Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór działki budowlanej , a koszt dociągnięcia mediów

Recommended Posts

Witam, Rozwarzam zakup działki budowlanej i mam z tym 2 dylematy :

Pierwsza działka ma wszystkie media przy działce , oprócz prądu , który biegnie po drugiej stronie ulicy (asfalt ) Dojazd do działki asfalt. Działka ma jeden feler : położona jest poniżej poziomu drogi asfaltowej og. 70 -80 cm. Powierzcniia działki ma niewielki spadek ku północy ( poziom drogi - koniec działki na długości 50 m - wynosi ok. 1,8m ). Jak czytam w muratorze spadek ku północy nie jest zbyt korzystny )działka połpżenie południe - północ i nest działką narożnikową - bok przy ulicy prywatnej wydzielony do dojazdu do przyszłych działek). Stare domy w tym terenie są podpiwniczone , choć 3 nowe są tylko podwyższone. Rozmawiałem z gościem od spraw wodnych i mówił mi , że woda po spadku i tak popłynie w dół więc z tym nie powinno wg niego być problemu , zastanawiam się czy nie będzie potrzebny drenaż Cena działki to 60zł /m

Druga działka jest równa jak stół - ale dojazd jest polny ale utwardzny . Media trzeba cięgnąć ok. 80 m czyli P,W,G Mam do wyboru środkową lub narożnikową Cena ardziej atrakcyjna , ale zastanawiam się nad kosztami dociągnięcia mediów do działki czy nie wyjdzie sumarycznie drożej . Cena 1 m - to tylko 35zł/m ale ile będą kosztowały media =? Położenie działki wg stron świata : południowy - wschód , północny zachód.

Zastanawiam się czy lepiej kupić działę prostą (30zł /m) + płacić za dociągnięcie mediów , czy zainwestować w koszr podwyższenia fundamentów domu w działce pochyłej (fachowcy mówili ,że trzeba podnieśc fundament ok. 60 cm

Dylemat mam ogromny - może mi pomożecie

Ja skłaniałabym się jednak ku tej drugiej działce ( ze względu na toże jest równa i lepeij zorientowana względem stron śiata ) ale musiałbyś ustalić dodatkowo parę rzeczy. Przede wszystkim zasięgnij języka w Urzędzie Miasta ( lub na gminie) i zorientu jakie są plany "władz" odnośnie tej drogi. Być może okaze się że w najbliższym czasie będą tam kładli asfalt. Po drugie istotne jest czy ta ewentualnie twoja działka jest jedyną działką nieuzbrojoną na tym terenie czy jest więcej zainteresowanych ciągnięciem miediów. Moja działka też nie ma porządnego dojazdu ani mediów ale w UM powiedzieli a nawet na piśmie dali, że w 2008 roku będą kładli asfalt, więc przez okres budowy jakoś się przemęczymy ( zaczynamy na wiosną 2007 ). Odnośnie mediów pomimo, że odległości też są spore będę płacić standardowo. Wodociągi i gazownia potraktowały pociągnięcie tych mediów jako inwestycję bo na tym terenie jest więcej działek nieuzbrojonych, właściciele się skrzyknęli i złożyli wnioski równocześnie. Tak więc budowa tej sieci będzie w gestii dostarczycieli mediów a my będziemy płacić za same przyłącza do budynków. Za prąd była opłata określona jako konkretna stała kwota x ilość KW które sobie życzyłam mieć. Nikt nie brał pod uwagę tego jak daleko będą musieli ciągnąć kable. Tak więc może wcale nie wyjdziesz gorzej na tym gdybyś kupił tę nieuzbrojoną działkę.

Pozdrawiam

Może na opolszczyźnie jest pięknie, w Łodzi już nie. Wodociąg musisz naogół poprowadzić sam i jeszcze przekazać go gminie nieodpłatnie. Inwestycje! Jak sam czegoś nie wydepczesz, to nie licz na przychylność urzędasów. Inna sprawa, że media przy działce to nie oznacza na działce :-? Mnie ZWIK za przyłącze kanalizy z ulicy (asfalt) na działkę za płot (nie do domu) zaśpiewał 26000, a wiem, że nikt taniej, niż za 11000+600 danina kanalizacji nie zrobi (samej, bo wodę biorę od sąsiada)

Działaka ze spadkiem -ja mam właśnie, nie przejmuję się.

jak duże są te działki ?

czym większy metraż tym bardziej opłaca sie ta druga

my mamy dom oddalony od drogi 75 mb

koszt przyłacza wodnego wyniósł nas

1 przyłacze na działkę z studzienką licznikową i przebiciem pod drogą 5000

haracz dla gminy 1800 (są to wartości niezależne od odległości od wodociągu) i teraz samodzielne pociągnięcie wody do domu ok 600 zł

(koparka, rura, złączki, folia, piasek)

