Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ARISTON - wątek zbiorczy o sprzęcie do kuchni. Modele, opinie, zdjęcia

Gość maza1

Zmywarka -która najlepsza?  

25 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zmywarka -która najlepsza?

Recommended Posts

Gość maza1

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem zmywarki firmy Ariston (konkretnie model LS 248 TX). czy ktoś z Was używa moze zmywarki tej firmy?

Nigdy nie miałam doczynienia ze sprzetem tej marki.

Czy produkują oni solidny sprzęt czy jakies barachło?

bede wdzieczna za info

maza

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ariston nie jest barachłem, jest podobnej klasy jak większość łącznie z Boschem.

Zmywarka, jak i pralka działają na tej samej zasadzie i nie da się czegokolwiek nowego w samej idei wymyśleć.

Różnice pojawiają się dopiero w zużyciu wody i prądu, sposobie informowania o zużyciu nabłyszczacza i takich tam wodotryskach.

Lepiej patrz na walory eksploatacji (klasa oszczędności prądu, oszczędnosć wody) a nie na markę.

ja osobiście żadnego Aristona nie mam, ale nie słyszałem niczego złego o tym

Gość maza1

dzięki za odpowiedz;

jeśli chodzi o oszczędność to ma bardzo dobre parametry (3xA; zużycie wody 12 litrów, zużycie energii 0,74 kW);

nie wiem tylko czy poziom głośności 49 dB to dużo czy mało

mam kuchnie połączoną z salonem i nie bedzie mozliwości zamknięcia drzwi w czasie parcy zmywarki

pozdr

maza

Właśnie od 8 miesięcy prowadzę wojnę z Aristonem. Pralka za 2500zl ma wadę konstrukcyjną (za małe koło i silnik się przegrzewa na długim programie) a Ariston (który podobno nie jest barachłem) wymienia mi co miesiąc silnik, mówiąc, że w gwarancji nie jest napisane, że wymienią pralkę, tylko będą ją reperować. Powiecie: o co mi chodzi, skoro wymieniają. Odpowiadam: 1) chciałem mieć święty spokój, a tu serwis powoli mi się do domu przeprowadza na stałe, 2) gwarancja kiedyś się skończy, 3) trochę drażni mój nos unoszący się w powietrzu zapach spalenizny. No, jeszcze mogę używać tylko krótkich programów... Jeżeli Bosch jest tak samo dobry jak Ariston, to i od bosza będę się trzymał z daleka :wink:

Zakup lodowki,zmywarki ,czy pralki to gra na loterii.

Nasz rynek zawalony jest badziewiem do granic przyzwoitosci.

Mam lodowke i zmywarke Boscha i sa do ..........

Lodowka zepsula sie jeszcze na gwarancji,a zmywarka tuz po okresie gwarancji.Kiedy w zmywarce po naprawie znow "poszla" naprawiana czesc ,zrezygnowalam z nastepnej naprawy.

Serwisy nie maja czesci,tylko sprowadzaja ,przynajmniej tak mi powiedzial serwisant.Czekalam trzy tygodnie.

Niezawodny jest sprzet oryginalny, produkowany od poczatku do konca w fabryce firmowej,a nie tak jak pozostale skladane w Polsce .Oczywiscie tez moze sie zepsuc,ale mysle ze nie jest to norma .

Nie bede reklamowala tych firm,poniewaz wszyscy wiedza ktore mam na mysli.

Nie wiem czy polski sprzet tego typu jest dobry,ale mam nadzieje,ze chociaz czesci maja dostepne.

• 2 years później...
Gość fabryka wnętrz
firma, która samą siebie pozycjonuje wsród "średniaków" na rynku. przepiękne "włoskie" wzornictwo (nowoczesne i minimalistyczne) i jakość lepsza od chociażby Amiki, ale ustępująca niemieckim firmom Bosch i Siemens. sam w domu mam zestaw AGD Aristona i narazie nie narzekam :)

Mam od 3 lat plyte lodowa, piekarnik, lodowke, okap i pralke i jestem bardzo zadowolona. Z tym ze do nowego domku nie bede tak szalec. Tzn. chodzi mi o to, ze gdy bede kupowac na wiosne nowy sprzet to juz nie kupie aristona, bo nie warto wydawac na piec+plyte 2800zl, jak mozna miec tez porzadny i ladny komplet piec+plyta za 1500zl np. gorenje. Ariston jest bardzo drogi. Na pewno sie zdziwisz dlaczego po 3 latach chce kupowac nowy sprzet, otoz obecnie mam bardzo nowoczesna kuchnie, a w nowym domku chce miec tradycyjna i sprzet, ktory mam jest w idealnym stanie ale nie bedzie mi pasowac do nowej kuchni. Zabieram tylko pralke.

Co do sprzetu to popatrz na gorenje, jest w dobrych cenach, w dobrych klasach i u mnie w pracy mase sie tego sprzedaje (mam stycznosc ze sprzedaza sprzetu agd w pracy)

Pozdrawiam.

Ja też mam zmywarkę Aristona, tylko nieco starszą- 5 letnią. Zaczęła przeciekać i tu pojawił się pierwszy zgrzyt, skończyła się gwarancja. Na infolinii panienka była miła do momentu jak powiedziałam, że sprzęt nie jest już na gwarancji. Dostałam numer tel. do jakiegoś serwisu w Warszawie z tekstem w stylu :"może sobie Pani sama zadzwonić !".

Pan serwisant za sam dojazd skasował 80 zł, przyjeżdżał 2 razy, wymienił uszczelkę i twierdził, że to niemożliwe, że przecieka, że jeśli nie uszczelka to może całe drzwi ?.

Na moje uwagi co do świetności serwisu, panienka z Aristonowskiej infolinii powiedziała, że to nie jej problem i ona tylko przyjmuje zlecenia w ramach gwarancji. Jestem zdegustowana obsługą przez firmę Ariston i zaparłam się, przede mną zakupy sprzętu do mojego domu i podoba mi się bardzo design Aristona, ale za cholerę nie kupię sprzętu tej firmy.

Aha, zmywarka nadal cieknie, chociaż próbowało naprawiać ją jeszcze dwóch serwisantów.

Witam

Czasem czytając wątki o Aristonach a zwłaszcza ich jakości i rzekomej wadliwości to zastanawiam się czy te moje są z innej lini produkcyjnej czy po prostu mamy takiego fuksa. Od 4 lat w naszym domku niemal codziennie działa pralka Ariston ALD 80, odpukac bardzo mocno - wszytsko w jak najwięlkszym porządeczku.

Mamy też płyte gazową, piekarnik i okap - ale od niedawna wiec trudno mi cokolwiek powiedzieć więcej.

Pozdrawiam :)

• 2 months później...

Z Aristona miałem piec gazowy i nie był najlepszy, o ich zmywarkach nie wiem nic, ale jakoś nie jestem przekonany do włoszczyzy w sprzęcie agd. A na pewno nie jest to "jedna z lepszych".

MagdalenaK - 3 miesiące to za krótko, żeby coś powiedzieć o bezawaryjności, więc jak rozumię jesteś po prostu zadowolona z funkcjonalności/wyglądu.