Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zacząć remont drewnianego domu

Assunta

Recommended Posts

Witam wszystkich. Jestem tu nowa i tematyka budowlana była mi do tej pory obca :oops: , ale teraz czytam o remontach i przebudowach ile mogę :lol: .

Jakiś czas temu kupiliśmy z mężem stary drewniany dom w Garbatce Letnisko. Teraz chcielibyśmy ruszyć z jego remontem i przebudową. I zastanawiamy się od czego w ogóle zacząć. I czy jest sens zaczynać... Błagam: pomóżcie!

Dodam, że własnoręczne robótki remontowe nie wchodzą w grę :wink:

Więc trzeba jakąć firmę wynająć (czy ktoś może zna fachowców godnych polecenia z okolic Radomia lub Lublina?).

Domek jest z roku 1946, zakonserwowany na tyle, że mogą w nim mieszkać moi teściowie (zajmują trzy pokoiki z kuchnią na parterze, ogrzewane piecem kaflowym; pozostają jeszcze dwa duże pomieszczenia w stanie surowym - też na parterze i poddasze). Ale: nie ma w nim łazienki, nie ma centralnego ogrzewania, część pomieszczeń nie ma nawet podłogi (klepisko). Niektóre ściany też chyba nie są w dobrym stanie, no i dach do wymiany (eternit...).

Od czego powinniśmy zacząć myśląc o takim remoncie?

Jako osoba niewtajemniczona z góry dziękuję za wszystkie sugestie :lol: .

Pozdrawiam :p

wszystko zależy od tego co chcecie zrobić. Z tego co piszesz, że ściany są do wymiany to Wasza inwestycja wymaga pozwolenia na budowę. Ale najpierw poszukaj sobie jakiegoś konstruktora, który sprawdzi faktyczny stan techniczny domu i powie Ci co trzeba zrobić aby w nim zamieszkać. Pokieruje Cię również w dalszych działaniach - jeżeli będziesz potrzebowała pozwolenia na budowę to musisz się udać do Wydz. Arch i Twojej gminie (lub mieście) i tam dowiesz się czy na tą działkę gdzie stoi budynek jest Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego. Jeżeli jest to wybierzesz wypis z tego planu, a jeżeli nie - będziesz musiała wystąpić o decyzję o warunkach zabudowy. Gdy to już będziesz miała, poszukasz projektanta, który wykona Ci projekt budwolany i przygotuje dokumentację do pozwolenia. Ale jak już powiedziałam - najpierw konstruktor, a potem reszta.

• 2 weeks później...
Powinnaœ zasięgnšć opinii specjalisty o stanie technicznym elementów konstrukcyjnych budynku jak wszystko będzie ok. to wystarczy zgłoszenie prac remontowych do stosownego urzędu. Remont zacznij od dachu. Pozdrawiam.