Jagna 14.10.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Jak czytam to się dowiaduję, że cebulki lilii sadzi się w sierpniu i wrześniu. Czy teraz naprawdę jest już za późno? Może chociaż do donicy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 14.10.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Ponoć cebule i bulwy sadzi się w gruncie tak, by zdążyły przed zimą wypuścić korzonki, na co potrzebują około miesiąca. Ale..do donic chowanych w bezmroźnych pomieszczeniach, można sadzić cały czas. A wiosną allbo wstawić donicę w dołek ziemny na rabatce, albo potraktować jako donicę tarasową. Ja ze względu na myszy i krety lilie mam także w metalowej skrzyni na naboje I są iście przebojowe )) Te sadzone w gruncie już całkowicie zżółkły, a te w skrzyni- są jeszcze pięknie zielone. Ja wszystkie cebule i bulwy, kupowane późną jesienią na wyprzedażach http://www.krokusy.pl, wsadzam do donic i pakuję do ciemnej piwnicy, gdzie temperatura nie przekracza +5C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 15.10.2006 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Dzięki Hanka! To ile tych donic musisz mieć?! Ja kupiłam kilkadziesiąt cebul krokusów, tulipanów i innych narcyzów. Donice z nimi zajęłyby mi cały garaż (nie mam piwnicy ) . Jak to sprytnie rozegrać? Sadzisz je gęściej a potem wiosną rozsadzasz? A lilie w donicach to przedni pomysł! Jeżeli część z nich zaplanuję zakopać w ziemi jak mówisz, to czy mogą to być zwykłe plastikowe? A potem na jesieni wykopuje się je razem z donicą i znowu kiełkują w chłodnym pomieszczeniu do wiosny i tak w kółko? Dobrze rozumiem? No i jeżeli do donic to chyba nawet lepiej teraz niż na wiosnę, żeby miały czas na ukorzenienie się w donicy, prawda? Dzięki za Twoją cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 15.10.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Sadzę w skrzyni różnicując głębokość tak, że mam las w donicy Te z samego spodu ( ok.30cm) kwitną najpóźniej, wcześniej te z 20cm, a pierwsze są 10cm I jak zaczynają strzelać pąkami w maju-czerwcu, tak skończyły dopiero na początku października! Oczywiście ceblue lili były przed sadzeniem wymoczone w Topsinie, żeby nie przyszło im do głowy zacząć gnić w takim zagęszczeniu! Teraz już obcięte do połowy nabierają sił na przyszły rok, stojąc w suchym miejscu na dworze, pod okapem. A potem zimują w ciemnej piwnicy, aż do późnej wiosny ;D Yhmmm, dobrze koncypujesz Jaguś Nornice nie pożrą cebul i bulw, ale ziemia w donicach musi być pulchna ( nie gliniasta), żeby woda nie stagnowała i nie zaczęło gnić. Poza tym uważam, że to najwygodniejszy sposób hodowania i pędzenia cebulowych. A sadzenie piętrami - daje mnóstwo możliwości kompozycyjnych np. od dołu lilie, hiacynty, narcyze, krokusy, etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts