Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iskierka Piotra i Ady

pluszku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiele nie pisze bo ekipa od wykonczen nie dostarcza wielu nerowow i wrazen. Czesciej ich nie ma niż są, ale gdy są to robią dobrze i staranie - tak wiec czepiac sie ich za bardzo nie ma czego. Gdy w marcu zaczynali tynki to umowilismy sie, ze do onca roku wszystko ma byc zrobione. Jeszcze niedawno troche wątpiłem w to, ale powoli zaczynam sie ponownie nastawiac, ze jednak przeprowadzka bedzie w tym roku. W srodku dobiegam do stanu deweloperskiego. Pozostało powiesić grzejniki, piec i zasobnik, pomalowac sciany, kafelki na podłoge i biały montaz - to jest plan na druga połowe pazdziernika i listopad. Z zewnatrz, dzis zaczeli ocieplac budynek - tak wiec pomijajac podbitke, moze im sie to uda skonczyc do 15 pazdzierika. Grudzien to meblowanie i przeprowadzka - przynajmniej taka mam nadzieje. 3 dni temu panowie z gazowni zaczeli "wykopki". Rura z gazem (jeszcze nie podłaczona) jest juz na mojej działce, instalacja wewnetrzna gazowa tez zrobiona, pozostało zrobic przyłącze do granicy działki, kupić szafke a gazownia wiesza licznik. Kurcze, dalej nie mamy wybranego koloru elewacji domu. Cos tam sie kołacze koło koloru wrzosowego - wszak nie wszystkie domy w Polsce musza być żółte 8)

No chłopie to już blisko, coraz bliżej...

Pogratulować!

Mam nadzieję, że za rok o tej porze i ja będe na podobnym etapie

A ten kolor wrzosu to czyj pomysł?

Fakt żółtków jest dużo, ale jak komuś odpowiada to niech maluje - w końcu to jego dom.

Ja sie skłaniam ku jakieś bledziźnie, bo ciemny dach, ciemne okna i jeszcze intensywny kolor to trochę za mocne dla mojego gustu, chociaż nigdy nie mów nigdy, bo nie raz okazywało się, że robiłam to przed czym się zapierałam.

Kolor zółty jest ładny, lecz 90% domow jest zółta. Jakos tak mam "nierowno pod sufitem", ze nie chce miec żółtego. Mógły byc jasny beż, b. jasny fiolet lub cos w stylu jasnego niebieskiego zmieszanego z szarym.

Nawet cos takiego sie znalazło w kolorniku tynkow, tylko dalej boje sie tej decyzji - bylbym jedyny na "mojej wsi" z takim kolorem.

"wzbogaciłem" sie o bardzo przydatną aczkowiek dosc kosztowna rzecz - przydomowy bezodpływowy zbiornik na nieczystosci zwany w skrocie szambem.

Uhm. Gdyby ktos mi 10 lat temu powiedział, ze bede miał szambo - to bym go wysmiał, wszak wychowałem sie w miescie, rodzinnym domu w ktorym była kanalizacja a szambo kojarzyło sie z wiocha zabitą dechami. Szambo z transportem i osadzeniem kosztowało 3950 zl, dodatkow 100 zl wydałem na lakier do gruntowania podbitki, pianki montażowe oraz lakier w kolorze tik do malowania podbitki. W sumie drewniana podbitka to byl chyba kiepski wybor. Za samo drewno 1500 zl, farby ponad 200 zl w sumie jest ponad 2 razy drozsza od pobitki PCV - ciekawe czy efekt itrwałość bedą podobne.

----------------------------------------------------------

332.310 zl czyli odejmuja koszt działki na sam budynek poszło dotychczas 250.000 zl i nijak nie da sie mieszkac.

Iskierka w stanie do zamieszkania za 250.000 zl - tak jak niektorzy forumowicze chca wybudowac ? - nierealne.

Chyba z ogromny nakładem pracy własnej i przy sporych oszczednosciach na materiale.

dobrze że drewniana widziałem jak plastikowa fruwała na wietrze. Drewno zawsze sie lepiej trzyma i jet o wiele ładniejsze i trwalsze. Nie ma co żałować na dobry materiał, zresztą jak widać nie oszczędzacie na dobrych materiałach. Pozdrowienia z Borów Tucholskich. Ekstra blog często go czytam i wiele mi pomagał w budowie mojej iskierki. My dopiero tynki robimy wewnętrzne.

Wydatkow ciąg dalszy. Tym razem osprzet do grzejnikow (w życiu bym nie pomyslał, ze zawory termostatyczne moga tyle kosztowac). Zawor niby tak prosta rzecz, odklecasz kurek i leci woda, zakrecasz kurek i nie leci woda. Kosztuje toto 6-10 zl. Zawor termostatyczny to calkiem inna bajka. Komplet zawor termostatyczny + glowica termostatyczna + zawor odcinajacy to 60 zl (10 sztuk to 600 zl), haki do wieszania grzejnikow (po 2 zl sztuka), 8 zestawow korkow do grzejnikow z odpowietrznikami ręcznymi (11 zl za zestaw).

W sumie 758 zl

--------------------------------------

333.068 zl

Co do podebitki, jozefaa naczytałem sie sporo sprzecznych opinii. Dla jednych drewniana jest trwalsza, inni pisza, ze drewno trzeba co pare lat przemalowac a Iskierka ma w kalenicy 8,3 m wysokosci. Troche mnie przeraza wizja wspinaczki lub malowania z wysokiej drabiny. Hmmm, zobaczymy.

Wydatki, wydatki, wydatki.

Koparka do szamba i przyłącza gazowego 950 zl

Piasek 300 zl

Studzienka kanalizacyjna + podłączenie szambo/studzienka/dom oraz wyprowadzenie dodatkowego kanału do przyszłościowego podpięcia kanalizacji miejskiej 700 zl

Robocizna (ogrzewanie/szambo/wylewki na pietrze) 6000 zl

------------------------------------------------------------------

341.018 zl uhm, czy wszyscy tyle za to płacą?

No i wreszcie doczekałem sie ..... słupa. W grudniu 2007 oku podpisałem z energetyka umowe o wykonanie przyłącza elektrycznego. Ni i ile mozna czekac na to by przyjechało 2 panow, wkopało słup i powiesiło kabel?

Dlugo mozna czekac.

Całe 10 miesiecy. Bo to teraz energetyka takimi sprawami sie nie zajmuje. Musza ogłosic przetarg, musi go ktos wygrac, podpisac umowe i wykonac. A wczesniej ktos musi zrobic projekt (przerzucenia kabla ze słupa na słup - odległosc 10 metrow) zgłosic to do urzedu miejskiego, ktory musi wydac pozwolenia na budowe. Koszmar. Ale juz jest.

Stoi, piękny, owalny, nowy, wysmukły.

Moze juz niedługo zawiśnie na nim moja skrzynka z docelowym prądem?