Bartt 15.04.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 W najnowszym Ładnym Domu opisali 2 rodzaje wodnego ogrzewania podłogowego: 1 - tradycyjne - chudziak,2*5cm ocieplenia, rury systemowe (grube), wylewka 6cm 2 - wersja z rurkami bardzo cienkimi i wylewką grubości 1cm - chudziak, ocieplenie 10cm, wylewka, na to rurki (cienkie), 1 cm wylewki Zaletą tego rozwiązania ma być - niska akumulacyjność, a w związku z tym mała bezwładność systemu - mniejszy zład - zalety j.w. - można kłaść na istniejące już posadzki Pierwszy raz spotkałem się z taką opcją (również na forum było cicho). Wypowiedzcie się o swoich przemyśleniach, innych wadach i zaletach, cenach takiego systemu i zasadach montażu. Może być to ciekawa alternatywa Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 15.04.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Poleciałem do kiosku ale nie mają (jeszcze ? już ?) tego numeru. Może jakieś szczegóły. Jakie rury ?Jaka wylewka ?Jak zbrojona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 15.04.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 jest to trochę podejrzane, akurat siedzę w posadzkach (jako inwestor) i nie wyobrażam sobie posadzki o gr.1 cm któa nie popęka! Chyba że nie jest ona na bazie cementu a to juz śmierdzi wiekszą kasą..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 15.04.2003 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 W artykule o ogrzewaniu podłogowym napisali: "Na gotowych podłogach (pod warunkiem, że są odpowiednio zaizolowane). Ogrzewanie układa sie z cienkich polietylenowych rurek o fi 6mm - bezpośrednio na podłodze. Grubość warstwy zaprawy, w której zatapia sie rurki nie przekracza 1cm." dołączono też zdjęcie i schemat przekroju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 15.04.2003 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 On 2003-04-15 09:45, Bartt wrote: W najnowszym Ładnym Domu opisali 2 rodzaje wodnego ogrzewania podłogowego: 1 - tradycyjne - chudziak,2*5cm ocieplenia, rury systemowe (grube), wylewka 6cm 2 - wersja z rurkami bardzo cienkimi i wylewką grubości 1cm - chudziak, ocieplenie 10cm, wylewka, na to rurki (cienkie), 1 cm wylewki Zaletą tego rozwiązania ma być - niska akumulacyjność, a w związku z tym mała bezwładność systemu - mniejszy zład - zalety j.w. - można kłaść na istniejące już posadzki Pierwszy raz spotkałem się z taką opcją (również na forum było cicho). Wypowiedzcie się o swoich przemyśleniach, innych wadach i zaletach, cenach takiego systemu i zasadach montażu. Może być to ciekawa alternatywa Pozdrawiam Bartek A skąd wziąłeś tę mniejszą bezwładność cieplną- wylewka i tak musi być!!!. Ja widzę tylko jedną zaletę- po wykonaniu tzw. "szlichty", można położyć ogrzewanie podłogowe. W innym przypadku jest to niemożliwe. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 15.04.2003 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Marku - ja jej nie wziąłem, ja o tym wyczytałem i teraz czekam na rzeczowe uwagi VPS - może wesprzesz minie wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 16.04.2003 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Ogrzewania podłogowe które wykonuję są wg 1 wariantu tzn. rura "16" wylewka 6cm. Odnośnie drugiego wariantu to poraz pierwszy tutaj przeczytałem że można (ale czy napewno) rurka "6" i wylewka 1cm. Nie spotkałem się jeszcze z rurką polietylenową do ogrzewania o średnicy 6mm. Przy takiej małej średnicy obawiałbym się o prędkości przepływu i charakterystykę hydrauliczną.Myślę sobie że nawet gdyby można w ten sposób wykonać ogrzewanie podłogowe to napewno rozstaw rurek "6" będzie dużo bardziej zagęszczony niż tratycyjna "16" a temperatura wody grzewczej niższa np 30st. Wylewka 1cm + 1,5cm okładzina = 2,5cm oby nie pękała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 16.04.2003 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Na zdjęciu wyglądem przypomina to matę ogrzewania elektrycznego, nie rozkłada się samych rur, a system rozwija się jak dywan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 17.04.2003 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Może to być alternatywą dla małych powierzchni i gdy nie ma możliwości zrobienia normalnej podłogówki ze względu na grubość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 może technologia oparta jest na podobnym systemie jak ogrzewanie ścienne - registy, które mają szerokośc ok. 2 cm, a wszystko pracuje w ścianie otynkowanej ok. 3 cm.Firma Paradigma, posiada też takie płyty gipsowe ogrzewania ściennego o grubości coś ok. 2 cm ( gotowe moduły ).Tak myślę, dlaczego nie miałyby pracować w poziomie, skoro mogą grzać w pionie ? CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 17.04.2003 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Nie wierzę w tradycyjną wylewkę grubości 1-2cm, która z czasem nie popęka. Chyba że jakiś specjalny materiał - ale to na pewno kosztujeMam też poważne wątpliwości co do oporu hydraulicznego takiej instalacji. Przecież te rurki muszą być gęściej (chyba) a więc są dłuzsze obwody przy jednoczesnej mniejszej średnicy... Sam nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 Cieńka wylewka oczywiście ze popęka ale gdyby ja dozbroić włókami z tworzyw sztucznych.... dodatkowy koszt niewielki (10-15 zł na m3 a ponoc wytrzymałośc znacznie wieksza szczególnie na niewielkie pęknięcia dylatacyjne!!!Co śadzicie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts