Amaranta 21.01.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Ponieważ już pisałam, że wyszedł wyższy strop i ściany parteru - w sumie dom o ok. 40cm - wydłużyliśmy trochę krokwie dla zachowania wyglądu domu Witaj, mamy pytanie odnośnie wydłużenia krokwi. O ile je przedłużyliście, mogłabyś mi podać? Bo my całość domu też będziemy mieli wyższą o ok. 40cm (parter 1 pustak max+ścianka kolankowa 1 pustak max) i kierownik naszej budowy stwierdził, że jak chcemy wydłużać krokwie, to automatycznie będą musiały być one także grubsze, żeby wytrzymać większe obciążenie dachówek. Ponadto stwierdził, że w naszym pierwotnym projekcie okap wystaje i tak dalej niż w innych domach, bo 80cm, gdzie normalnie jest to 70cm, więc wg niego nie ma potrzeby przedłużać krokwi. Mógłby się ktoś ustosunkować do tych informacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 22.01.2007 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Witaj, mamy pytanie odnośnie wydłużenia krokwi. O ile je przedłużyliście, mogłabyś mi podać? Bo my całość domu też będziemy mieli wyższą o ok. 40cm (parter 1 pustak max+ścianka kolankowa 1 pustak max) i kierownik naszej budowy stwierdził, że jak chcemy wydłużać krokwie, to automatycznie będą musiały być one także grubsze, żeby wytrzymać większe obciążenie dachówek. Ponadto stwierdził, że w naszym pierwotnym projekcie okap wystaje i tak dalej niż w innych domach, bo 80cm, gdzie normalnie jest to 70cm, więc wg niego nie ma potrzeby przedłużać krokwi. Amaranta W projekcie krokwie sa 16cm my mamy 18cm, wydłużenia w cm nie podam, bo były dopasowywane na budowie, oczywiście w pewnych zakresach. Nie sądzę, by było to więcej niż 10-15 cm. Efekt jest super - można porównać - przy poście z ostatnimi zdjęciami w dzienniku prezentującymi dach - pierwsze zdjęcie z brzegu i emblemat przy nicku (tyle że my mamy wersję lewą projektu). Po ociepleniu balkonu będzie idealnie. Wydłużenie musi być zrobione z głową - szef naszej firmy dachowej ma w tym ogromne doświadczenie. Za długie krokwie na dachu powodują że dom staje się ciężki i przysadzisty wizualnie. Pozdrawiam\ Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plento 24.01.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Dabell, ładniutki ten Wasz daszek. Juz nie moge sie doczekać zdjec z wykończeniówki, a szczególnie dolnej łazienki. A my na razie kupiliśmy Ytonga i jestesmy lżejsi o 26tyś.zł Dziekuje za kosztorysik. Plento Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 24.01.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 WitamDabellładnie sie prezentuje Wasz dach i udalo sie go skonczyć przed sniegiem. Gatulacje i oby tak dalej pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 24.01.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Na prawdę piękny kolor dachówki! I gratuluję wyboru wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 25.01.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Rzeczywiście dachówka superkowa,,, Gratuluję zakończenia stanu surowego zadaszonego Też taką chcę dachówkę, bo mój małżonek wymyślil elewację w odcieniach zielonych...a ja w szarych oliwkach. Zobaczymy jeszcze trzeba dobrać do kolorystyki całości... AgaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 25.01.2007 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Aga - my tez myślimy o oliwce , tyle, ze skłaniam się do dość jasnego odcienia, bo nie chciałabym, by wszystko wyglądało zbyt ciemno. Mam wrażenie, że lepiej będzie wyglądać z jasną elewacją. Zapraszam kiedyś na działkę, jak będziecie jechać na swoją, zobaczysz w rzeczywistości, aaaaa - mam jedną dachówkę w bagażniku, jak uda nam się w końcu spotkać to Ci pokażę . Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 25.01.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Jak najbardziej jasny kolor elewacji, bo takie zielonawe to i tak sš troche maskujšce, a jak wokół sama zieleń to domek ukryty doskonale Chetnie sobie obejrzę w reczywistoci wasz domek, i oczywicie dachóweczkę (może być z bagażnika ;D). Pónš nocš zapraszam AgaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bamil 26.01.