Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka Piotra i Ady

pluszku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Na wszystko i wszystkich trzeba czekac.

Na wode, na prad, na geodete.

Ten ostatni odziwedzil nasza dzialke dzis w godzinach porannych.

Byl smutny, pochmurny, deszczowy dzien kiedy wytyczony został budynek.

Trudno oprzec bylo sie nam wrazeniu, ze domek jest strasznie malutki.

Żona przerazona podsumowala ze chyba te wytyczone 11x9,5 metra to jest mniej niz nasze obecne 49 metrowe mieszanie.

Jak tu sie budowa w tym 2007 roku skoro każdy : elektryk/hydraulik/koparkowy czy nawet geodeta jest zawalony robota.

Od dzis mamy plac budowy pełną gębą :lol:

Rano koparka wykopała dół pod fundamenty.

Wyglada całkiem okazale i o dziwo na dnie nie było wody.

Widząc te postępy prac i my nie mogliśmy sobie odmówić przyjemności by troche nie pokopać. Wykopaliśmy drzewka, które rosły w rowie melioracyjnym i wsadziliśmy je na końcu działki. Żona mów ze są to wierzby, ja sie nie znam.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Wreszcie i na moja budowe zawitała na dłuzej (mam nadzieje ekipa). Jak ich nie było - tak nic sie nie działo. A jak sie pojawili to od razu ruszyli z kopyta. W srode 23 maja pozbijali szalunki akro i zaczeli układać zbrojenie a 24 maja dokonczyli zbrojenie i ...... Gdy poznym popoludniem przybylismy na dzialke ekipa leniuchowała. Okazało sie ze czekają na betoniarke, lecz nie na taka małą , ale na gruszke. Niestety z gruszka były pewne problemy. Żyjemy w czasach gdy "pieniadze to nie wszystko". Najblizsza nam odległościowo betoniarnia odmówiła dostarczenia betonu - bo sie nie wyrabiają z zamówieniami. Po prostu tyle mają zamówien, ze 'wysyłają klientów na drzewo'. Tymczasem pompa do betonu, wczesniej zamówiona już podjężdza na działke. 1,5 godziny czekalismy na beton z innej betoniarni. W koncu jak w każdym amerykanskim filmie wszystko sie dobrze skonczyło. 11 m3 betonu wylądowało w szalunkach a moja zaciągająca po góralsku ekipa z MszanyDolnej lub Gornej - nie pamietam, ładnie rozprowadziła beton. Betonu wyszło na styk. Nawet do fundamentów trzeba było wrzucic to co pozostało na dnie gruszki i po wyczyszczeniu pompy.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...
  • 5 weeks później...
  • 2 weeks później...

Strop - wydawałoby sie, ze jest czyms lekkim. Strop terriva - tym bardziej wszak tyle miejsca zajmuje puste miejsce w terrivie. Jakiez bylo moje zdziwienie gdy okazalo sie ze weszlo tam 11 m3 betonu. Dodajac terrive, belki, zbrojenie wyszlo okolo 30 ton. 30 ton nad głowa - czasami lepiej byc nieswiadomym.

Po stronie kosztow zapisuje:

6000 zl strop

60 zl na flasecki dla ekipy

-----------------------------------------

razem 167.040 zl

• 3 weeks później...

roboty posuwaja sie skokami naprzod

tydzien roboty, tydzie ekipy nie ma

tydzien roboty i znowu tydzien przerwy

Mamy juz scianki kolankowe na 2 bloczki + wieniec

murłaty, pierwsze krokwie oraz scianki dzialowe parteru i kominy

Po stronie kosztow trzeba dorzucic

21.020 zl w tym jest czesciowa zaliczka na dachowke, wybralismy Robena antracytowego

-----------------------------------------------

razem 198.060 zl łaczny koszt zmiany miejsca zamieszkania (w tym dotychczasowy koszt budowy domu wraz z przylaczami, geodeta i innymi drobiazgami to 118.000 zl) ehh czemu inni maja lepiej i dostali od rodziny dzialke a ja musialem wydac tyle kasy

