jprzedworski 15.04.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Ponieważ nie znalazłem nikogo, kto by się przyznał do tego domu, rzucam hasło "Zacisze", czyli http://www.apa-domy.com.pl/zacisze_g/projekt2z.htm Może ktoś mieszka, buduje, ma sąsiada, przymierzał się do tego, albo zrezygnował bo ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 16.04.2003 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 On 2003-04-15 10:15, jprzedworski wrote: Ponieważ nie znalazłem nikogo, kto by się przyznał do tego domu, rzucam hasło "Zacisze", czyli http://www.apa-domy.com.pl/zacisze_g/projekt2z.htm Może ktoś mieszka, buduje, ma sąsiada, przymierzał się do tego, albo zrezygnował bo ... Pozdrawiam. Niestety, nie buduję i nie mieszkam w takim domku, ale się zastanawiałam nad nim. Bardzo mi się podoba, ale w ogólnym rozrachunku wyszło że jest za duży. Szukamy mniejszego. Podoba mi się w nim, że schody nie zajmują pół domu. Jedyną wadą, do której się przyczepiłam to brak pomieszczenia gospodarczego. Ale można się zastanowic, czy potrzebne są aż trzy pokoje na dole skoro jest poddasze użytkowe, albo z małego wc zrobić małe pom. gosp. To już kwestia gustu. magero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.04.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 Szukam osób budujących Zacisze lub Zacisze z garażem. Projekt z http://www.apa-domy.com.pl/zacisze_g/projekt2z.htm lubhttp://www.apa-domy.com.pl/Zacisze/projekt2z.htm Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 27.04.2003 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 A już myślałem, że nikt w Polsce tego nie buduje.Sam zadałem takie samo pytanie jakiś czas temu i cisza!Nam się też podoba. Problem w tym, że na razie teoretycznie, bo nawet działka jeszcze nie kupiona. A że ta planowana jest długa i wąska, Zacisze nam pasuje - nie ma ganków i wystających części, które zabierają cenne miejsce. Chętnie bym to zobaczył w naturze a nie mam jak. Pozostaje dyskusja teoretyczna. Może się ktoś jeszcze dołączy???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.04.2003 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 A co sądzisz o układzie tego domu. Mi osobiście nie podoba się WC przy wejściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 28.04.2003 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Układ mi się podoba. Jeśli chodzi o WC, to ma to swoje wytłumaczenie. Od środka domu, na parterze jest łazienka z WC. Ta w wiatrołapie jest dodatkowa - raczej dla tych, co przebywają, lub coś robią w ogrodzie. Łatwiej wtedy skorzystać z WC lub umyć ręce po pracach w ogródku. Nie trzeba chodzić po domu. Jest inny pomysł: ponieważ i na poddaszu jest łazienka, można ten WC przerobić na garderobę "wejściowo/wyjściową" - trzymać tam buty, kurtki (czasem mokre). Wygodniej, niż rozkładać się z tym w domu lub wiartołapie. A np. umywalka mogłaby tam też zostać.Inna modyfikacja, która się w oczy rzuca, to pomieszczenie przy garażu. Albo bym zrobił drzwi od zewnątrz, a nie od garażu, albo przynajmniej przesunął te drzwi w garażu do narożnika. Tak, jak teraz, drzwi się otwierają wprost na samochód stojący przecież na środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.04.2003 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 My ostatnio wpadliśmy na inny pomysł.WC będzie tam gdzie jest, z oknem coś wymyślimy, bo szkoda zamurować, ale chcemy powiększyć garaż, dzięki temu uzyskamy dodatkowe pomieszczenie na kotłownię. Rozważam zrobienie przejścia do garażu (pomiędzy pokojami) - tak gdzieś 1 metr szerokie. Na szersze szkoda mi powierzchni pokoi które i tak są zdeka ciasnawe ale uważamy, że dla dzieci mogą być. Przy takim rozwiązaniu jeśli będzie kotłownia w garażu (a chcemy mieć kocioł na drewno) nie trzeba będzie biegać dookoła, żeby podłożyć do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 01.05.2003 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2003 Ostatnio rozważamy czy nie zamienić Zacisza na Asię z http://www.domynahoryzoncie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 17.05.2003 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2003 No tak! "Ostatnia nadzieja białych" przechodzi do innej drużyny!To zostanę sam z tym projektem? A jest szereg argumentów, które trzymają mnie przy nim właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 05.06.2003 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Podbijam temat wyżej. A nuż ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 06.06.