2 przyłacze elektryczne 1500 opłaty dla elektrowni + materiały do skrzynki licznikowej z 4000 (znowu wartości niezależne od odległości )+ dociągnięcie prądu do domu (kabel 1800 zł + folia, piasek, kilka piw za pomoc dla szwagra+ własna robocizna - mogła być kopark adoszło by z 150 zł )

nie wiem jak inne media nie ma unas gazu ani kanalizacji

róznica na wariancie ze dom stoi przy granicy a 75 m od niej dla wody i prądu w dużym zaokrągleniu w górę 2500 zł co dla cen twoich działek daje wielkośc 100 m2

nie sądzę zeby wyciąganie fundamentów w górę wyszło w tej kwocie ani ewentualny drenaż działki

BĄDŻ PRZYGOTOWANY NA TO ŻE SĄSIAD OD KTÓREGO BEDZIESZ BRAŁ MEDIA TEZ MOŻE "ZAWOŁAĆ"I TO WCALE NIE MAŁO. :o CO SŁYSZAŁAM:ZA SAMO WPIĘCIE SIE DO MEDIÓW NP. GAZU KTÓRY JEST U SASIADA U NAS LUDZIE POTRAFIĄ ZAWOŁAĆ 5.OOOZL POD WARUNKIEM ŻE JEST NA TYLE DUZA RURA ŻE MOŻNA SIĘ WPIĄĆ, BO TO MOZE BYĆ TYLKO PRZYŁĄCZ-JA OSOBISCIE SPRAWDZAŁAM W URZEDACH. ALBO SPRZEDAJE WŁASCICIEL SĄSIEDNIĄ DZIAŁKĘ I MÓWI MEDIA SĄ U MNIE WEZMIE PAN SOBIE ODEMNIE A POTEM ROZCZAROWANIE BO KUPE FORSY WOŁA.TRZEBA TO ZASTRZEC SOBIE NOTARIALNIE ŻE NIEODPŁATNIE OBCIĄZY SWOJA DZIAŁKĘ SŁUŻEBNOŚCIĄ. MY TEZ MAMY DO PODCIAGNIECIA MEDIA OKOLO 70 M GAZ WODA PRĄD SASIAD ZAWOLAL MYSLE ZE NIE DUZO 1OOOZL ZA WSZYSTKO.JESZCZE JEDEN PRZYPADEK PRZYTOCZE CIĄGNELI MEDIA DO DOMU SPOKOJNEJ STAROŚCI PRZEZ KILKANASCIE DZIALEK TO LUDZIE "ZACIERALI RĘCE' NIE DOŚĆ ŻE BEDĄ MIELI UZBROJONE DZIAŁKI TO JESZCZE ODSTĘPNE WOŁALI. KOSZT GAZU OK 70M SASIAD PLACIL NA WIOSNĘ 3600ZL.NAM WYCENILI PRAD 70M KABLEM ZIEMNYM 1200ZL .WDOA I KANALIZACJA NA WLASNY KOSZT ,WSZYSTKO MUSIMY ZROBIC SAMI

• 3 weeks później...

:D nie jestem sam - mamy działkę o długości 200 m i dom oddalony od asfaltu o jakąś 100. co do kosztów: szczęśliwie wodociąg przebiega niedaleko domku ze 40 m :D wykop ostrówkiem 150, na resztę zakład wodociągów wystawił fakturę na 661 PLN i koniec z pompką w studni.

Najgorzej sprawa wygląda z prądem - elektrycy orzekli że kabelek musi być min 5x16 i jak zobaczyłem cenę w castoramie :cry: 35 pln bo to razy prawie 110. Całkiem pokaźną sumkę zjadła droga dojazdowa do domku (bez niej żadna grucha w razie słoty do domku Ci nie dojedzie :wink: ) jak na razie z 1600 i jeszcze drugie tyle do wydania na tłuczeń o innej nawierzchni juz zapomniałem 8)

• 2 weeks później...
:D nie jestem sam - mamy działkę o długości 200 m i dom oddalony od asfaltu o jakąś 100. co do kosztów: szczęśliwie wodociąg przebiega niedaleko domku ze 40 m :D wykop ostrówkiem 150, na resztę zakład wodociągów wystawił fakturę na 661 PLN i koniec z pompką w studni.

Najgorzej sprawa wygląda z prądem - elektrycy orzekli że kabelek musi być min 5x16 i jak zobaczyłem cenę w castoramie :cry: 35 pln bo to razy prawie 110. Całkiem pokaźną sumkę zjadła droga dojazdowa do domku (bez niej żadna grucha w razie słoty do domku Ci nie dojedzie :wink: ) jak na razie z 1600 i jeszcze drugie tyle do wydania na tłuczeń o innej nawierzchni juz zapomniałem 8)

witam, nie wiem czy dobrze zrozumiałam, jesli mamy dziłke i droge dojazdową ale tylko taka wydzielona na mapie, czyli narazie rosna sobie na niej brzózki samosiejki. czy jezeli jestesmy pierwszymi którzy stawiaja tam dom to musimy wyciąc te drzewa i zrobić jakąs droge za duuuze pieniądze czy to zalezy od nas na jaka nas stac i zeby tylko nam było dobrze dojezdzać?