Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

docieplenie ścian

Recommended Posts

Mam małe pytanko, czy warto na ściany domku budowanego z półtora pustaka ( cały gazobeton od wewnątrz + połówka od zewnątrz, po miedzy nimi jest już styropian 6cm ) dodać elewację na styropianie np. 5 cm. Podobno źle taki układ wpływa na pustak zewnętrzny ( pustak nie oddycha ).

Podaj dokładne grubości warstw i gęstość bloczka gazobetonowego (300, 400, 500 czy 600), to ci policzę nie tylko współczynnik przenikania ciepła, ale i prawdopodobieństwo kondensacji w przegordzie - chociaż "na oko", to nie masz po co docieplać - podstawowy warunek jest już spełniony.

Natomiast z tym oddychaniem ścian bywa różnie, generalnie ściana może zostać obustronnie ofoliowana i na pewno nie będą w niej zachodzić niekorzystne zjawiska wywołane przechodzeniem strumienia wilgoci przez ściany (bo jak wilgoć się do niej dostanie, zakładając że technologiczna z murowania - odparowała), jedyny (ale niestety czasem poważny problem) to jak ją zabezpieczyć w mostkach termicznych, czy też na ile dobrze jest odcięta od gruntu.

Słuchaj policzyłem to co chciałeś, niestety będę musiał wrzucić to na poważniejszy program obliczeniowy. Ten co mam aktualnie, dostałem od jednej z firm sprzedających styropian (w ramach reklamy - sami napisali dla klientów), ale nie ma paru bajerów. A dokładnie jeśli chodzi o szczegóły:

STAN OBECNY:

Współczynnik przenikania U=0,419 W/(m2K) co przy maksymalnym współczynniku określanym przez warunki techniczne dla ścian warstwowych wynosi 0,30 W/(m2K) - nie ma takiej tragedii, wg starej normy (która już nie obowiązuje, a była dość ostra) kwalifikowałbyś już ścianę jako nie potrzebną do docieplenia (dla porównania w blokach z wielkiej płyty wynosi czasem więcej niż 1,500 W/(m2K)).

ALE UWAGA - W OBECNYM STANIE ZACHODZI ZJAWSIKO KONDENSACJI WEWNĄTRZ PRZEGRODY NA STYKU STYROPIANU Z ZEWNĘTRZNYM GAZOBETONEM, i tu jest problem który opisałem na początku, jutro wrzucę to na lepszy program i policzę masę wody jak zatrzymuje się w przegrodzie, oraz jaka może odparować i będzie jasne na ile jest to groźne

STAN PROJEKTOWANY:

Współczynnik przenikania U=0,262 W/(m2K) (BEZ KOMENTARZA)

I UWAGA !!! kondensacja nie zachodzi, czyli mamy do czynienia ze zjawiskiem termosu, styropian bardzo wolno przepuszcza wodę w każdą ze stron, paradoksalnie mur nie ma jak oddychać, ale też nie ma jak przyjmować wodę - rozwiązanie - śmiało do stosowania, robiłem takie rzeczy... (popatrz na moją wcześniejszą odpowiedź)

POJUTRZE CI ODPISZĘ CZY BAĆ SIĘ KONDENSACJI W STANIE ISTNIEJĄCYM, OD TEGO UZALEŻNIAM NA ILE WSKAZAĆ CI DROGĘ POSTĘPOWANIA