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Mi brakuje w tym projekcie spiżarni i przejścia z domu do garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 06.06.2003 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Spiżarnię zamierzam zrobić pod schodami (jest tam schowek), a na przejściu do garażu właśnie mi nie zależy - o jedno miejsce potencjalnego włamania mniej. Oczywiście każdy może mieć inne potrzeby - tego przejścia do garażu zrobić się raczej nie da, chyba że kosztem pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.06.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Ostatnio nawróciliśmy się na zacisze. Jednak ten projekt ma najmniej wad. Ciągle zastanawiamy się jak zrobić przejście do garażu. Potrzebujemy domu z 5 pokojami i z garażem na 2 samochody. Mam do Was pytanie - jak chcecie ogrzewać swoje Zacisze? Przejście do garażu potrzebne jest właśne po to by chodzić do kotłowni która ma być w pomieszczeniu gospodarczym w garażu - kotłownia ma być na drewno więc dokładać trzeba, a wychodzić zimą na dwór ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 09.06.2003 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Widzę, że chcemy budować w zupełnie różnych warunkach. Ja jestem strasznym mieszczuchem. Jestem blisko Warszawy, więc będzie gaz. Może nie od pierwszego dnia, ale jednak. Piec gazowy, to żaden problem, jak wiesz - może być w kuchni lub łazience. Jeśli chcesz palić czym innym, to rzeczywiście trochę utrudnia. Jest taka wersja Zacisza częściowo podpiwniczona i tam jest kotłownia, ale to mnie nie interesowało, a to jednak podnosi koszty. Zadzwoń do autora, może mają jakieś pomysły, albo wersję, której nie ma na stronie internetowej. Mnie ogranicza szerokość działki, a ten dom jest właśnie wąski. Przy innej szerokości byłoby łatwiej zrobić przejście do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 09.06.2003 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Ja zastanawiałem się nad ogrzewniem gazem + ewentualne dogrzewanie kominkiem. Tak jak rafałek potrzebuję garażu na 2 samochody a więc ta część musiała by ulec powiększeniu a przez to wzrosłaby i powierzchnia gospodarcza w której mógłbym składować troche drewna. Jeśli chodzi o przejście z domu do garażu to zastaniam sie czy nie warto byłoby zmniejszyć tylko jednego pokoju i wejścia do niego nie zrobić np z powstałego korytarza. Umiejscowienie spiżarni pod schodami niedaleko kominka to chyba jednak nie to i rozważam inne opcje tak aby do spiżarni wchodziło się z kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.06.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Spiżarnia z wejściem z kuchni? będzie raczej ciężko. Ja mam inną koncepcję na przeróbki: z połączenia sypialni 12,5 i 10,5 robię jededną dużą sypialnię. Z części sypialni 10,5 m2 powiększam salon. Z sypialni 12,5 (połączonej z częścią 10,5) wygospodarowuję kotytarz do garażu. W efekcie tego tracę jedeną sypialnię ale - mam większy salon, mamy duża sypialnie dla nas, z nieruszanej 12,2 m2 robię gabinet. Na poddaszu robię 2 sypialnie dla dzieci. Reszta zostanie strychem - rezygnuję z 3 pokoju na górze. Czyli mamy dużą sypialnię (to chyba dobrze... ), mam gabinet, dzieci (mam 1 całę i 1 w grudniu ) będą miały swoje pokoje. Garaż na 2 samochody. Trochę mnie przeraża powierzchnia dachu, ale jakoś to będzie. Na dzień dziesiejszy mam nadzieję, że zrobię stan surowy z deskowaniem dachu i solidną papą. Tak też będzie można pomieszkać i uskładać na dachówkę (zastanawiamy się nad ceramiką). Ot i to by było na tyle z myśleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek55 09.07.2003 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Ja wybudowałem już dom z projektu Zacisze jedyne co zmieniłem to połączyłem łazienke i ubikacją na dole, przegrodziłem je ścianką do połowy wysokości. Dało mi to że nie ma wejścia od wiatrołapu do ubikacji przez co zyskałem miejsce na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mialek 09.07.2003 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Wojtek55 ile dałeś za stan surowy otwarty ? Masz Zacisze z garażem czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek55 09.07.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Za budowę całego domu z wykończeniem dałem 100 000 zł. W tym że zrobiłem tylko parter poddasza nie wykańczałem, mam dom bez garażu. Ale wszystko robiłem sam nie wynajmowałem firmy ani żadnych fachowców. Zaznacze również że jest to pierwszy dom jaki wybudowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 09.07.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Ja czekam na WZiZT i od tego wszystko zależy . Na tak wąską działkę jak mam (ok. 19m na 80) najbardziej pasuje mi Zacisze. Myslę czy ganku nie skopiować z Babiego Lata (to bardzo podobne projekty tego architekta) i wtedy miałbym spiżarnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts