elektron 14.04.2003 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Mam małe pytanko, czy warto na ściany domku budowanego z półtora pustaka ( cały gazobeton od wewnątrz + połówka od zewnątrz, po miedzy nimi jest już styropian 6cm ) dodać elewację na styropianie np. 5 cm. Podobno źle taki układ wpływa na pustak zewnętrzny ( pustak nie oddycha ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koala 15.04.2003 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Podaj dokładne grubości warstw i gęstość bloczka gazobetonowego (300, 400, 500 czy 600), to ci policzę nie tylko współczynnik przenikania ciepła, ale i prawdopodobieństwo kondensacji w przegordzie - chociaż "na oko", to nie masz po co docieplać - podstawowy warunek jest już spełniony.Natomiast z tym oddychaniem ścian bywa różnie, generalnie ściana może zostać obustronnie ofoliowana i na pewno nie będą w niej zachodzić niekorzystne zjawiska wywołane przechodzeniem strumienia wilgoci przez ściany (bo jak wilgoć się do niej dostanie, zakładając że technologiczna z murowania - odparowała), jedyny (ale niestety czasem poważny problem) to jak ją zabezpieczyć w mostkach termicznych, czy też na ile dobrze jest odcięta od gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elektron 15.04.2003 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Wieelkie dzięki za pomoc.Mur jest zbudowany z pustaków gazobeton o grubości 24 cm od wewnątrz i połówka ( 12 cm ) na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koala 16.04.2003 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Słuchaj policzyłem to co chciałeś, niestety będę musiał wrzucić to na poważniejszy program obliczeniowy. Ten co mam aktualnie, dostałem od jednej z firm sprzedających styropian (w ramach reklamy - sami napisali dla klientów), ale nie ma paru bajerów. A dokładnie jeśli chodzi o szczegóły:STAN OBECNY:Współczynnik przenikania U=0,419 W/(m2K) co przy maksymalnym współczynniku określanym przez warunki techniczne dla ścian warstwowych wynosi 0,30 W/(m2K) - nie ma takiej tragedii, wg starej normy (która już nie obowiązuje, a była dość ostra) kwalifikowałbyś już ścianę jako nie potrzebną do docieplenia (dla porównania w blokach z wielkiej płyty wynosi czasem więcej niż 1,500 W/(m2K)). ALE UWAGA - W OBECNYM STANIE ZACHODZI ZJAWSIKO KONDENSACJI WEWNĄTRZ PRZEGRODY NA STYKU STYROPIANU Z ZEWNĘTRZNYM GAZOBETONEM, i tu jest problem który opisałem na początku, jutro wrzucę to na lepszy program i policzę masę wody jak zatrzymuje się w przegrodzie, oraz jaka może odparować i będzie jasne na ile jest to groźneSTAN PROJEKTOWANY:Współczynnik przenikania U=0,262 W/(m2K) (BEZ KOMENTARZA)I UWAGA !!! kondensacja nie zachodzi, czyli mamy do czynienia ze zjawiskiem termosu, styropian bardzo wolno przepuszcza wodę w każdą ze stron, paradoksalnie mur nie ma jak oddychać, ale też nie ma jak przyjmować wodę - rozwiązanie - śmiało do stosowania, robiłem takie rzeczy... (popatrz na moją wcześniejszą odpowiedź)POJUTRZE CI ODPISZĘ CZY BAĆ SIĘ KONDENSACJI W STANIE ISTNIEJĄCYM, OD TEGO UZALEŻNIAM NA ILE WSKAZAĆ CI DROGĘ POSTĘPOWANIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts