Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodna podłogówka - inaczej !!! ???

Bartt

Recommended Posts

W najnowszym Ładnym Domu opisali 2 rodzaje wodnego ogrzewania podłogowego:

1 - tradycyjne - chudziak,2*5cm ocieplenia, rury systemowe (grube), wylewka 6cm

2 - wersja z rurkami bardzo cienkimi i wylewką grubości 1cm :smile: - chudziak, ocieplenie 10cm, wylewka, na to rurki (cienkie), 1 cm wylewki

Zaletą tego rozwiązania ma być

- niska akumulacyjność, a w związku z tym mała bezwładność systemu :grin:

- mniejszy zład - zalety j.w.

- można kłaść na istniejące już posadzki

Pierwszy raz spotkałem się z taką opcją (również na forum było cicho). Wypowiedzcie się o swoich przemyśleniach, innych wadach i zaletach, cenach takiego systemu i zasadach montażu. Może być to ciekawa alternatywa :smile:

Pozdrawiam Bartek

W artykule o ogrzewaniu podłogowym napisali:

"Na gotowych podłogach (pod warunkiem, że są odpowiednio zaizolowane). Ogrzewanie układa sie z cienkich polietylenowych rurek o fi 6mm - bezpośrednio na podłodze. Grubość warstwy zaprawy, w której zatapia sie rurki nie przekracza 1cm."

dołączono też zdjęcie i schemat przekroju :smile:

On 2003-04-15 09:45, Bartt wrote:

W najnowszym Ładnym Domu opisali 2 rodzaje wodnego ogrzewania podłogowego:

1 - tradycyjne - chudziak,2*5cm ocieplenia, rury systemowe (grube), wylewka 6cm

2 - wersja z rurkami bardzo cienkimi i wylewką grubości 1cm :smile: - chudziak, ocieplenie 10cm, wylewka, na to rurki (cienkie), 1 cm wylewki

Zaletą tego rozwiązania ma być

- niska akumulacyjność, a w związku z tym mała bezwładność systemu :grin:

- mniejszy zład - zalety j.w.

- można kłaść na istniejące już posadzki

Pierwszy raz spotkałem się z taką opcją (również na forum było cicho). Wypowiedzcie się o swoich przemyśleniach, innych wadach i zaletach, cenach takiego systemu i zasadach montażu. Może być to ciekawa alternatywa :smile:

Pozdrawiam Bartek

A skąd wziąłeś tę mniejszą bezwładność cieplną- wylewka i tak musi być!!!. Ja widzę tylko jedną zaletę- po wykonaniu tzw. "szlichty", można położyć ogrzewanie podłogowe. W innym przypadku jest to niemożliwe.

Marek

Ogrzewania podłogowe które wykonuję są wg 1 wariantu tzn. rura "16" wylewka 6cm. Odnośnie drugiego wariantu to poraz pierwszy tutaj przeczytałem że można (ale czy napewno) rurka "6" i wylewka 1cm. Nie spotkałem się jeszcze z rurką polietylenową do ogrzewania o średnicy 6mm. Przy takiej małej średnicy obawiałbym się o prędkości przepływu i charakterystykę hydrauliczną.

Myślę sobie że nawet gdyby można w ten sposób wykonać ogrzewanie podłogowe to napewno rozstaw rurek "6" będzie dużo bardziej zagęszczony niż tratycyjna "16" a temperatura wody grzewczej niższa np 30st. Wylewka 1cm + 1,5cm okładzina = 2,5cm oby nie pękała.

może technologia oparta jest na podobnym systemie jak ogrzewanie ścienne - registy, które mają szerokośc ok. 2 cm, a wszystko pracuje w ścianie otynkowanej ok. 3 cm.

Firma Paradigma, posiada też takie płyty gipsowe ogrzewania ściennego o grubości coś ok. 2 cm ( gotowe moduły ).

Tak myślę, dlaczego nie miałyby pracować w poziomie, skoro mogą grzać w pionie ?

CZ.

Nie wierzę w tradycyjną wylewkę grubości 1-2cm, która z czasem nie popęka. Chyba że jakiś specjalny materiał - ale to na pewno kosztuje

Mam też poważne wątpliwości co do oporu hydraulicznego takiej instalacji. Przecież te rurki muszą być gęściej (chyba) a więc są dłuzsze obwody przy jednoczesnej mniejszej średnicy... Sam nie wiem...

Cieńka wylewka oczywiście ze popęka ale gdyby ja dozbroić włókami z tworzyw sztucznych.... dodatkowy koszt niewielki (10-15 zł na m3 a ponoc wytrzymałośc znacznie wieksza szczególnie na niewielkie pęknięcia dylatacyjne!!!

Co śadzicie????