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2007 Przepraszam Cie Dabell - dziennik jest oczywiscie dla Ciebie, to przez roztargnienie. Nasza działka jest dalej od twojej, już na końcu Rogoża - własciwie to już za znakiem końca miejscowości. Po lewej stronie jadąc do Szewc.Jesteśmy zdecydowani na budowe Konkursowego M02a z Muratora. Plan jest mniej wiecej taki jak Twój - w tym roku stan surowy otwarty. Chociaż na razie to wszystko jeszcze w powijakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 27.01.2007 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Bamil - super, że będziemy sąsiadami . Służę pomocą jeżeli trzeba. Mam sporo materiałów dotyczących wstępnej papierologii. Na stronce wrocławskiej (link pod postem) oprócz listy misiów są też opisy różnych formalności, przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. W dużej części to moje wypociny - więc dotyczą Trzebnicy i Gminy Wisznia Mała. Masz architekta do adaptacji? Jest bardzo fajna i konkretna i konkurencyjna cenowo pani architekt w Trzebnicy. Daj znać na priv gdybyś potrzebował. Pozdrawiam serdecznie Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar_com 30.01.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 hej Dabell no no no, to chyba jeden z najlepiej prowadzonych dzienników jakie tu widziałem , kuźnia informacji , na dodatek takich ktore mnie intersują najbardziej gdyż zamierzam budować z silikatów , dobra robota! bede obserwował postępy i podpatrywał cię (was) Z żonką zamierzamy budować LIBRĘ na wiosne, mam nadzieje ze pójdzie nam tak dobrze jak tobie zazdroszcze ci KB - oby nasz okazał sie równie pomocny co twój pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 30.01.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witamdabell czym kierowaliscie sie w wyborze materialu do budowy scian - silikaty?. My jeszcze sie zastanawiamy czy silikaty czy porotherm- burza mózgów. A w nawiązaniu do tego co pisze ar_com, to faktycznie , Twoj dziennik, to jeden z lepszych dziennikow- szczegółowy i bardzo pomocny, zwłaszcza dla kogoś tak jak ja,kto buduje sie w tej samej okolicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 02.02.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 witaj w Nowym Roku super że udało się z dachem przed śniegiem pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 04.02.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witaj Dabell Dawno mnie nie było na forum, więc sie przypomne . My mamy działkę niedaleko od was, bo w Szymanowie. Z zainteresowaniem i zazdrością przeczytalam twój dziennik. Domek wyglada wspaniale, czekoladowa dachówka przepiękna w słońcu. Zazdroszcze przede wszystkim, że juz tyle macie za soba i to w jakim stylu. Nie wiem, czy te ekipy u ciebie to z forum grupy wrocławskiej, ale faktycznie spisali sie wszyscy super Ja jestem daleko w tyle. W tym miesiacu kupujemy projekt i w związku z tym poszukuje informacji o geodecie i architekcie - dobrzy i niedrodzy. Musze zrobić mape do celów projektowych, projekt przyłączy i adaptacje projektu. Nie mam pojęcia ile to teraz kosztuje. O namiary na ekipy bede pytac pozniej - tak kole jesieni pozdrawiam po sasiedzku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 04.02.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 To kiedy okienka? Dabell masz jakieś nowe pomysły albo projekty na wykończenie? Mnie już głowa boli od tego wszystkiego, choc przyznam, że wykończeniówka jest niezmiernie wciągająca. Dobrze, że niedługo mam ferie. pozdrawiam i czekam na wieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 04.02.2007 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Smoczku - okienka we wtorek . Jak ja Ci zazdroszczę tych ferii - ja nie mam czasu na nic . W piątek wiedzorem wróciłam z Krakowa po 4-dniowym pobycie (w czwartek spędziłam miłe popołudnie u Plento ), i dzisiaj od rana jeździliśmy z małżem po salonach kafelkowych. Głowa boli, oj boli . Całe szczęscie, że mamy podobne gusty i wybieramy na 95% te same kolekcje . Nie wiem jeszcze co będzie ostatecznie, ale lubimy ciepłe tonacje we wnętrzach - w tej chwili w mieszkaniu przeważają