaraz w lewo. To jest w podwórku gospodarstwa.

Obejście wygląda tak sobie, ale podokienniki są bardzo ładne. Można kupić w 3 klasach. Ja kupiłam I klasę, bez jakichkolwiek wad. Produkuje to moja przyszła sąsiadka z ulicy :-).

Rozumiem twoje zmęczenie, ale pocieszę Cię - doładuj akumulatory, bo przed tobą instalacje i wykończeniówka. Powiem tak: bierz sprawdzone ekipy, nawet jeżeli są droższe od innych, bo to i tak się opłaca. Twój spokój też musi mieć cenę (a raczej bezcenność :-)), więc warto. Jedna ekipa, ale dobra do wszystkich instalacji, fachowcy od poszczególnych elementów: tynki, wylewki, i wykończeniówka w jednych rękach. Dzięki temu jakoś to przeżyłam... :-).

Będzie dobrze :-).

pozdrawiam

Dabell

dzieki Dabell za słowa pocieszenia.

Cóż, ja fachowcow biore z forum, ale o żadnym jeszcze dobrego słowa powiedzieć nie mogę. Wydaje mi sie, ze wykorzystują naszą z meżęm NIEWIEDZE budowlaną i zmniejszają sobie front robot, a pani kierbud w domu wypełnia dziennik. I prawde mowiąc nawet nie mam z kim wątpliwosci wyjaśniać. Jak już moj cierpliwy mąż wzdycha - "...same problemy..." TO WIEM - trzeba na urlop, co właśnie w niedzielę robimy

:lol: :lol: :lol:

Pozdrawim cieplutko Natalia

Powoli ( chociaż to słowo raczej nie na miejscu :p ) zmierzamy ku końcowi.

muszę przyznać że bardzo mało jest takich budów

chyba załapaliśmy się jeszcze na odpowiedni czas i odpowiednich ludzi

gdyby budowa miałaby zaczynać się w tym roku to pewnie potrwała by z 4 lata :-?

PS.

z powodów blizej nie określonych zamknięto mój nick patomex

admin muratora nie był uprzejmy wytłumaczyć się ze swojego postępowania

ale to dalej ja- ta sama wróżka :wink:

No chyba sama adminowi coś napiszę :-), tak potraktować mojego KB :roll: :p .

To prawda, jak mówię znajomym, że w sumie za dwa miesiące dom będzie się nadawał do zamieszkania (11 miesięcy od rozpoczęcia budowy), to wszyscy z niedowierzaniem kręcą głową.

Ale trzeba mieć chyba szczęście. My je chyba mamy 8) tfu,tfu...

Nawet załamanie pogody było jak na życzenie :-) - dzięki temu mamy taras praktycznie gotowy. W tygodniu jak zafugują będą zdjęcia :-).

dabell - Twoja konsekwecje w brązie wypadają tylko na twoją korzyść :-) bardzo podobają mi się drzwi zewnętrzne (szczególnie klamka-nieklamka)- kurczę musze je zobaczyć ! kiedy montaż? w sobotę do południa bym mogła podskoczyć....

no i ciekawią mnie te wyskakujące dekory w kuchni :o :lol:

pozdrawiam

PS. Dzwoniłaś do Strzegomia?

Ivo - niestety klameczka będzie inna - ciemnobrązowa, podobnie zawiasy. Koszty... klamka miała kosztować ponad 10% wartości drzwi :roll: , które do tanich nie należą :-? .

W sobotę prawdopodobnie będzie na działce mąż, bo my mamy w domu wiatrówkę od poniedziałku :( i nie będzie można wyjechać całą ferajną na działkę. Możesz zaglądnąć :-).

dabell - nie dojadę :-( własnie wczoraj wieczorem mąż mi zakomunikował,że odddaje w sobote rano samochód do przeglądu.....a potem jedziemy w odwiedziny do dzieciaczków, które są u babci....znów się nie uda :(

a poza tym to z Tobą się chciałam spotkać a nie z Twoim mężem ;-)

dabell - dzieki za wpis u mnie i gratuluje twojej budowy. mam nadzieje ze u mnie tez bedzie szlo tym tempem

-podziwiam - czy tempo u was to zbieg okolicznosci i szczescia czy solidna praca u podstaw - planowanie szukanie itd

tez mam 2 dzieciakow - ale to drugie dopiero 2 tyg - i jestem czynny zawodowo - co gorsza we wlasnej firmie - wiec nie moge zabniedbywac - tymczasem sama budowa wydaje mi sie praca na 1,5 etatu - zwlaszcza ze nie chce popelnic bledow - tzn budujac pierwszy dom budowac ten dla siebie a nie dla wroga

samo czytanie forum to solidne poswiecenie czasowe i jak sie okazuje o wszystkim warto pamietac na poziomie projektu - a skoro tak to kiedy ten projekt zrobic i kiedy ruszyc z budowa - skoro ciagle cos nowego czlowieowi wpadnie w oko.

a propo

prosze przeslij wiecej info odnosnie tej slawetnej plyty pod dom pasywny

pozdrawiam,

• 2 weeks później...