600 zl zaliczka za deski na podbitke

Ekipa wrocila prace wznowione. Nie wiem czy to moj wykonawca jest taki 'wrazliwy' czy cos jest w tym na rzeczy. Spotkalem sie u 2 osob ktore przegladaly projekt Iskierki informacje 'ze nie trzyma sie to kupy'. Czyli ze dach tego domu nie wspołgra ze scianami konstrukcyjnymi oraz ze jaskółka - daszek od strony wejscia jest 'dorobiony'. Nie jest w poprawny sposob połączony z dachem a tylko 'doklejony' aby projekt ładniej wyglądał. Kolejne zastrzezenie to wąskie schody z duszą a jednoczesnie dosyc strome - 1 stopien 18,8 cm - czyli maksymalna wysokosc z punktu widzenia ergonomii a glebokosc stopnia to 25 czyli wartosc minimalna. Podniesienie scianki kolankowej o 1 pustak jest koniecznoscia bo w przeciwnym przypadku okap wypada blisko okien parteru. Zreszta sam dach - z jednej strony okap o szerokosci 40 cm z 1 krokwia a z drugiej 50 cm z 2 krokwiami. Jaki byl cel i sens tego? Jetki dlugosci 4,25 metra bez podparcia w sytuacji gdy przyjmuje sie ze max dlugosc niepodpartych jetek to 3,5 metra. Sciany szczytowe o grubosci 25 cm podczas gdy caly dom ma grubosc scian 30 cm.

Komu tutaj bardziej wierzyc - architektom i konstruktorom czy praktykom budujacym domy od lat. Podsumowujac natomiast wydatki otrzymujemy

---------------------------------------------

198.660 zl łaczny koszt zmiany miejsca zamieszkania

• 2 weeks później...

Dach Iskierki czyli fakty i mity.

Fakty sa takie: w projekcie jest układ jętkowy.

Mity (wykonawca/gorale) trzeba dodac płatwie.

Uwierzyłem w mity bo jakos duzo iskierkowiczow tez im sie wierzy (3 na 4 zdjecia z budowy iskierki maja dodatkowe płatwie ktorych nie ma w projekcie)

Daszek (jaskólka). Nie ja jeden mam problem z daszkiem. Dekarze zaczeli marudzic, ze tak sie daszku nie robi - zamiast na 2 przedłuzonych krokwiach chca go oprzec "na koniu" cokolwiek sie kryje pod tym pojeciem. Efekt - trzeba dokupic drewna za 300 zl. Dodatkowo za reszta kasy za podbitke cztli 900 zl. Suma wydatkow zbliza sie do kolejnej magiczne kwoty;

--------------------------------------------------------------------------

199.860 zl całkowity koszt zmiany miejsca zamieszkania

• 1 month później...

Po dłuzszym wahaniu zdecydowalismy sie na okna w kolorze złoty dąb. Poczatkowo mialy byc białe lecz trudno bylo to nam pogodzic z kolorystyka drzwi i bramy garazowej. Po stronie wydatkow trzeba zapisac 390 zl za plytki na wykonczenie kominow i 480 zl tytulem zaliczki za welne mineralna do ocieplenia poddasza. Niniejszym przekroczylismy druga setke.

------------------------------------------------------------------

200.730 zl całkowity dotychczasowy koszt zmiany miejsca zamieszkania

Wyłaz dachowy FAKRO WSZ 54X75 295 zl

zaliczka za okna 5000 zl

60 sadzonek drzewek (buki, deby, jesiony, kasztanowce, akacje, brzozy, swierki, sosny, modrzewie) 80 zl

---------------------------------------------------------

206.105 zl całkowity dotychczasowy koszt zmiany miejsca zamieszkania

Moj sposob liczenia kosztow budowy domu jest oparty na zasadzie: "dodac wszystkie wydatki jakie pochłoneła budowa od momentu ujrzenia działki do zamieszkania w domu". Nie jest to tylko koszt budowy bryły domu, takze koszt przyłączy, wszystkich projektow, uzgodnienia, oplaty notarialne. W sumie jest to kwota jaką musiałem wydac na zmiane miejsca zamieszkania a ktorych to kosztow bym nie poniosł gdybym "siedział na tyłku" i nic nie robił.