u nas brązy, beże i ciepłe pomarańcze z nutką zieleni.W domku też tak raczej będzie. Ponieważ duło podobało nam się w Opocznie i Paradyżu, zastanawiam się mad telefonrm do fabryki, czy nie przywieźliby czegoś przy okazji trzansporu do Wrocławia. Dwa lata temu robiliśmy łazienkę i kupiliśmy w Opocznie w sklepie firmowymi cerkoloru kafelki ok 20-25% taniej niż w sklepie. Tyle, że wtedy jechaliśmy z weselka w Radomiu więc zakupy były przy okazji przejazdu. Ty masz bliżej - zastanawiam się nad kosztami transportu. Ika_71 - sensowna pani architekt jest w Trzebnicy - Alicja Backer, ma biuro na II piętrze Urzędu Miejskiego, nie mam teraz pod ręką telefonu, proponuję zadzwonić do Urzędu . Polecam - kontaktowa i rozsądna cenowo. Jeżeli chodzi o geodetę - to w Wiszni Małej mieszka p. Robert Cichoński, nie mam do niego aktualnego telefonu, ale jest w książce TP. Jak z terminami to nie wiem, ale cena za wytyczenie budynku nas nie zabiła -300 zł, a wiem, że mapy też robi w dobrej cenie. My płaciliśmy (nie u niego) pod koniec 2004r. ok. 600zł. O ekipy to proponuję zatroszczyć się już teraz - nasz wykonawca - pan Piotr Turek (jest na liście wrocławskich misiów), ma już zapchany kalendarz na cały rok z tego co wiem. Vanka 99 - silikaty wybraliśmy z racji ich właściwości. Z pewnością czytałaś już na stronka producentów. Ja zmieniłam własnie porotherm na silkaty, ale przy zmianie materiału musisz wziąść pod uwagę właśnie zmianę wysokości - jeżeli wysokości bloczków są inne niż materiału założonego w projekcie. Rodzi to wiele konsekwencji - trzeba sztukować niekiedy cegłami do wysokości (np. okien, ścian działowych itp. ), może zmienić się wysokośc całego budynku. Trzeba być tego świadomym - ja sie oświeciłam dopiero na etapie budowy, nie wyboru materiałów . Ale sie rozpisałam długo mnie nie było, porobiły sie zaległości . dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 05.02.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 okna we wtorek??? To już jutro Zdjęcia będą, mam nadzieję Czekam z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar_com 05.02.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 hej mam pytanko Dabell, chodzi mi o fundamenty, w jakiej kolejności szły kolejne etapy izolowania termicznego i przeciwwilgociowego fundamentów? , jestem laikiem dlatego pytam , widze ze na fotkach na ktorych są juz sciany z silikatów przy łaczeniu z fundamentem widać jakąs folie czy papę który idzie na calej szerokosci fundamentu - to ta papa jumbo ? czy co to jest? a jezeli tak to nie powinna ona byc kladziona pod styropianem ? przeprszam jezeli zadaje glupie pytania ale kto pyta nie bładzi pzdr ar_com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 05.02.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Hej Dabell Dzieki za namiary, masz racje z tą ekipą -lepiej juz teraz zaklepać termin jak bedziesz miala chwilke to napisz jak długo wam zeszło na papierowych formalnościach, czy były jakieś problemy, jak długo czekaliście na prąd itp. Wielkie dzieki [/img][/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 05.02.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witamdabell milo Cie znów widzeć na forum.Mam w projekcie porotherm ale bardzo mocno zastanawiamy sie nad sylikatami. Niepokoi mnie kilka szczegółów. Wyczytałam, ze silikaty są cieższe w obrubce od porothermu.Gorzej sie je tnie i trzeba mieć do tego odpowiednią piłe taka jak do granitu. To samo dotyczy wykonania otworów na puszki do elektryki. Nie mozna wykuwać bo bloczki pękają tylko trzeba ciąć. Jak sobie poradziła wasza ekipa podczas budowy. Boje sie , ze jak zaskocze swojego wykonawce zmianą materiału to bedzie marudzić i zażyczy sobie dopłate.Nr tel do Piotra Turka ktory spisalam sobie z listy jest chyba nie aktualny, nalezy juz do kogoś innego. Człowiek w tel. powiedział mi , ze takich tel odbiera sporo. Jesli to nie problem to zerknij do notatek, moze jakieś przekłamanie podczas pisania. Z forum dowiedzialam sie , ze jesteś jedną ze " sprawczyń " listy , gratuluje pomysłu, lista jest bardzo pomocna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts